В основата на лечението на псориазиса е доверието между лекар и пациент

В основата на лечението на псориазиса е доверието между лекар и пациент

2021-10-28 13:42:43
В основата на лечението на псориазиса е доверието между лекар и пациент

Д-р Валерия Бочева е специалист по кожни и венерически болести със сериозен опит. Един от най-известните и уважавани кожни лекари в региона. Дълги години работи в Центъра за кожни и венерически болести, има и собствена практика.

 

- Д-р Бочева, наближава Световният ден за борба с псориазиса – 29 октомври. По данни на Здравната каса, в Област Враца годишно се регистрират между 700 и 800 прегледа при лекар по повод на това заболяване. Какво знаем и не знаем за него?

- Псориазисът е хронично, възпалително, системно заболяване, при което се наблюдават зачервени плаки, покрити със сухи, здраво споени, сребристобели люспи, разположени по кожата в различни части на тялото, главно в областта на лакти, колене, скалп. Могат да бъдат засегнати и ноктите, както и ставите. Много от хората погрешно считат, че това е заболяване, което засяга само кожата и не отчитат неговата сериозност, както и влияние върху психиката и ежедневието на тези пациенти. Обривите са с различни размери, като при липса на лечение, могат да се слеят и да обхванат значителна част от кожната повърхност. Заболяването се среща при хора от всички възрасти.

- Защо свързват псориазиса с болки в ставите, каква е връзката между тях?

- Около 30% от пациентите развиват псориатичен артрит - хронично автоимунно заболяване. Характерно е възпалението на ставите – те усещат болка, скованост, особено сутрин, подуване. С ранна диагноза и подходящо лечение е възможно да се забави прогресирането на състоянието и да се сведе до минимум или да се предотврати трайното ставно увреждане.

- Крие ли заболяването други рискове?

- Псориазисът се асоциира с по-висок риск от развитие на сърдечно-съдови заболявания. Заради белезите върху кожата, които са видими за околните, тези пациенти често са подложени на стрес. Заболяването има сериозен негативен отпечатък върху живота им, както в професионален, така и в личен план. Влияе на приятелства, на социални контакти, влошава качеството на живот. Стресът изхабява организма, а спокойствието подобрява функциите му. Вече има и съвременно лечение, което не само изчиства кожата, а менажира всички съпътстващи заболявания. Това е биологичната терапия, която е щадяща за пациента.

- Как се повлияват пациентите от това лечение?

- Пациентите искат сигурен, траен и най-вече достъпен и безопасен лечебен препарат, с лесен и удобен начин и ритъм на приложение. Подходът към лечението е строго индивидуален, съобразен с тежестта, клиничната форма и качеството на живот. Лечението на псориазиса се осъществява с локални средства – за външна употреба, системни средства и фототерапия. Последните данни за патогенезата на заболяването, водят до разработване и внедряване на нова група ефективни медикаменти – биологични средства, но поради завишените критерии у нас, те са достъпни за ограничен брой пациенти с тежки форми на псориазис, а би могло да бъдат по-достъпни. Псориазисът изисква лечение на различни нива. А в основата на всичко това е изграденото доверие между лекар и пациент.

- Какви грижи трябва да полагат за себе си страдащите от псориазис? Трябва ли да има промяна в начина на живот за хората с това заболяване?

- Съвременното лечение на псориазиса позволява на все повече пациенти да контролират добре заболяването. Трябва да си изградят здравословни навици, които да им помагат в ежедневието. Поддържането на балансиран хранителен режим, редовни физически упражнения, отделянето на достатъчно време за почивка и сън ще имат благотворно въздействие върху състоянието им в дългосрочен план.

- Какви храни се препоръчват за хората с това заболяване?

- Няма научни доказателства, които да препоръчат даден хранителен продукт или да отхвърлят друг.

 

Източник: bulnews.bg