До тази терапия трябва да имат достъп повече хора

До тази терапия трябва да имат достъп повече хора

2021-02-17 16:26:40

Лекар и пациент от Самоков станаха герои в национална кампания за Сърдечната недостатъчност

Пациент от Самоков и неговият лекуващ лекар станаха герои в Националната кампания „Живот със сърдечна недостатъчност“ на Института за здравно образование. Хора от различни градове споделят как се е променил животът им след поставянето на диагнозата и как се справят със заболяването заедно със своите лекари. Подбрани са най-въздействащите истории и най-„тежките“ пациенти, които лекарите са имали в своята практика. Всяка от историите е заснета във видео, в което участват и лекарят, и пациентът. Доверието помежду им, самодисциплината, медицинските открития – това спасява болните и им дава надежда за нормален живот.

Любомир Лазев е от Самоков. От 50-ата си годишнина е с високо кръвно. Високо кръвно имал и баща му, и заради него си отишъл от инсулт. Любомир споделя, че в началото не се отнасял към заболяването си сериозно. Пиел хапчета, но не бил дисциплиниран. Не мислил и за диета. Докато не получил инфаркт. Следват два байпаса, стент, бавно и дълго възстановяване. Заради инфаркта развива сърдечна недостатъчност- заболяване, при което сърцето не може да изпомпва добре кръвта и да доставя кислород за правилната работа на органите. Задъхва се, не може да измине и няколко метра, без да спре, не може да изкачва стълби. Но днес той се чувства добре, въпреки и друго тежко заболяване, което го спохожда след инфаркта. Благодари на съвременната терапия, която взима с протокол по Здравна каса и на своя лекуващ лекар – кардиолога д-р Андрей Андреев.

„Любомир е пациент за пример. Винаги се обажда, когато има проблем, или когато му свършат лекарствата. В неговото състояние е много важно да спазва точно предписаната терапия. И вече можем да се похвалим, че той ходи на пазар, на разходки, може да се обслужва сам, да качва дори 1-2 етажа без проблем“, споделя д-р Андреев.

Умора дори при най-малкото усилие, задух, кашлица, отоци по краката – това най-често усещат пациентите със сърдечна недостатъчност. Кардиолозите я определят като глобална пандемия, която ще бъде бич за човечеството в следващите 10 години. Но ако пациентите се вслушват в съветите на своя лекар, поддържат здравословно тегло, добра физическа активност и се хранят умерено, надежда има. Има и съвременни терапии, които помагат на тези пациенти да живеят по-дълго и по-добре. „Това е много радващо за нас, да виждаме, че можем да помогнем“, казва д-р Андреев. А Любомир не спира да хвали своя лекар: „Много е внимателен, много. Да е жив и здрав, за да може да ни помага“.

Повече вижте във видеото:

https://youtu.be/r9Icrqcfx9o

https://fb.watch/3IGicEYb-O/

Сърдечната недостатъчност (СН) е сериозно хронично заболяване, при което сърцето не може да изтласква достатъчно кръв, за да отговори на нуждите на тялото. Сред най-често срещаните причини за нея са коронарна болест на сърцето, инфаркт на миокарда (сърдечен удар), вродени сърдечни дефекти, увреждане на сърдечните клапи, предсърдно мъждене. Симптомите на задух и силна отпадналост могат да ограничат работоспособността на пациентите или способността им да извършват обичайните си ежедневни дейности, което води до социална изолация, тревожност и депресия. Сърдечната недостатъчност заема водещо място в общата смъртност от сърдечно-съдови заболявания. Около 50% от пациентите умират до 5 години след поставяне на диагнозата. Тези прогнози са по-неблагоприятни дори от редица ракови заболявания, а обществото все още смята рака за най-опасен.

В България със Сърдечна недостатъчност живеят около 150 000 души, които са диспансеризирани при личен лекар или кардиолог.