Възстановен е глаукомният кабинет в ДКЦ "Александровска"

Възстановен е глаукомният кабинет в ДКЦ "Александровска"

2017-07-17 12:15:56
Възстановен е глаукомният кабинет в ДКЦ

Млада и амбициозна лекарка си е поставила задачата да възстанови старата слава на специализирания Глаукомен кабинет 21 в ДКЦ-то на УМБАЛ Александровска. Това е д-р Станислава Костова, главен асистент в Глаукомното отделение на „Александровска“ и  един от малкото тесни специалисти, фокусирани в диагностиката и лечението на глаукомата. Специализирала е в Австрия, Германия и Швейцария. Автор на над 30 научни публикации, член на Управителния съвет на Националната глаукомна асоциация.

От 20 юли в кабинета ще се извършват безплатни прегледи на хора със съмнение за глаукома. Прегледите са за лица над 60 г., които нямат поставена диагноза и не са диспансеризирани. Инициативата е на пациентска организация „Глаукома“ и Институт за здравно образование. Задължително предварително записване на часове на тел. 070010126 (на цената на градски разговор, в работни дни между 10 и 17 ч.). 

Възстановяването на кабинета има огромно значение за хилядите глаукомно болни, защото ще обвърже  ранната диагностика, специализираното болнично лечение и проследяването. Някога в кабинета са били диспансеризирани над 4000 пациенти.  Сега те отново имат достъп до всички съвременни методи за диагностика и лечение по Здравна каса и имат шанс да съхранят зрението си. Още повече, че в ДКЦ-то на „Александровска“ има още два прекрасно оборудвани и реновирани очни кабинета и всички работят с талон №3 от джипито.

„След болницата пациентите остават в нищото. Те не знаят къде да отидат. Глаукомата е неблагодарно заболяване и има колеги, които не желаят да диспансеризират. Имали сме случаи от страната, където на стотици километри няма офталмолог, който да диспансеризира. И какво да прави болният – той ослепява, защото няма кой да му изпише капки“, разказва д-р Костова.

 „Своевременната диагностика на глаукомата е изключително важна и на първо място е вътреочното налягане. Това е най-важният рисков фактор. Но около 20-30% от хората с глаукома нямат повишено вътреочно налягане. За това то трябва да се измерва нееднократно, а поне 3 дни в определени часове от денонощието – сутрин в 8,30ч. и следобед в 16,30 ч.“, обяснява д-р Костова.  Предписване на капки само с еднократно измерено налягане, без допълнителни изследвания е несериозно и вреди на пациента, добавя тя.

Необходим е цял пакет изследвания, който да даде диагнозата „глаукома“. „Всички тези изследвания извършваме в Очната клиника на „Александровска“ срещу талон за хоспитализация №7 от джипито или очния лекар в поликлиниката. Всичко е по здравна каса, включително и т.нар. скенер на очите“, поясни д-р Костова. Хоспитализацията е за два дни, в които се правят всички тези изследвания и се установява има ли глаукома, или не.