Живот със сърдечна недостатъчност

Живот със сърдечна недостатъчност

Живот със сърдечна недостатъчност

Сърдечната недостатъчност е сериозно заболяване, при което сърцето не успява да изпомпва кръвта в тялото така, както трябва. В резултат на това не може да се достави достатъчно кислород и храна на тялото, за да работи то нормално. Това кара пациентите да се чувстват уморени и дори - изтощени. Организмът не може да елиминира добре остатъчни продукти от метаболизма - това води до отлагане на течност в белия дроб, както и в друга част на тялото - краката и коремната област. Възможно е сърдечна недостатъчност да се развие след друго сърдечно заболяване, например инфаркт или високо кръвно налягане.

В България от сърдечна недостатъчност годишно умират около 20 000 души. Смъртността от сърдечна недостатъчност се е увеличила два пъти, докато при други сърдечно-съдови заболявания като исхемична болест на сърцето, остър инфаркт на миокарда и други тя намалява.

Сърдечната недостатъчност е най-честата причина българите над 65-годишна възраст да влизат в болница. Статистиката отчита 120 000 хоспитализации годишно само за тази диагноза. Пациентите страдат от задух, умора, кашлица, отоци. Болестта е бреме и за близките им, защото налага много грижи и чести придружавания в болница заради хоспитализациите. Пациентите с тази диагноза често страдат от депресии. Причините за това са свързани с тревогите от ежедневния дискомфорт, болничния престой, натоварените близки.

Кампанията стартира на 29.09.2018 г. - Световен ден на сърцето. 

Пилотно в три града в страната се създават Центрове по сърдечна недостатъчност, към които пациентите могат да се обърнат за консултация. Те ще могат да проведат обстоен разговор с кардиолог за всичко, което ги безпокои, ще получат и информационни материали за заболяването. 

Градовете са Плевен, Враца и Бургас. 

В Плевенска област живеят 10 683 души с диагноза „сърдечна недостатъчност“. 9497 от тях са над 65-годишна възраст, като жените са повече от мъжете – 5904.

В Плевен Центърът по сърдечна недостатъчност се ръководи от проф. д-р Снежана Тишева, ръководител на Катедра „Кардиология, пулмология и ендокринология“ в МУ – Плевен.

В Бургаска област живеят 7103 души със сърдечна недостатъчност, 6334 са над 65 г., жените са 3690. В Бургас Центърът се ръководи от д-р Мариана Контева, инвазивен кардиолог, управител на Специализираната болница по кардиохирургия Аджибадем Сити Клиник Бургас.

Във Враца болните със сърдечна недостатъчност са 5841 души. От тях 5234 са над 65 г., а жените са чувствително повече от мъжете - 3356 от общия брой пациенти. Във Враца Центърът се ръководи от д-р Иван Герчев, специалист-кардиолог със сериозен опит със заболяването, работи в Сити Клиник Монтана. 

През целия м. октомври центровете ще консултират безплатно пациенти със сърдечна недостатъчност с влошени оплаквания. Единственото, което е необходимо, е пациентите или техните близки да запишат час на националния номер на кампанията – 070010126 (на цена на градски разговор, според тарифния план за мобилни мрежи, всеки работен ден от 10 до 17 ч.). Консултациите са предназначени за пациенти с вече поставена диагноза, с влошени оплаквания от задух, умора, сърцебиене, отоци по краката, както и към тези, които често влизат в болница по повод на заболяването. 

За участие в програмата не е необходимо направление. 

Интервю с  проф. д-р Снежана Тишева по тв "Скат"

Интервю с проф. Тишева, ръководител Катедра „Кардиология, пулмология и ендокринология”в МУ Плевен 

Събитие в Плевен съвместно с Българска лига по хипертония

Полезна информация за здраво сърце:

Духът на здравето: златните правила за здраво сърце - видео