В България рискът от смърт от сърдечно-съдово заболяване е два пъти по-висок, отколкото в Европа

В България рискът от смърт от сърдечно-съдово заболяване е два пъти по-висок, отколкото в Европа

2021-09-29 17:47:59
В България рискът от смърт от сърдечно-съдово заболяване е два пъти по-висок, отколкото в Европа

В страните от Източна Европа, включително и България, рискът от смърт от сърдечно-съдово заболяване е два пъти по-висок, отколкото в страните от Западна Европа.

Всеки трети българин има близък или роднина, претърпял инфаркт или инсулт. Все още съществуват митове за атеросклеротичните сърдечно-съдови заболявания, като младите считат, че те са проблем на възрастните хора, което не е така. Чрез контролиране на основните рискови фактори 8 от 10 случая на инфаркт и 9 от 10 случая на инсулт могат да бъдат предотвратени, посочи днес Дружеството на кардиолозите в България (ДКБ). Повече от половината от всички умирания в България се дължат на поведенчески рискови фактори. Страната ни е с най-висок процент на пушачи сред възрастното население и с втори най-висок процент сред подрастващите момичета в Европа.

В днешния Световен ден на сърцето ДКБ стартира национална информационна кампания „Използвай сърцето си“ в партньорство с Българско дружество по интервенционална кардиология, Съсловно сдружение по кардиостимулация и електрофизиология в България и Асоциация на студентите по медицина в България. Значими национални обекти в пет града ще бъдат осветени в червено, за да фокусират общественото внимание върху опасността и сериозността на проблема – сърдечно-съдово здраве.

„С това искаме да запалим червената лампа за рисковете, които тези заболявания носят. Човешкият живот е нещо уникално, нещо твърде скъпо и безценно и България като общество не може да си позволи да губи толкова лесно човешки живот“, посочи председателят на Дружеството на кардиолозите в България (ДКБ) Чл. кор. проф. д-р Асен Гудев. Той посочи, че веднага след издаването му в Европа, Дружеството вече е представило пред институции Европейския план за борба със сърдечно-съдовите заболявания и разчита на широка подкрепа, за да приведе препоръките му в действие и у нас.

ДКБ стартира обучения на лични лекари, за да сведе до знанието им актуални препоръки за проследяване и лечение на пациенти с висок сърдечно-съдов риск. В националната кампания на Дружеството – „Използвай сърцето си“, ще бъдат привлечени и студенти по медицина от медицинските ВУЗ-ове в страната, добави проф. д-р Иван Груев.

Спиране на тютюнопушенето, намаляването на съдържанието на сол в храната, увеличаване на физическата активност – това са действията, които всеки човек трябва да предприеме, за да подобри здравето на сърцето си. Обученията за здравословно хранене трябва да започнат още в семейството, защото проблемът със затлъстяването и повишеното кръвно налягане го срещаме за съжаление и в детска възраст, посочи доц. д-р Васил Велчев, председател на Дружество по интервенционална кардиология.

ДКБ представи актуално проучване за холестерола като един от факторите на сърдечно-съдовото здраве. То показва, че голяма част от българите знаят какво означава атеросклероза и са информирани, че високият холестерол може да доведе до преждевременен инфаркт или инсулт. Същевременно битува митът, че сърдечно-съдовите заболявания са проблем на възрастните хора, което не е така. Младите – до 39 г. са доста по-слабо информирани.  Впечатление прави, че българите изцяло оставят отговорността за следенето на кръвните си показатели на лекуващия си лекар – 64% декларират, че не знаят какви са стойностите в последното им изследване.

„Атеросклерозата започва много рано, в късна възраст виждаме вече нейните проявления, но процесът е дълъг и всеки един от нас трябва да се замисли доста по-рано. Ковид кризата е водеща и заема голяма част от медийното пространство, но би трябвало да мислим за ССЗ  доста по-рано в нашия живот“, каза доц. Васил Трайков, председател на Съсловно сдружение по кардиостимулация и електрофизиология.

„Ковид има пагубно влияние върху хората със сърдечно-съдови заболявания и аз ги призовавам да се ваксинират. Сърдечно-съдовите заболявания не са противопоказание, а напротив – показание за ваксинация“, категоричен бе проф. д-р Асен Гудев.

БЧК призова за поставяне на дефибрилатори на обществени места и обучение на доброволци, които да оказват първа помощ в първите минути на инфаркта и инсулта. Проблемът е нормативен, тъй като според сега действащото законодателство това могат да правят само лекари и случаен човек, който помогне при инцидент, дори може да бъде наказан, информира д-р Надежда Тодоровска.