В Световния ден на зрението: държавата трябва да инвестира в ефективен скрининг за глаукома

В Световния ден на зрението: държавата трябва да инвестира в ефективен скрининг за глаукома

2017-10-13 11:12:23
В Световния ден на зрението: държавата трябва да инвестира в ефективен скрининг за глаукома

Държавата трябва да инвестира в ефективен скрининг  за глаукома, с ясни предскринингови критерии. Такъв скрининг три пъти повишава откриваемостта на заболяването, отколкото масовият, в който се преглеждат всички. Инвестициите в подобна програма ще намалят не само броя на хората, които всяка година губят зрението си, а и финансовата тежест за държавата. Около това становище се обединиха днес – в Световния ден на зрението, специалисти, ангажирани в борбата с глаукомата.  Заболяването е основна причина за необратима слепота в света.

Днес на пресконференция в БТА бе отчетен краят на мащабна кампания, организирана от Пациентска организация „Глаукома“ и Института за здравно образование. От март до октомври т.г. специалисти в над 30 населени места извършиха безплатни прегледи на близо 2500 души. Участниците в скрининга бяха подбрани по рискови критерии. При 25% бе открито повишено вътреочно налягане – основен рисков фактор за глаукома.  Ефективността на кампанията бе отчетена от проф. д-р Генка Петрова от фармацевтичния факулет на МУ.  „Реализиран е много висок процент на откриваемост от медицинска гледна точка. Затова държавата трябва да инвестира в скрининг, но при ясни критерии“, посочи тя.

„Мерете си вътреочното налягане редовно - както си мерите кръвното“, призова г-н Георги Димитров, председател на Пациентска организация „Глаукома“.  Доц. д-р Наталия Петкова, основател на Българско глаукомно дружество, посочи, че диагноза не може да бъде поставена само с измерване на вътреочно налягане, необходими са допълнителни изследвания. Те се правят в университетски болници и специализирани очни клиники, подчерта тя.  Усилията трябва да се насочат към близките на болните, друг рисков фактор е напредналата възраст, диабетът, ниското и високото кръвно, напреднали увреждания в зрителния нерв, високото късогледство и др. Медикаментите трябва да бъдат реимбурсирани на 100%, да се поемат от НЗОК и скъпите изследвания, които сега касата не заплаща, пожелаха заедно пациентските организации и специалистите-офталмолози. „Благодарение на общите усилия постигнахме важни стъпки. Кампанията изпълни задачата си. Когато тези резултати бъдат представени пред МЗ и НЗОК, се надявам те да направят и нещо допълнително. Искам да уверя, че всичко, което е излязло като ново лечение в световен мащаб, се прилага и у нас“, добави проф. д-р Лъчезар Войнов, национален консултант по очни болести.

2, 4 млн. души годишно по света заболяват от глаукома. В България в началото на годината с диагноза „глаукома“ са диспансеризирани 78 487 души. Към 1.09.2017 г. те са 81 109, което е с 2622 повече.  

Кампанията ще бъде официално закрита с благотворителна постановка, играна от незрящи актьори - на 30 октомври в Народен театър „Иван Вазов“. 

Билети за постановката могат да бъдат закупени на касата на театъра и чрез заявка към Институт за здравно образование - office@healthedu.eu.