Безплатни прегледи за сухо око в Стара Загора

Безплатни прегледи за сухо око в Стара Загора

2019-07-11 14:33:52
Безплатни прегледи за сухо око в Стара Загора

Безплатни прегледи за сухо око ще се проведат в Стара Загора от 15 юли до 23 август. Те се организират в рамките на кампанията „Право на зрение“ на Института за здравно образование, с партньорството на Медицински център „Верея“. През  тези дни по график офталмолозите на „Верея“ ще преглеждат всички, които имат оплаквания, характерни за сухото око: очен дискомфорт при работа с компютър или запрашена среда, сухота, сърбеж, зачервяване, замъгляване на зрението, дразнене от светлина, умора на очите, парене, чувство за чуждо тяло, сълзене.

Прегледите ще се провеждат на адрес: МЦ "Верея", ул. Кенали 4, бивша Военна болница. Задължително записване на единния номер на кампанията: 070010126 (на цена на градски разговор), всеки делничен ден от 10 до 16 ч., с кратка обедна почивка, или онлай на този линк: http://screening.healthedu.eu/ Часовете се дават до изчерпване. 

Синдромът на сухото око е много разпространен, един от всеки 5 души страда от него, като след 40-годишна възраст процентът  нараства. Обикновено хората се самолекуват с капки, но те често само влошават ситуацията, твърдят офталмолозите. През лятото оплакванията се увеличават заради горещото и сухо време и запрашеността. Това е и причина настоящата кампания да бъде проведена именно в летните месеци.

Синдромът на сухото око може да се причини от множество фактори, включително фактори на околната среда, определени видове лекарства и съществуващи медицински заболявания. Две от най-честите причини за сухото око са напредналата възраст и хормоналните проблеми, като жените, които навлизат в менопаузата, са най-честата група пациенти, страдащи от сухо око.  

Автоимунни и други заболявания, някои видове лекарства, намалено мигане заради работа с компютър, четене също могат да доведат до сухо око, както и контактните лещи и лазерна или рефрактивна очна хирургия.