Шенай от Търговище и нейната лекарка станаха герои във филм за псориазиса

Шенай от Търговище и нейната лекарка станаха герои във филм за псориазиса

2023-01-06 15:09:33

След дългогодишно страдание заради псориазис, млада жена от Търговище намери спасението в лицето на д-р Лиляна Димитрова, специалист-дерматолог от Търговище. Лекарката и пациентката й станаха герои във филм, посветен на заболяването и борбата с него. Видео поредицата „Псориазисът не е само кожа“ е на Института за здравно образование, а в един от епизодите героите са от Търговище. Националната кампания споделя вдъхновяващи истории на пациенти, страдащи от коварната болест и намерили начин да се справят с нея заедно със своите лекари. Целта е да се даде кураж и на други, защото псориазисът не е присъда – той може успешно да се контролира.

Години наред Шенай не излиза от дома си. Псориазисът я превръща в затворничка. По професия е продавач, но не смее да работи от страх как ще я гледат хората – цялата й глава и тяло са в рани и неприятно изглеждащи петна. Те сърбят и се лющят. Шенай се притеснява от вида си толкова много, че дори пазаруването е поверила на съпруга си. Единственото й забавление е чистенето, макар че от заболяването има и болки в ставите.

Единствено вярата, че ще оздравее, я кара да търси лек при лекари в цялата страна, вкл. и в столицата. Изписват й мазила, които помагат временно, след тях раните и сърбежите се увеличават. Спасението открива в родния си град – при д-р Лиляна Димитрова, специалист-дерматолог.

„Псориазисът не е само козметично заболяване, както се считаше навремето. Той е сериозно, системно, автоимунно заболяване, което обхваща кожа, нокти, кожни придатъци, стави, съдове и всички вътрешни органи. Трябва навреме да му се обърне внимание, да не го изоставяме. Само допреди десет години ние не можехме да лекуваме псориазиса и много пациенти така знаят – че псориазисът не се лекува. В момента нещата са вече съвсем различни“, обяснява д-р Лиляна Димитрова. Тя е свидетел на много тъжни истории на пациенти с псориазис. Някои не ги искат на работа. Други не могат да си намерят партньор в живота. Сред тях и най-тежкия случай – младо момиче с рани в интимната зона, която изобщо не може да води полов живот, да има семейство и деца.

С помощта на д-р Димитрова Шенай е одобрена за скъпоструваща биологична терапия, която Здравната каса заплаща. Раните, плаките и петната изчезват. Тя излиза от дома си, започва работа, щастлива е, че може да се среща с хората, да се усмихва, да ги обслужва.

„Имам над 50 пациенти на биологична терапия. Всички те в момента са щастливи и усмихнати като Шенай и много, много благодарни за това, което ние успяхме да направим за тях“, доволна е д-р Димитрова. А Шенай не спира да хвали своята лекарка, сбъднала най-голямата й мечта – да бъде здрава.

Цялата история на Шенай и нейната спасителка вижте във видеото:

https://youtu.be/-HrLreWct7o

И във fb:

https://fb.watch/hTRU277aDI/

Допълнителна информация за псориазис вулгарис

Псориазисът не е обикновено кожно заболяване, а страдание, което оказва сериозен отпечатък върху живота на пациентите. Това е едно от петте заболявания, признати от СЗО за изключително важни за съвременния човек. Негативно му отражение върху качеството на живот може да бъде сравнено, а в някои случаи дори да превишава това на диабета, тежката депресия, инфаркта и някои онкологични заболявания като рака на гърдата. 80% от пациентите с псориазис съобщават, че той влияе негативно върху живота им.

Към момента в България данните показват, че у нас страдат над 100 000 души. По данни на НЗОК, консултациите с лекар по повод на псориазис годишно са около 20 000, а в областите Разград и Търговище – близо 1000.

В световен мащаб, заболяването засяга около 2-3% от общото население или това са 125 милиона души. Проявява се еднакво при мъже и жени. Има го във всички раси, но европеидната е по-често засегната. Болестта се проявява на възраст между 11 и 45 години, но може да се появи на всяка възраст. Особено активно е заболяването през пубертета. Всяка година, околко 20 000 деца в света под 10 г. се диагностицират с псориазис.

Псориазисът е дълготрайна (хронична) болест на кожата, при която клетките се делят до десет пъти по-бързо от нормално. Това кара кожата да се струпва в неравни зачервени образувания, покрити с бели люспи, които могат да се формират навсякъде. Обривите при псориазис могат да варират от няколко петна до големи образувания, които обхващат голяма част от тялото. Най-често засегнатите области са долната част на гърба, лактите, коленете, краката, ходилата на стъпалата, скалпа, лицето и дланите. Повечето видове псориазис преминават през цикли, изгаряйки за няколко седмици или месеци, след което отшумяват за известно време или дори влизат в ремисия.

В последните години е установено, че псориазисът е не само кожно, а системно заболяване, т.е. засяга и други органи и системи в организма. Една от най-тежките форми на псориазиса е псориатичният артрит, който може да доведе до инвалидизация. Появява се при около 30% от пациентите с оток, зачервяване, затопляне, сутрешна скованост и деформация на ставите. Пораженията на ставите най-често се установяват няколко години след кожните, но понякога артритът може да възникне едновременно или да предшества кожните изменения. Най-често се засягат ставите на пръстите на ръцете и краката, но могат да се засегнат и големи стави и гръбначния стълб.

Пациентите с псориазис често имат и съпътстващи заболявания на сърдечно-съдовата система, диабет тип 2, метаболитен синдром.