Вместо трансплантация на сърце, днес Веселин от Видин е здрав благодарение на терапия, която се изписва с протокол по Здравна каса

Вместо трансплантация на сърце, днес Веселин от Видин е здрав благодарение на терапия, която се изписва с протокол по Здравна каса

2021-03-15 10:07:23

Лекар и пациент от Видин станаха герои в национална кампания за сърдечната недостатъчност Пациент от Видин и неговият лекуващ лекар станаха герои в Националната кампания „Живот със сърдечна недостатъчност“ на Института за здравно образование. Хора от различни градове споделят как се е променил животът им след поставянето на диагнозата и как се справят със заболяването заедно със своите лекари. Подбрани са най-въздействащите истории и най-„тежките“ пациенти, които лекарите са имали в своята практика. Всяка от историите е заснета във видео, в което участват и лекарят, и пациентът. Доверието помежду им, самодисциплината, медицинските открития – това спасява болните и им дава надежда за нормален живот.

Веселин Велков е международен шофьор. Първите симптоми на сърдечната недостатъчност усеща в камиона - нощем диша тежко и не може да заспи. Но не им обръща особено внимание. През февруари 2018 тръгва на път, но стига само до изхода на Видин. С температура, задух и кашлица е приет в болница с грип, преминал в бронхопневмония. Уж се е излекувал, но задухът продължава. Не може да качи и десет стъпала, не може да стигне до апартамента си, без да почине няколко пъти. Спи седнал, не може да легне в леглото, защото не му стига въздухът. Пулмологът го насочва към кардиолог и още при първия преглед д-р Соня Белева разбира, че Веселин е със сърдечна недостатъчност. Влиза в болница отново, този път в кардиологията. Изследванията показват, че сърцето е сериозно увредено и не може да работи добре, за да доставя кислород за нуждите на тялото. Оттам идват задухът, тежката умора, нощната кашлица. Стресова професия, високо кръвно, диабет, тютюнопушене и заседнал начин на живот – това са причините, които са я отключили при Веселин.

Лекарите му казват, че трябва да се запише в списъка за трансплантация и да чака ново сърце. Което не всички дочакват. Но д-р Белева решава да пробва терапия, която към този момент тъкмо е навлязла у нас и се изписва с протокол по Здравна каса.

Днес, три години по-късно, Веселин отново може да работи. Отново е тръгнал на път и дори сменя сам гумите на камиона. "Той е първият ми пациент на тази терапия. Беше много уплашен, като му казахме, че е за трансплантация. Но промени начина си на живот. Спря да пуши, започна да контролира кръвното и диабета. Можем да кажем спокойно, че има здраво сърце", споделя д-р Соня Белева, специалист-кардиолог.

Умора дори при най-малкото усилие, задух, кашлица, отоци по краката – това най-често усещат пациентите със сърдечна недостатъчност. Кардиолозите я определят като глобална пандемия, която ще бъде бич за човечеството в следващите 10 години. Но ако пациентите се вслушват в съветите на своя лекар, поддържат здравословно тегло, добра физическа активност и се хранят умерено, надежда има. „Постигнахме много добри резултати“ – доволна е д-р Белева. А Веселин е категоричен в мнението си за своята лекарка: „Благодарен съм й много, защото тя ме спаси“.

Повече вижте във видеото: https://youtu.be/E3S1J_mUTSI

Сърдечната недостатъчност (СН) е сериозно хронично заболяване, при което сърцето не може да изтласква достатъчно кръв, за да отговори на нуждите на тялото. Сред най-често срещаните причини за нея са коронарна болест на сърцето, инфаркт на миокарда (сърдечен удар), вродени сърдечни дефекти, увреждане на сърдечните клапи, предсърдно мъждене. Симптомите на задух и силна отпадналост могат да ограничат работоспособността на пациентите или способността им да извършват обичайните си ежедневни дейности, което води до социална изолация, тревожност и депресия. Сърдечната недостатъчност заема водещо място в общата смъртност от сърдечно-съдови заболявания. Около 50% от пациентите умират до 5 години след поставяне на диагнозата. Тези прогнози са по-неблагоприятни дори от редица ракови заболявания, а обществото все още смята рака за най-опасен.

В България със Сърдечна недостатъчност живеят около 150 000 души, които са диспансеризирани при личен лекар или кардиолог. В Област Видин болните са над 1700, а в болница всяка година постъпват около 1000 души.