Д-р Бисера Котевска - Tрифунова: Препоръчвам на пациентите с псориазис да се ваксинират срещу COVID-19

Д-р Бисера Котевска - Tрифунова: Препоръчвам на пациентите с псориазис да се ваксинират срещу COVID-19

2021-10-29 13:54:25
Д-р Бисера Котевска - Tрифунова: Препоръчвам на пациентите с псориазис да се ваксинират срещу COVID-19

Д-р Бисера Котевска-Трифунова е специалист-дерматолог в Аджибадем Сити Клиник УМБАЛ Токуда и има научна степен „доктор по медицина“. Преминала е множество обучения и квалификации в областта на клиничната и естетичната дерматология, с награди от Европейската академия по дерматология и венерология. Професионалните й интереси са в областта на псориазиса, педиатрична дерматология, кожни алергии в детска възраст, раковите кожни заболявания.

- Д-р Котевска, наближава Световният ден за борба с псориазиса. Над 150 000 души живеят с това заболяване у нас, по данни на НЗОК проведените консултации с лекар по повод псориазис са около 20 000 на година, като 5000 от тях – в София. Какво още не знаем за това заболяване?
- Псориазиса е хронично, възпалително, имунно-медиирано заболяване което засяга около 3% от населението на света. Характерни за псориазиса са червени плаки, покрити със сребристо-бели люспи. Те са симетрични и са локализирани по крайниците – лакти и колена, по тялото – гърди, гръб, корем, кръст. Могат да се засегнат и окосмената част на главата и ноктите.

Тъй като обривите са върху кожата, хората погрешно считат, че псориазисът засяга само кожата. Псориазисът е системно заболяване – т.е. засяга и други органи и системи. Най-често заедно с псориазиса наблюдаваме метаболитен синдром: хиперлипидемия, повишен холестерол, захарен диабет тип 2, артериална хипертония.

При 30-40% от пациентите се среща псориатичен артрит, който засяга ставите. Често се наблюдава и болест на Крон.  Заболяването води до сериозно нарушаване на качеството на живот, и с оглед на това тези пациенти много често страдат от депресия и тревожност.

- Как може да се помогне на тези пациенти?
- В практиката си забелязвам много силна връзка между емоционалното състояние на пациента и обострянето на псориазиса. Тези хора срещат много трудности в ежедневието си, в личния и професионалния си живот. Целта ни е да изчистим кожата, за да могат тези хора да се чувстват добре в обществото, и да предотвратим засягане на други органи и системи.

Много е важно да обсъдим с всеки пациент какви са рисковете, ако заболяването остане нелекувано.  Изборът на терапия се определя от тежестта на заболяването, възрастта на пациента, придружава. При леките форми се прилагат локални средства, фототерапия, морелечение. При умерено тежки форми златен стандарт за лечение е прилагане на метотрексат.

При недобро повлияване на заболяването от предишни терапии, поява на нежелани лекарствени реакции и наличие на псориатичен артрит се провежда терапия с биологични препарати. Това е съвремената системна терапия за умерено-тежък и тежък  псориазис. Тези лекарства са изключително ефективни по отношение на кожните и ставни промени.

Те са голям напредък в медицината, както при лечението на кожни заболявания, така и прилечението на  други вътрешни заболявания (ставни, гастроенетрологични, хематологични и др.).

- В обществото ни битува определено недоверие към науката, в частност откритията на медицината, особено напоследък. Достатъчно проучена ли е биологичната терапия, има ли рискове приложението й при определени хора, например със сърдечно-съдови заболявания?
- Както вече споменах, псориазисът е системно заболяване. При тези пациенти има много по-висок риск от сърдечно-съдови заболявания и атеросклероза. Псориатиците по-често страдат от наднормено тегло, захарен диабет, артериална хипертония и хиперлипидемия (метаболитен синдром).

Какъв биологичен медикамент се избира е строго индивидуално при всеки пациент. Дерматологът решава кой медикамет да избере, като преценява полза и риск при даден пациент, кои са съпътстващите заболявания и какви други медикаменти приема.

Проучвания показват, че при пациенти с псориазис някои биологични медикаменти намаляват атеросклеротичните плаки. Така че биологичната терапия не е противопоказна, когато пациентът страда от псориазис и сърдечно-съдово заболяване. Ваксинацията също не е противопоказана, напротив – тези пациенти са с нарушена имунна система и е силно препоръчително да се ваксинират срещу COVID-19, защото наблюдаваме влошаване на псориазиса при наличие на коронавирусна инфекция. Имунизацията се препоръчва и на пациенти на биологично лечение.

- Защо част от пациентите развиват псориатичен артрит? Каква е връзката между кожата и ставите?
- Около 10-30% от пациентите с псориазис страдат от псориатичен артрит. Обикновено първите прояви започват след 30-годишна възраст. Причината за появата му не е напълно ясна. Най-често са засегнати малките стави на пръстите на ръцете, но може да се засегнат и по-големи стави (тазобедрената област, глезените, колената) и гръбначният стълб.

 Важно е пациентите да знаят, че няма връзка между тежестта на псориазиса и развитието на псориатичен артрит. Има пациенти с тежко ставно засягане и лек псориазис, както и обратното - случаи на пациенти с тежък псориазис без ставно засягане.

Заболяването може да доведе до тежко увреждане и деформация на ставите, а оттам – и до инвалидизация. Затова, изключително важно е да се постави точна диагноза и да се започне правилна терапия навреме. Пациентът трябва да уведоми лекуващият лекар при поява на болки по ставите, скованост, трудност в ставането и движението.

- Споменахте, че стресът има силно влияние върху обострянето на заболяването. Но възможно ли е да го избегнем?
- Основният фактор, който отключва и влошава заболяването е стресът. Както при псориазиса, така и при много други заболявания, психическото състояние на пациента е в основата как ще протече то. Тежкият псориазис е голяма тежест за пациента, защото страдат социалните контакти, личните контакти, страда самочувствието му.

Затова тези пациенти изпадат в депресия и тревожност, и попадат в един порочен кръг – стресът води до обостряне на заболяването, а това причинява нов стрес. Смятам, че с появата на биологичната терапия, която успешно прилагаме в България, успяваме в голяма степен да помогнем на пациента и изцяло да променим качеството на живот, и той да се чувства пълноценен както в дома си, така и в работата. Виждам всеки ден подобрение в живота на тези хора, те са щастливи и пълноценни.

- Има ли „забранени“ храни, които тези хора не бива да консумират?
- Пациентите с псориазис често страдат от наднормено тегло и диабет. Така че храненето е много важно. Препоръчително е да се избягва консумацията на: пържени червени меса, както и други меса с високо съдържание на мазнини (колбаси, консервирани меса), и храни с високо съдържание на захар. Препоръчителното е пациентите да не приемат алкохол, поради риск от влошаване на заболяването. Същите препоръки са по отношение на тютюнопушенето. Балансирано хранене с прием на  риба, плодове и зеленчуци, поддържане на нормално тегло са изключително важни.

- Колко често пациентите с псориазис трябва да ходят на контролни прегледи?
- Голяма част от пациентите смятат, че заболяването е хронично и няма лечение, и спират да се лекуват. Затова е много важна ролята на личния лекар - да го насочи към правилния специалист- дерматолог, за да се започне навремено лечение и да се предотврати засягане на други органи и системи. Един път годишно е препоръчително проследяване на пациентите с псориазис. Редовен контрол на кръвни показатели, артериално налягане, наблюдение на нокътни и ставни промени е изключително важно. Пациентите на биологична терапия проследяваме през шест месеца.

 

Източник: blitz.bg