Безплатни прегледи за глаукома в Ботевград от 11 до 20 юли

Безплатни прегледи за глаукома в Ботевград от 11 до 20 юли

2017-07-05 12:00:24
Безплатни прегледи за глаукома в Ботевград от 11 до 20 юли

Безплатни прегледи за глаукома в Ботевград от 11 до 20 юли

Безплатни прегледи за ранно откриване на глаукома започват в Ботевград на 11 юли. Те са част от цялостна кампания за борба със заболяването, което причинява необратима слепота. Повишеното вътреочно налягане е един от основните сигнали за наличие на глаукома. Кампанията се организира от Сдружение „Пациентска организация „Глаукома“ и Институт за здравно образование, а в нея участват специалисти-офталмолози.

В Ботевград партньор на кампанията е д-р Мариана Димитрова. Прегледът включва и измерване на вътреочно налягане. Задължително е предварителното записване на час на единния номер на кампанията 070010126 (на цената на градски разговор, според тарифния план на мобилния ви оператор).  Прегледите са предназначени за хора над 60 г., попадащи в рисковите групи, както и за хора с глаукомно болни в рода. Записването на часове по телефона е всеки работен ден, от 10 до 18 ч.
 

Глаукомата е сред водещите причини  за необратима слепота. Загубеното зрение не може да се върне, затова колкото по-рано се открие тя, толкова по-голям е шансът за съхранение на зрението. Наричат глаукомата „тихият крадец на зрение“, защото тя протича без симптоми и се открива едва, когато зрението бъде загубено. Доказано е, че при развитие на слепота един глаукомно болен губи 10 години здрав живот.


По данни на НЗОК диспансеризираните болни с глаукома в България  са 78 487 души. Две трети от тях са жени, а близо 64 000 души са над 60-годишна възраст. Всяка година новооткритите случаи са около 7500, което е много по-малко от реалната заболеваемост. По данни на СЗО, между 2 и 4% от хората в света страдат от глаукома. Диспансеризираните болни с глаукома у нас са около 1% от населението, което означава, че още близо 80 000 души не знаят, че имат глаукома и са застрашени от необратима слепота.

Диспансеризираните болни с глаукома в София област (към която принадлежи и Ботевград) са едва 0,84%, което говори за ниската разкриваемост на заболяването в населените места извън големите градове.

Рисковите фактори за развитие на глаукома са:Възраст (особено над 60г.!), женски пол (жените боледуват три пъти по-често от мъжете), диабет, високо кръвно, късогледство, наследственост.