Двама старозагорци участват във филм, посветен на катарактата

Двама старозагорци участват във филм, посветен на катарактата

2022-09-01 09:02:54

Катарактата се подмладява, установи кампанията „Право на зрение“ в Стара Загора

Все по-млади жители на Стара Загора се сблъскват с очни проблеми, характерни за възрастните. Това установи кампанията „Право на зрение“, която през юли и август т.г. проведе безплатни очни прегледи в града със съдействието на офталмолозите от Очен център „Верея“. В тях участваха над 300 души. При повече от половината се установиха проблеми, които налагат последващо лечение и проследяване – макулна дегенерация, катаракта и други. Най-често срещаното очно заболяване при възрастните – катаракта, позната още като „старческо перде“, вече се установява и сред хора на възраст под 40 години. Причината е най-вече във факторите на работната среда, убеден е офталмологът доц. д-р Димитър Джелебов. За щастие, при катарактата слепотата е предотвратима. Благодарение на напредъка на медицината, има решение, което е индивидуално за всеки пациент.

Двама от участниците в кампанията – механикът Галин Господинов и собственикът на хранителен магазин Георги Георгиев, потвърждават това във филм, посветен на заболяването. Той е заснет в Стара Загора и информира пациентите за напредъка в лечението на катарактата.

Зрението на Галин се влошава преди 3 години. Сменя няколко чифта очила, но не усеща подобрение. Когато разбира, че вече има вградени лещи, които могат да решат проблема му, без колебание се съгласява да се оперира. „Млад човек съм, няма да се мъча. Реших да направя най-доброто за себе си“, споделя той. Поставени са му лещи, с които вижда добре на няколко дистанции и не се налага да носи очила.

За разлика от Галин, Георги Георгиев дълго отлага операцията, за което днес съжалява. След прекаран Ковид зрението му рязко се влошава, започва да изпитва неудобства при четене, трудно вижда фактурите и цените на стоките, трудно шофира. Това му пречи да работи и зарежда магазина си. „Виждах само силуети. Казах си, че няма значение колко струва, но искам зрението ми да стане както преди“, разказа той. При него индивидуалният подход е с леща, която дава отлично зрение на средна дистанция и в безкрайност, изключително подходяща за хора, които често шофират. „В момента виждам перфектно“, доволен е Георги.

„Единственото лечение на катаракта е оперативното. Помътнялата леща, която е причина за влошеното зрение се отстранява и на нейно място се поставя изкуствена. Сега имаме възможност да направим операцията индивидуална за всеки пациент – като изберем леща, която е точно за неговия стил на живот. Материалът на лещите, начинът на поставяне се извършват с апарати, които отговарят на изключително високи стандарти. Това дава възможност за много добро зрение занапред, без необходимост от допълнителни корекции“, обяснява доц. Джелебов.

Цялата история на Галин и Георги и опита им в Очен център „Верея“ можете да гледате тук:

https://youtu.be/OOVfisbsD_A

И във fb:

https://fb.watch/fg0Wku_W8U/

Допълнителна информация за Националната кампания „Право на зрение“ можете да намерите тук:

http://healthedu.eu/-1020.html