Псориазисът не е само кожно заболяване

Псориазисът не е само кожно заболяване

2021-11-19 12:58:30
Псориазисът не е само кожно заболяване

Доц. Даниела Грозева е специалист дерматолог в Русе с над 10 години опит в диагностиката и лечението на кожни заболявания и естетичната медицина. Има защитена образователна и научна степен Доктор по кожни и венерически болести в областта на атопичния дерматит. От 2015 г. е Доцент във Факултет "Обществено здраве и здравни грижи" в Русенски университет "Ангел Кънчев". Има десетки научни публикации, носител е на отличието Michael Hornstein Memorial Scholarship на Европейската академия по дерматология и венерология (ЕADV) за 2011 г.

- Доц. Грозева, преди седмица отбелязахме Световния ден за борба с псориазиса. По данни на Здравната каса, за година само в Русе се провеждат близо 1000 прегледа по повод на това заболяване. Какво знаем и не знаем за това заболяване?

- Псориазисът е широко разпространено хронично кожно заболяване. Засяга приблизително 2% от населението и от 1 до 3% от населението на Западна Еропа и САЩ. То значително понижава качеството на живот на засегнатите. От псориазис страдат хора от всички възрасти. Един от най-запомнящите се случаи в моята практика още като лекар-ординатор в Кожния диспансер в Русе е бебе-кърмаче, което беше развило псориазис след терапия с бета-блокери по повод на сърдечно-съдова операция. Успяхме да овладеем състоянието му с подходящата терапия. Заболяването започва с дискретни червени петна, преминаващи в по-големи плаки, покрити със сребристобели люспи (глава, колене, лакти), които имат склонност да се разпространяват и сливат. Има и нокътни промени. Това, което трябва да се знае е, че псориазисът не е само кожно, а системно заболяване – т.е. засяга и други органи и системи, често се среща и псориатичният артрит, който се свързва с болка и деформация на ставите.

- Каква е връзката между псориазиса и болката в ставите?

- Псориатичният артрит е ставен синдром с оток, деформации и ограничение в движенията. До 34% от пациентите с псориазис развиват псориатичен артрит, който се изразява в деформация на ставите и води до инвалидизация. Рискът от развитието на псориатичен артрит се увеличава при по-изразени форми или при засягане и на ноктите. Различават се няколко форми на псориатичния артрит, като могат да бъдат засегнати различни стави – най-често малките стави на ръцете и краката, но може да се прояви и в коленните и лакътни стави, както и значително по-рядко – в гръбначния стълб.

- Засяга ли псориазисът и други органи и системи, например сърцето?

- Хроничното възпаление, което се наблюдава при псориазиса има негативен ефект върху сърдечно-съдовата система. Могат да бъдат повлияни множество сърдечно-съдови рискови фактори – артериално налягане, оксидативен стрес, дислипидемия и др. Установен е и по-висок риск за развитие на исхемична болест на сърцето, предсърдно мъждене, мозъчен исхемичен инсулт при по-млади пациенти с умерена или тежка форма на псориазис. За да се подобри прогнозата на пациент с псориазис е необходимо специфичното лечение да върви паралелно с насърчаване на промените в начина на живот – отказване от тютюнопушенето, редукция на тегло и повишена двигателна активност, които намаляват сърдечно-съдовия риск.

- Какви други съвети трябва да следват тези пациенти, за да подобрят своето състояние?

- Начинът на живот на пациентите с псориазис е много важен. Те трябва редовно да овлажняват кожата си. По възможност да се следят и да разберат какво предизвиква обостряне. Храненето трябва да е здравословно. Цигарите могат да влошават състоянието на кожата, както и алкохолът. Физическата активност е от основно значение. Спортове като плуване например поддържат имунната система, намаляват стреса и понижават вероятността за настъпване на рецидив. Като цяло здравословното хранене и спазване на такъв хранителен режим ще подобри общото състояние и ще подпомогне предпазването от инфекции, които биха влошили болестта. Пациентите биха могли да обсъдят съответна диета с лекуващия ги дерматолог.

- Как влияе заболяването върху психиката, все пак кожата е първото, което виждаме в отсрещния човек?

- Псориазисът е заболяване, което се влияе във висока степен от психо-емоционалното състояние и обостряне след ремисия може да се получи при тежък стрес. Стресът може да причини обостряне на псориазис при някои хора (връщане в училище, смяна на работа, изпити в училище или университет, катастрофа и др.). От своя страна псориазисът може да има ефект и върху стреса, защото белезите по кожата не се възприемат позитивно от всички членове на обществото и нашите пациенти често страдат заради това. За момента няма точен и ясен рисков или отключващ фактор, който да предизвика 100%-ово развитие на болестта.

- В какво се състои най-доброто и щадящо лечение на псориазис?

- Има различни начини за овладяване на псориазиса. Терапията според приетия през 2013 год. Консенсус за лечение на псориазис дава ценни насоки в терапевтичната схема на заболяването и е в зависимост от клиничната форма, стадия на заболяването, локализацията на процеса, общото състояние, възрастта на пациента, наличието на придружаващи заболявания и др. Тя се провежда с локални лекарствени средства, медикаменти в съчетание с физиотерапия и обща (системна) терапия.

- Необходими ли са чести контролни прегледи при провеждането на терапията?

- Пациентите обикновено знаят кога състоянието им налага визита при лекуващия дерматолог. Пациенти, които са на биологична терапия идват на визити по-често, тъй като терапията налага контролни прегледи за проследяване на състоянието.

Източник: utroruse.com