Безплатни очни прегледи 50+ ще се проведат в Стара Загора

Безплатни очни прегледи 50+ ще се проведат в Стара Загора

2022-06-28 16:59:34

Националната кампания „Право на зрение“ възстановява профилактичните очни прегледи, които бяха прекъснати заради ковид-пандемията. Кампанията ще гостува в Стара Загора, където с партньорството на Очен център „Верея“ ще бъдат проведени прегледи за откриване на социално-значимите очни заболявания катаракта, глаукома и макулна дегенерация.

В прегледите могат да участват хора над 50-годишна възраст, защото именно тогава рисковете от развитие на тези заболявания се увеличават. И катарактата, и макулната дегенерация са свързани с възрастта. При глаукомата има и генетично предразположение, а Стара Загора е един от градовете, в които болните от глаукома са повече, отколкото е средното ниво за страната. Затова измерването на вътреочно налягане ще бъде стандартна част от профилактичните прегледи, а при необходимост ще се назначат и допълнителни изследвания.

Прегледите ще се провеждат през м.юли в Очен център „Верея“ със задължително записан час на тел. 0899614220. Записванията се осъществяват всеки работен ден от 10 до 15 ч. Направление от личен лекар не се изисква.

В Стара Загора всяка година се откриват между 3000 и 4000 случаи на катаракта – перде на окото. Всеки човек над 55 години вече има признаци на очно перде, а при хората над 75 г. процентът достига до 80%. Новооткритите случаи на глаукома са около 1000 годишно, като има населени места, където боледуват повече хора – напр. около Гълъбово, Раднево, Чирпан.

Успокояващото е, че зрението може да бъде възстановено и запазено, ако двете заболявания се открият навреме. Новостите в медицинската наука дори позволяват възрастен човек да вижда като младеж на 20 години.