Мотивирано предложение

Мотивирано предложение

ПРЕДЛОЖЕНИЕ

За удостояване със званието „Почетен гражданин на Пловдив“ на д-р Димитър Георгиев Тасков

 

УВАЖАЕМИ ГОСПОЖИ И ГОСПОДА ОБЩИНСКИ СЪВЕТНИЦИ,

На основание чл.42, т.4 от Наредбата за символиката и отличията на Община Пловдив правим предложение за удостояване със званието „Почетен гражданин“ на нашия съгражданин д-р Димитър Георгиев Тасков за изключителните му заслуги  в областта на здравеопазването и развитието на медицината и принос към приобщаването на град Пловдив към водещите центрове на офталмологичната наука в Европа и света.

Д-р Димитър Тасков не е роден в Пловдив, но завинаги е свързал с нашия град своя житейски и професионален път. Няма да е нескромно, ако кажем, че почти няма жител на Пловдив, който да не е чувал неговото име и да не се е докоснал лично или чрез член на своето семейство до неговата уникална лекарска дарба да връща светлината в очите дори на онези, обявени за „безнадеждни“. Д-р Тасков не е само очен лекар. Той е ерудиран лечител, мъдър съветник, търпелив учител и съзидател. Традиционалист, но и иноватор, който чрез точен усет и премерен риск движи напред медицината в града ни. Чрез дългогодишния си упорит труд, чрез своя талант, подкрепен със солидни знания и умения, д-р Димитър Тасков прочува града ни далеч извън пределите на страната.

Д-р Димитър Тасков започва работа в Пловдив преди повече от 20 години. През 2003 г. основава медицински център и Специализирана очна болница „Луксор“, която и до момента е еталон за добра медицинска практика и грижа в областта на очното здраве. Болницата расте и се развива, обслужва не само жители на Пловдив, а съществена част от Южна България. Работещите в нея специалисти под ръководството на д-р Тасков модернизират и развиват офталмологичната помощ и я издига на световно ниво. Паралелно с лечебната, в болницата се развива и сериозна научна дейност, обучават се специализанти по очни болести.

Тази година Специализираната болница на д-р Тасков ще се премести в нова сграда, която е венец на целия му житейски и професионален път. Новата сграда на Очна болница „Луксор“ е разгърната на обща площ 6000 кв.м. Тя ще бъде една от най-големите специализирани очни болници не само в България,  но и на Балканския полуостров и ще предлага диагностика, консервативно и оперативно лечение на всички заболявания и състояния в офталмологията. Разполага с цял операционен етаж с 4 операционни зали, оборудвани с високотехнологична апаратура и инструментариум. От операционните зали чрез видеовръзка е възможно наблюдението на операциите от специализанти и гости на болницата. Проектирана и изпълнена е така, че да отговоря на всички изисквания за модерно здравно лечебно заведение. Акцент в обзавеждането е обстановката да бъде различна от типичната болнична, така че пациентите да не изпитват стрес от престоя.

Тази сериозна инвестиция ще подпомогне лечението на хората с очни страдания не само от Пловдив,  но и от цялата страна. Тя издига и утвърждава град Пловдив като водещ център в здравеопазването в страната и Европа. 

Бихме искали да изброим и другите приноси и заслуги към град Пловдив, които мотивират нашето предложение да издигнем д-р Димитър Тасков за „Почетен гражданин на Пловдив“:

  1. Д-р Димитър Тасков е водещ офталмолог в областта на модерната микрохирургия на окото. С изключително висок личен принос за въвеждането в Пловдив на новите оперативни техники при лечение на катаракта през малък отвор. Тези техники са изключително щадящи за пациентите, които дотогава са подложени на травматични операции с шевове, трудно възстановяване и дълъг болничен престой
  2. Д-р Димитър Тасков поставя първата в България многофокусна (мултифокална) леща, чрез която пациентите могат да виждат на близка и далечна дистанция без очила
  3. Първи в Пловдив д-р Димитър Тасков въвежда редица високотехнологични офталмологични иновации и апаратни методики – единствени и до момента в града ни – сред които лазерно асистирана катарактална хирургия. Тези практики са популяризирани в множество медии, с упоменаването на град Пловдив като водещ център на офталмологичната помощ
  4. Д-р Димитър Тасков е обучаващ гост-оператор в болници в други населени места, както и в Република Северна Македония, в които предава своя опит и уникални техники на своите колеги.
  5. Един от първите лекари в Пловдив и страната, въвели телемедицината в своята практика, далеч преди пандемията от КОВИД-19 да докаже безспорните преимущества на дигиталните иновации в медицината в условията на социална изолация и затруднен достъп до медицински услуги. Оператор в хирургии на живо, излъчвани по видеовръзка от неговата операционна в Пловдив и достъпни до негови колеги от цял свят.
  6. Участва в множество международни конгреси и обучения на офталмолози. Отличен е за „Лекар на годината“ през 2009 г. и Инвеститор в областта на медицината през 2008г.
  7. Опитът на д-р Тасков е признат от водещи световни производители на медицинска апаратура и иновативни продукти за очна хирургия, от които получава предложението неговата болница да бъде Балкански референтен център, чиито добри практики да се популяризират в Европа и света.
  8. Д-р Димитър Тасков участва и организира благотворителни акции и се включва безвъзмездно със своя труд и опит в инициативи на пациентски и неправителствени организации. Този акт помага на стотици социално слаби пациенти и пациенти със затруднен достъп до офталмолог от Пловдив и региона да получат навременна медицинска помощ и да спасят своето зрение.

Високият професионализъм и приноси към развитието на медицинската наука са признати от водещи институции и организации, които са отличили д-р Димитър Тасков с множество грамоти и награди. Ще посочим само някои от тях в подкрепа на нашето предложение:

 

  • Оператор в хирургия на живо (операция на катаракта) - 12-14 февруари 2010 XIV зимен конгрес на Европейските рефрактивни и катарактални хирурзи в Будапеща, Унгария
  • Оператор в хирургия на живо – лазерна корекция на зрението, на 2-рия Балкански уетлаб курс, 26-30 юни 2012, София
  • "Патологични и усложнени катаракти в детска възраст" – Видеокатарактарефрактива (видеоконференция на световно известния д-р Лучио Бурато), 10-11 октомври 2014, Милано, Италия
  • Оператор в хирургия на живо (операция на катаракта) – "Операционната на бъдещето", 4 април 2015, Пловдив
  • Оператор в хирургия на живо (операция на катаракта и лазерна корекция на зрението) – "Еволюция в катаракталната хирургия" 14 май 2016, Пловдив
  • Оператор в хирургия на живо (операция на катаракта) – "Катарактална хирургия на живо", 9 Септември 2016, София
  • Почетен гражданин на гр. Търговище от 2017 г.
  • "Член наблюдател" за особени заслуги в областта на медицината към БАНИ (Българска Академия на Науките и Изкуствата) от 2018 г.
  • Лекар на годината 2009 г.
  • Инвеститор на годината 2008 за инвестици в областта на здравеопазването на Българската агенция за инвестиции. Призът се връчва за съдаването на Очна болница „Луксор“ - Пловдив и на нея се отличават компании, направили значими инвестиции в конкретни сектори на българската икономика.

Автор и съавтор на близо 100 научни публикации на редица офталмологични форуми в страната и чужбина.

Всичко изброено дотук ни дава основание да отправим към Вас своето предложение и да изразим подкрепата си относно удостояване на почетното отличие „Почетен гражданин на Пловдив“ на д-р Димитър Тасков.

Правим предложението си с дълбоката и искрена убеденост, че той е изключително достоен кандидат за това почетно отличие, доказал през годините своя висок професионализъм и лични усилия за сериозното развитие на здравеопазването и медицинската наука в региона и реален принос за присъствието на Пловдив на картата на световните офталмологични центрове.

Вярваме, че и занапред неговите знания и умения, както и на поколенията обучени от него специалисти, ще помогнат на хиляди жители на Пловдив и региона и ще продължат да прославят нашия град и неговите медици в страната и света.

Към предложението си прилагаме:

  1. Биография на кандидата
  2. Писмо от Пациентска организация „Глаукома“
  3. Писмо от Институт за здравно образование
  4. Отзиви на пациенти

БИОГРАФИЯ НА Д-Р ДИМИТЪР ТАСКОВ

Д-р Димитър Георгиев Тасков е роден през 1960 г. в Търговище. Потомствен очен лекар. Специализирал е офталмология като клиничен ординатор в Медицинска академия - София в периода 1988-1990 г. Работи в сферата на вътреочната хирургия дълги години като завеждащ Очно отделение в Търговище. Завършил е също Международна академия по информатизация - "Здравен мениджмънт" и "Педагогическа компетентност" в МУ Варна. През 1996 г. създава Очен медицински център "Д-р Тасков" в Търговище, на името на своя баща, който през 2008-ма година прераства в специалиирана очна болница „Д-р Тасков“. Д-р Тасков" гр. Търговище и до момента е водещо лечебно заведение, обслужващо по над 10 000 годишно.

През 2000 г. се премества в Пловдив и започва като хирург-оператор в Окръжна болница Пловдив. Основава очна болница "Луксор" през 2003 г. През 2013 г. очна болница "Луксор" се разширява и обновява изцяло интериора си, за да предложи още по-голямо удобство на своите пациенти.

Д-р Димитър Тасков има двама сина. И двамата следват неговия път. Д-р Тодор Тасков и д-р Георги Тасков работят като специалисти-офталмолози в Очната болница в Пловдив. Млади лекари, които продължават делото на своя баща и развитието на медицинската наука – тук, в Пловдив, в България.

 

ПАЦИЕНТИТЕ ЗА Д-Р ДИМИТЪР ТАСКОВ

Росица Генчева, 70 г.

Преди много време имах много сериозни проблеми с очите. Силно далекогледство и на двете очи, 19-годишна глаукома, с непрекъснато сериозно лечение и впоследствие катаракта и на двете очи. Обиколих много лекари. И никой от тях не се нае да ме оперира. Обърнах се за помощ към д-р Тасков, защото стигнах до състояние, когато вече нищо не виждах. След обстойни прегледи на великолепната апаратура, с която разполага болницата, той се изправи пред мен и ми каза: „Операцията е сложна, но не и невъзможна. Аз се наемам!“. В този миг аз обикнах този човек, защото в неговите ръце е моята надежда за светлина. Той извърши операцията и на двете ми очи. Този човек ми върна светлината, върна ми желанието за живот. Аз се обърнах тогава към д-р Тасков и му казах: „Д-р Тасков, ръцете Ви от Бог са целунати!“.

 

Латинка Петрова, актриса:

„Запознах се с д-р Тасков по повод проблема, който имах – постоянна мъглявина в очите ми. Исках някой с магическа пръчка да махне тези паяжини от очите ми, за да мога да прогледна. Д-р Тасков и неговата фамилия е проникнала много дълбоко в проблема на човешкото зрение, и прилагат в практиката си иновации, над които са се трудили най-големите учени в света. Трябва да им свалим шапка на тези учени, които са се занимали с това, на тази възраст да имаш детско зрение. И естествено легнах под скалпела и след 10 мин. станах и се усмихнах на слънцето и живота. Вече виждам тревичките, виждам малките цветенца, виждам снежинките. Сега вече шофирам през нощта, виждам всичко, което ме интересува, чета спокойно и се гримирам. Благодаря сърдечно, че тези лекари ме върнаха в онези детски светоусещания за красота, за цветове… и нищо вече не ми пречи. Дълбоко благодаря на хората, които се погрижиха за моето зрение.

Симеон Мечкаров, от прочутата циркова фамилия „Братя Мечкарови“

Преди да се срещна за първи път с д-р Тасков и неговата клиника мислех, че всичко, което се говори за тях е реклама. Обаче се оказа, че това не само не е реклама, а това е пример, какви трябва да бъдат лечебните заведения в България. Нещо невероятно, толкова години съм бил в чужбина, с чиста съвест мога да кажа, че клиниката на д-р Тасков съперничи на най-уредените, реновирани очни клиники. Направих си операция на дясното око, и останах много изненадан, защото видях света и го погледнах с други очи. Много съм му благодарен за всичко това, което той направи за мен. Чувствам се друг човек.

Жени Лечева, г., актриса

Още когато бях малка докторите разбраха, че съм късогледа. Чувствах се винаги некомфортно да нося от една страна очила, после лещи. Диоптрите ми станаха доста високи, около 6,5 диоптъра. Бях чувала за операция на очите, но пък бях чувала също, че това е рисково и по-добре недей да го правиш. Докато в един момент, съвсем случайно, въпреки че няма нищо случайно, се запознах с д-р Тасков. След разговор с него, той ми вдъхна такова доверие, че предприех операция на очите. Тя беше супер кратка, супер безболезнена, след което имах известен дискомфорт няколко дена, но след резултата който видях, не бих го заменила с нищо друго на света. Сега първо виждам перфектно, тези 6,5 диоптъра ги няма, не нося нито очила, нито лещи, не съм имала никакви проблеми, откакто това се случи и съм страшно благодарна на д-р Тасков, на целия му прекрасен екип. Бих препоръчала на всеки един, да не се колебае толкова дълго, колкото аз се колебаех, действително да предприеме стъпки, защото в този век, с нашата техника и с тези прекрасни професионалисти, наистина няма за какво да се тревожиш.