Какво трябва да знам за кръводаряването

Какво трябва да знам за кръводаряването

ВСЕКИ ПЪТ, КОГАТО ДАРЯВАШ КРЪВ, ПОДАРЯВАШ ЖИВОТ!

Ако се чувстваш здрав и си на възраст между 18 и 65 години, ако можеш да отделиш около 30 минути и искаш да дариш кръв,  но времето все те притиска, болниците и манипулациите те притесняват, тази информация е точно за теб.

Как става кръводаряването?

Ще ти дадем въпросник. Твоите отговори ще ни ориентират за здравословното ти състояние. Ще те прегледа лекар, а след взимане на 2-3 капки кръв от пръста, експресно ще изследваме и хемоглобина и кръвната ти група.

Ако лекарят ти разреши, ще дариш 450 мл кръв за около 5-7 минути без никакъв риск за здравето ти! В случай, че по време на кръводаряването се почувстваш зле, преустановяваме процеса, а дареното количество кръв ще използваме за производство на кръвни продукти.

ПОЛЗИТЕ ЗА КРЪВОДАРИТЕЛЯ:

  • Кръводаряването е полезно. То стимулира процеса на обновяване на кръвните ти клетки и увеличава защитните сили на твоя организъм.
  •  
  • Кръводаряването подмладява, намалява риска от сърдечно-съдови и онкологични заболявания, тонизира имунната система.
  •  
  • По време на кръводаряването организмът изразходва около 600 килокалории, което помага за поддържането на здравословно тегло.
  •  
  • Всички консумативи, използвани по време на кръводаряването, са индивидуални, стерилни и за еднократна употреба и не съществува никаква опасност от зараза по кръвен път.
  •  
  • Количествено кръвта ти ще се възстанови за по-малко от 24 часа. Качествено, за 3-4 седмици.
  •  
  • Минималният срок между две дарявания на кръв е 60 дни. Ако си жена имаш право да даряваш кръв най-много 4 пъти в годината, ако си мъж – 5 пъти.
  •  
  • Всеки кръводарител има право на два дни платен отпуск и подкрепителна закуска, както и достъп до изследванията на дарената кръв за СПИН, хепатит В и С, сифилис и кръвна група.

ЧЕСТО ЗАДАВАНИ ВЪПРОСИ:

Кой може да дарява кръв?

Всеки здрав човек на възраст от 18 до 65 години, за когото лекар прецени, че кръводаряването не застрашава здравето му и дарената от него кръв е безопасна за болните, които се нуждаят от нея, може да стане дарител.
Мъжете могат да даряват кръв 5 пъти в рамките на една календарна година, а жените – 4 пъти, като интервалът между две кръводарявания трябва да бъде минимум 2 месеца.

Как да се подготвим за кръводаряването?

Два-три дни преди акта на кръводаряване човек трябва да се храни редовно и разнообразно – това заздравява силите на организма и повишава качеството на кръвта. Кръводаряването не трябва да се извършва на гладно. Кръводарителят трябва да е сигурен, че е здрав и отпочинал. След кръводаряването се приемат повече калорични течности и храни.

Каква е  процедура за даряване на кръв?

Попълва се въпросник относно вашето здравословно състояние.

Следват:

  • Преглед и личен разговор с лекар.
  •  
  • Предварително изледване на кандидат кръводарителя - вземат се няколко капки кръв от пръста за експресно определяне на кръвна група и хемоглобин. Ако хемоглобинът е под 125 г/л за жените и под 135 г/л за мъжете, кръводаряването не се разрешава.
  •  
  • Кръводаряване - количеството на дарената кръв е между 405 и 450 мл. Сакът, в които тя се събира, има специален разтвор с обем 63 мл. Той подържа живота на кръвните клетки и благодарение на него кръвта и кръвните съставки запазват лечебните си качества в срок до 36 дни.

Важно: Ако по време на кръводаряването дарителят се почувства зле, процесът на кръвовземане се преустановява. В този случай дарената кръв няма качества да се прелее на пациент, но не се изхвърля. Използва се за производство на кръвни продукти с определен лечебен ефект.

Описаната процедурата трае най-много 40 мин.

Какво се препоръчва след кръводаряване?

Компресивната превръзка следва да остане на ръката Ви най-малко 2 (два) часа.

Препоръчваме да не пушите най-малко 2 (два) часа след приключване на кръвовземането.

Не натоварвайте ръката на убождането най-малко 4 (четири) часа след приключване на кръвовземането.

Постарайте се да приемате повече калорични течности и храни в първите 3 (три) дни след кръвовземането. През първите 24 часа обемът на взетата кръв се възстановява напълно. Вегетарианската храна не пречи за възстановявянето.

В първите часове след кръводаряването отбягвайте силно задимени, с висока температура и влажност помещения.

Тези от Вас, които извършват професионално или любителски рискови дейности (пилотиране на самолети, управление на автобуси или влакове, работа с кранове, качване на подвижни стълби или скелета, делтапланеризъм, катерене и гмуркане), следва да изчакат най-малко 12 часа, преди да се върнат към тях.

За колко време се възстановява кръвта?

Количествено кръвта се възстановява за около едно денонощие, а качествено – за 3-4 седмици.

Важно за кръводаряването

Съгласно нормативната уредба в Република България дарената кръв се използва за лечение на пациенти само в пределите на страната (в редки изключения и за тежко пострадали наши сънародници в чужбина).

Кръводарителят дарява 450 мл. кръв.

Всички консумативи, които се използват по време на кръводаряването са индивидуални, стерилни и за еднократна употреба. Не съществува никаква възможност от заразяване със СПИН или друга инфекция, предавана по кръвнен път.

Кръводаряването е полезно. То стимулира процес на обновяване на кръвните клетки и увеличава защитните сили на организма.

Кръводарителите получават 2 дни платен отпуск (чл. 157, ал. 1, т. 2 от Кодекса на труда), подкрепителна закуска, а при изрично изявено желание и резултатите от направените изследвания за СПИН, хепатит В и С, сифилис и кръвна група.

Кой се нуждае от дарената кръв?

Кръвта се използва за лечение при пациенти с остри кръвозагуби, причинени от травми, за лечение на тежки изгаряния, при планови и спешни хирургични и акушерски интервенции, при AB0 и Rh несъвместимост на майката и плода, за лечение на злокачествени заболявания, както и за подържане живота на пациенти с различни вродени анемии и хемофилии.

Кой не може да дарява кръв?

Не се допускат хора, които страдат от заболявания като СПИН, хепатит, сифилис, туберкулоза, токсоплазмоза, бруцелоза, отосклероза и Мениеров синдром, бронхит, алергии, хроничен остеомиелит и деформации на костите, ревматизъм, язва на стомаха или дванадесетопръстника, псориазис, екземи по кожата, глаукома и т.н.

Противопоказани са всички остри заразни болести (през време на боледуването и реконвалесцентния период). Хората, които са имали контакт със заразно болни – за период, равен на инкубационния, също не могат да даряват кръв. Проблем е наличието на сърдечно-съдово заболяване, тропически инфекции, костно-мозъчни, бъбречни и чернодробни прблеми.

Кръводаряване не се извършва и в случаи, когато по преценка на лекаря или освидетелстващото лице този акт на съпричастност представлява опасност за здравето на дарителя.

Факти за кръводаряването - видео