Безплатни прегледи за глаукома в София

Безплатни прегледи за глаукома в София

2017-05-09 09:52:09
Безплатни прегледи за глаукома в София

Доц. Борислав Кючуков, един от най-известните офталмолози у нас, също се включва в кампанията за борба с коварното заболяване глаукома, организирана от Пациентска организация „Глаукома“ и Институт за здравно образование.  

От 9 до 18 май в Медицинския център на доц. Кючуков на ул. „Ами Буе“ в ж.к „Хиподрума“ в  столицата, ще се проведат безплатни прегледи за глаукома. За тях могат да се запишат всички, които нямат поставена диагноза „глаукома“. Рискът се увеличава, ако в рода ви има болен от глаукома, ако сте над 60 г., страдате от захарен диабет или високо кръвно налягане. Глаукомата се среща при жените три пъти по-често, отколкото при мъжете, затова профилактичните прегледи за дамите са важни, дори и да са по-млади от 60 г. Прегледите са със задължително предварително записване на единния номер на кампанията -070010126. Не пропускайте тази възможност, защото глаукомата протича безболезнено и слепотата е необратима! 

„Всяко заболяване, което е хванато в много начален етап при профилактичен преглед, може да се лекува по-добре или да се контролира дълги години, за да остане в този начален етап.  При глаукомата има атрофия, загиване на зрителния нерв. Най-честата причина за това е свързана с повишено вътреочно налягане. Именно профилактичните прегледи след 45-годишна възраст могат да хванат първичната откритоъгълна глаукома, която по принцип е безсимптомна, тя не може да се усети от пациента. Измерването на вътреочното налягане е задължителен елемент на всеки профилактичен очен преглед“, коментира доц. Кючуков.

Кампанията  бе обявена от организаторите през м. март, когато се чества Световният ден за борба с глаукомата. Тази година безплатните профилактични прегледи не се ограничават само този месец, а ще продължат през цялата година. От средата на м. март  досега безплатни прегледи са проведени в София, Пловдив, Бургас, Варна, цяла Северозападна България, предстои да се включат и други населени места. Информация за предстоящи места и дати можете да получите от фейсбук страницата https://www.facebook.com/PravoNaZrenie както и от сайта на Институт за здравно образование: www.healthedu.eu, и тел. 070010126.