Само допреди няколко години възможностите за помощ на пациенти като Росен от Павликени са били силно ограничени

Само допреди няколко години възможностите за помощ на пациенти като Росен от Павликени са били силно ограничени

2020-11-20 14:07:49

Пациент от Павликени и неговият лекуващ лекар станаха герои в Националната кампания „Живот със сърдечна недостатъчност“ на Института за здравно образование. Хора от различни градове споделят как се е променил животът им след поставянето на диагнозата и как се справят със заболяването заедно със своите лекари. Подбрани са най-въздействащите истории и най-„тежките“ пациенти, които лекарите са имали в своята практика. Всяка от историите е заснета във видео, в което участват и лекарят, и пациентът. Доверието помежду им, самодисциплината, медицинските открития – това спасява болните и им дава надежда за нормален живот.

30-годишният Росен Ламбев живее в с. Дъскот. Той е един от най-младите пациенти със сърдечна недостатъчност у нас. Дълго време смятал, че задухът му е от цигарите, докато един ден по спешност не се озовал в столичната „Света Екатерина“. Още малко да се беше забавил, нямаше да можем да направим нищо, казали лекарите. Бил планиран за включване и в списъка за трансплантация на ново сърце, което обаче не всички дочакват. Но преди това решили да опитат с лекарства. „Бях се отказал от живота, но вече имам надежда. Чувствам се така, сякаш не съм болен“, споделя Росен.

Лекуващият му лекар – д-р Станислав Стоев, специалист по вътрешни болести и кардиология от МЦ „Павликени“, споделя, че само допреди няколко години възможностите за помощ на пациенти като Росен са били силно ограничени. Но благодарение на нови терапии и най-важното – взаимното доверие между тях, той живее пълноценен живот.

Умора дори при най-малкото усилие, задух, кашлица, отоци по краката – това най-често усещат пациентите със сърдечна недостатъчност. Кардиолозите я определят като глобална пандемия, която ще бъде бич за човечеството в следващите 10 години. Но ако пациентите се вслушват в съветите на своя лекар, поддържат здравословно тегло, добра физическа активност и се хранят умерено, надежда има. „Резултатите на Росен много ни радват, защото пред него животът предстои“ – споделя д-р Стоев. А Росен споделя: „Благодарен съм на всички лекари, които се грижат за мен – наистина се чувствам специален“.

Повече вижте във видеото:

https://youtu.be/kB5cxO7xYLE

Сърдечната недостатъчност (СН) е сериозно хронично заболяване, при което сърцето не може да изтласква достатъчно кръв, за да отговори на нуждите на тялото. Сред най-често срещаните причини за нея са коронарна болест на сърцето, инфаркт на миокарда (сърдечен удар), вродени сърдечни дефекти, увреждане на сърдечните клапи, предсърдно мъждене. Симптомите на задух и силна отпадналост могат да ограничат работоспособността на пациентите или способността им да извършват обичайните си ежедневни дейности, което води до социална изолация, тревожност и депресия. Сърдечната недостатъчност заема водещо място в общата смъртност от сърдечно-съдови заболявания. Около 50% от пациентите умират до 5 години след поставяне на диагнозата. Тези прогнози са по-неблагоприятни дори от редица ракови заболявания, а обществото все още смята рака за най-опасен.

В България със Сърдечна недостатъчност живеят около 150 000 души, които са диспансеризирани при личен лекар или кардиолог. В Област В. Търново болните са 6854. 90% от тях са на възраст над 65 години. За миналата година болници във В. Търново са отчели 2869 хоспитализации по повод на СН.