Кажи "не" на страха, попитай ревматолог

Кажи "не" на страха, попитай ревматолог

Асоциацията на пациентите с ревматоиден артрит  и Институт за здравно образование организират скринингова кампания с цел ранна диагностика и навременно лечение на ревматични заболявания.

ДАННИ ЗА КАМПАНИЯТА

„Кажи не на страха, попитай ревматолог“

ЗАЩО ГО ПРАВИМ?

- Ранна диагностика на ревматични заболявания

- Навременно лечение

- Добро качество на живот

КАК ГО ПРАВИМ?

- информираме граждани и пациенти чрез семинари

- организираме скринингова програма в 7 града в страната

 

През 2017 г. Сдружение „Асоциация на пациентите с ревматоиден артрит“ проведе социологическо проучване с цел да разбере основните проблеми на пациентите с ревматични заболявания, да установи социалния профил на болните от ревматични болести и да изследва отношението на пациентите към провежданото лечение и периодичните прегледи.

Проучването установи, че поставянето на диагноза закъснява средно между 5 и 10 години. Закъснялата диагноза повишава риска от инвалидизация, при това в млада възраст. Това се явява следствие от ненавременното разчитане на симптоматиката и закъснелия достъп до ревматолог. 

 

Сред причините за това са липсата на достатъчно информация за симптомите и ревматичните заболявания, както и са погрешно насочване от страна на общопрактикуващи лекари към други специалисти. Най-често направления за ревматични заболявания се издават за ортопед и невролог, вместо за ревматолог. Съществува и нежелание от страна на общопрактикуващите лекари да се обучават в посока ревматични заболявания. Отказът и/или страхът на самия пациент да потърси специалист и провеждането на самолечение също довежда до ускоряване на инвалидизацията.

Кампанията стартира в Ловеч, с информационен семинар на 13.04 т.г.

Следващ семинар - Плевен, 17.05, четвъртък, от 14:00 до 17:00 ч., Зала „Гена Димитрова“ в Регионална библиотека „Христо Смирненски“ 

Часове за прегледите се записват на тел. 070010126 (на цената на градски разговор, според тарифния план за мобилни мрежи) всеки работен ден от 10 до 17 ч. 

Сдружение „Асоциация на пациентите с ревматоиден артрит“ е неправителствена организация, чиито основни цели са насочени към отстояване интересите на лицата, страдащи от ревматоиден артрит; подпомагане социалната интеграция, личностна реализация и изява на пациентите в различни сфери на обществения живот; провеждане на образователна политика относно заболяването ревматоиден артрит и неговото лечение.

 

Ревматичните заболявания заемат едно от първите места по разпространение, изпреварвайки сърдечносъдовите заболявания и рака. Според статистика на Световната здравна организация в света от ревматични заболявания страдат повече от 350 милиона души. Ревматичните заболявания се откриват при всеки четвърти европеец. В България над 100 000 са хората с Ревматоиден артрит, Псориатичен артрит и Анкилозиращ спондилит / Болест на Бехтерев, които се характеризират с общо възпаление, което затруднява нормалното функциониране на имунната система. Ревматичните болести включват повече от 200 вида болести, като се започне от различни видове артрит, премине се през остеопорозата и се стигне до системните болести на съединителната тъкан.

 

Освен физическите страдания, ревматичните заболявания предизвикват и важни социални последици за пациентите. Те значително затрудняват, а в отделни случаи правят невъзможно извършването на ежедневни дейности, като ходене, изкачване на стълби, приготвяне на храна, спазване на хигиена и др. Ревматичните заболявания намаляват работоспособността на боледуващите, а понякога водят и до загуба на работа. Необходимостта от непрекъснато лечение, несигурността и неопределеността, свързани с болестта предизвикват, макар и по-рядко, емоционални и психични проблеми. Част от симптомите при най-честите ревматични заболявания - Ревматоиден артрит, Псориатичен артрит и Анкилозиращ спондилит, включват: подуване или болка в ставите; неравности, хлътвания или точки по ноктите; болка и скованост в гърба или болка в хълбока сутрин при събуждане, която се подобрява при раздвижване; сутрешна скованост, продължаваща повече от 30 минути; отоци на две еднакви/симетрични стави.