След 10 години чакане Димитровград, Хасково и Харманли се сдобиха с ревматолог

След 10 години чакане Димитровград, Хасково и Харманли се сдобиха с ревматолог

2018-02-20 10:53:15
След  10 години чакане Димитровград, Хасково и Харманли се сдобиха с ревматолог

Специалист от Университетска болница вече е на разположение на пациентите от този район

След повече от 10 години чакане пациентите от Димитровград, Свиленград, Хасково и Харманли се сдобиха с ревматолог, който вече работи в Димитровград. Лекарите от тази специалност не достигат в цялата страна, което затруднява ранната диагностика и лечението на ревматологичните заболявания. Голяма част от тях водят до инвалидност и единствената превенция е навременното поставяне на диагнозата.

Намирането на нуждаещи се райони и лекари от редки специалности за хората, които живеят там, е приоритет на Института за здравно образование, който от 5 години организира здравни кампании в цялата страна. Създава се и карта на чувствителните райони, която ще бъде предоставена на медицинските университети и лекарската колегия.

В рамките на този проект от две седмици в МЦ ”Диамедикъл-2013 в Димитровград преглежда по д-р Анелия Радикова. Засега тя идва тук само в сряда, защото работи и в Отделението по ревматология на УМБАЛ „Проф. д-р Ст. Киркович“ и ДКЦ1 в Стара Загора. Предстои сключване и на договор със Здравната каса.

Д-р Радикова е завършила медицина през 1997-ма година, а ревматологията е втората й специалност. „Часовете в Димитровград се запълват седмица напред, което показва сериозната нужда от такъв специалист за града и региона. Обаждат се пациенти и от Свиленград, Тополовград. Досега тези хора пътуваха до Пловдив, което създава разходи и неудобства, особено за трудноподвижни пациенти. В медицинския център има възможност за комплексна диагностика от други специалисти, които са свързани с ревматологията – ендокринолог, невролог“, обясни д-р Радикова.

От 1 март тук ще заработи и единственият за региона апарат за измерване на костна плътност – DEXA.

Най-често хората търсят ревматолог при артрозната болест, артрит, остеопороза, ревматизъм. Друга голяма група заболявания са възпалителните ставни заболявания и тези, свързани с отлагане на кристали в ставите -   ревматоидният артрит, псориатичният артрит, реактивните артрити при вирусни и бактериални инфекции, Болест на Бехтерев и подаграта.

В кабинета ще се извършва ставна ехография, която е безвредно и безболезнено изследване и установява с точност пораженията на тъканите и ставите. В последните години един от успешните подходи към тези заболявания са т.нар. вътреставни апликации с хиалурон и специални медикаменти, които премахват болката и връщат движенията, без да е нужен постоянен прием на лекарства през устата.