Информация до медиите

Информация до медиите

Пациенти предлагат известния пловдивски офталмохирург д-р Димитър Тасков за Почетен гражданин на Пловдив. Сформиран е инициативен комитет, който трябва да събере 100 подписа, за да входира предложението в Общински съвет – Пловдив, както се изисква по Наредбата за символиката и отличията на Община Пловдив.

„Д-р Димитър Тасков завинаги е свързал с нашия град своя житейски и професионален път. Няма да е нескромно, ако кажем, че почти няма жител на Пловдив, който да не е чувал неговото име и да не се е докоснал лично или чрез член на своето семейство до неговата уникална лекарска дарба да връща светлината в очите дори на онези, обявени за „безнадеждни“. Чрез дългогодишния си упорит труд д-р Димитър Тасков прочува града ни далеч извън пределите на страната“, пишат в мотивите си членовете на инициативния комитет.

Инициативният комитет се оглавява от пловдивската народна певица Смиляна Захариева, която преди две години е обявена от книгата на рекордите Гинес за жената с най-мощния глас на планетата. Изпитва дълбока благодарност и признателност към д-р Тасков и се възхищава от неговата дарба, с която служи на пациентите. „За мен този човек означава много. Най-малкото, което мога да направя за него, е да популяризирам тази инициатива“, сподели Смиляна Захариева.

Инициативният комитет посочва, че д-р Димитър Тасков има изключително висок личен принос за въвеждането в Пловдив на новите оперативни техники при лечение на катаракта през малък отвор. Тези техники са много щадящи за пациентите, които дотогава са подложени на травматични операции с шевове, трудно възстановяване и дълъг болничен престой. Той поставя първата в България многофокусна (мултифокална) леща, чрез която пациентите могат да виждат на близка и далечна дистанция без очила, първи в Пловдив въвежда редица високотехнологични офталмологични иновации и апаратни методики – единствени и до момента в града – сред които лазерно асистирана катарактална хирургия. Тези практики са популяризирани в множество медии и научни медицински издания, с упоменаването на град Пловдив като водещ център на офталмологичната помощ.

Той е един от първите лекари в Пловдив, въвели телемедицината в своята практика, далеч преди пандемията от КОВИД-19 да докаже безспорните преимущества на дигиталните иновации в медицината в условията на социална изолация и затруднен достъп до медицински услуги. Оператор в хирургии на живо, излъчвани по видеовръзка от неговата операционна в Пловдив и достъпни до негови колеги от цял свят.

Тази година Специализираната болница на д-р Тасков ще се премести в нова сграда, която е венец на целия му житейски и професионален път. Новата сграда на Очна болница „Луксор“ е разгърната на обща площ 6000 кв.м. Тя ще бъде една от най-големите специализирани очни болници не само в България,  но и на Балканския полуостров и ще предлага диагностика, консервативно и оперативно лечение на всички заболявания и състояния в офталмологията. Разполага с цял операционен етаж с 4 операционни зали, оборудвани с високотехнологична апаратура и инструментариум. Проектирана и изпълнена е така, че да отговоря на всички изисквания за модерно здравно лечебно заведение. Акцент в обзавеждането е обстановката да бъде различна от типичната болнична, така че пациентите да не изпитват стрес от престоя.

Тази сериозна инвестиция ще подпомогне лечението на пациентите не само на Пловдив,  но и на цялата страна. Тя издига и утвърждава град Пловдив като водещ център в здравеопазването в страната и Европа. 

Предложението е подкрепено и от членовете на Пациентска организация „Глаукома“ и Института за здравно образование, които информират, че д-р Димитър Тасков участва и организира благотворителни акции и се включва безвъзмездно със своя труд и опит в инициативи на пациентски и неправителствени организации. Този акт помага на стотици социално слаби пациенти и пациенти със затруднен достъп до офталмолог от Пловдив и региона да получат навременна медицинска помощ и да спасят своето зрение.

В инициативния комитет присъстват имената на археолога проф. Николай Овчаров, актрисите Латинка Петрова и Жени Лечева, олимпийската шампионка по спортна стрелба Мария Гроздева, певицата Ева Найденова от Фамилия „Тоника“, фолкпевицата Ивана, известният пловдивски художник Васил Стоев, доскорошният ръководител на Клиниката по изгаряния и пластична хирургия в УМБАЛ „Св. Георги“ проф. Иван Трайков, университетските преподаватели проф. Асен Рахнев, доц. Димитър Кехайов, проф. Чавдар Дамянов, проф. Димитър Греков, архитекти, бизнесмени.

Всеки, който желае да подкрепи инициативата, може да се подпише в подписката, оставена на регистратурата на болница „Луксор“, както и тук: