Д-р Димитър Тасков е удостоен със званието "Почетен гражданин на Пловдив"

Д-р Димитър Тасков е удостоен със званието "Почетен гражданин на Пловдив"

2021-07-15 11:07:47
Д-р Димитър Тасков е удостоен със званието

Със свое решение, Общинският съвет в Пловдив присъди званието "Почетен гражданин на Пловдив" на офталмолога д-р Димитър Тасков. Отличието му се дава за изключителен принос в развитието на здравеопазването. Предложението е на кмета Здравко Димитров и е придружено с писмо на Инициативен комитет и от Българското дружество по офталмология.

Д-р Димитър Тасков не е пловдивчанин, но започва работа в Пловдив преди повече от 20 години. През 2003 година основава в града медицински център и Специализирана очна болница.

Д-р Тасков има изключително висок личен принос за въвеждането в Пловдив на новите оперативни техники при лечение на катаракта през малък отвор. Тези техники са много щадящи за пациентите, които дотогава са подложени на травматични операции с шевове, трудно възстановяване и дълъг болничен престой. Той поставя първата в България многофокусна (мултифокална) леща, чрез която пациентите могат да виждат на близка и далечна дистанция без очила, първи в Пловдив въвежда редица високотехнологични офталмологични иновации и апаратни методики – единствени и до момента в града – сред които лазерно асистирана катарактална хирургия. Тези практики са популяризирани в множество медии и научни медицински издания, с упоменаването на град Пловдив като водещ център на офталмологичната помощ.

Той е един от първите лекари в Пловдив, въвели телемедицината в своята практика, далеч преди пандемията от КОВИД-19 да докаже безспорните преимущества на дигиталните иновации в медицината в условията на социална изолация и затруднен достъп до медицински услуги. Оператор в хирургии на живо, излъчвани по видеовръзка от неговата операционна в Пловдив и достъпни до негови колеги от цял свят.

Известният офталмолог е и инициатор на благотворителната кампания „Заедно ще се справим“ на Българското дружество по офталмология за подкрепа на медици, поставени под карантина. Кампанията продължава и в момента, като осигурява финансова подкрепа към семействата на медици, загинали от коронавирус.