Една съдбовна среща с лекар връща Йордан към живота

Една съдбовна среща с лекар връща Йордан към живота

2021-12-13 15:16:19

Кардиологът от Ямбол д-р Мариан Ингелиев и неговият пациент Йордан Йорданов станаха герои в Националната кампания „Живот със сърдечна недостатъчност“ на Института за здравно образование. Хора от различни градове споделят как се е променил животът им след поставянето на диагнозата и как се справят със заболяването заедно със своите лекари. Подбрани са най-въздействащите истории и най-„тежките“ пациенти, които лекарите са имали в своята практика. Всяка от историите е заснета във видео, в което участват лекари и пациенти. Доверието помежду им, самодисциплината, медицинските открития – това спасява болните и им дава надежда за нормален живот.

В ямболската история пациентът е Йордан Йорданов, когото мнозина познават от участията с кукерската група. Сърдечната недостатъчност му отнема всичко, което обича да прави - заниманията с групата, екскурзиите с приятели, работата на лозето. Той е млад, но не може да измине и 20 метра, без да седне и да си почине. "Като тръгна някъде, си подбирам маршрутите - да има пейка. Да седна, да си почина, защото не мога да вървя. Не можех да дишам, не мога да изляза никъде. Не мога да отида на екскурзия с приятели - хората вървят, а аз трябва да седна някъде да чакам. Бях се отчаял", разказва той.

Но една съдбовна среща го връща към живота - в спортната зала, в която работи, се среща с д-р Мариан Ингелиев, специалист-кардиолог. "Като ме видя как се задъхвам, каза - момче, искам да ти помогна. Довери ми се. И аз се доверих", спомня си Йордан. "Включихме ново лечение, състоянието му сега е чудесно. Той сякаш се подмлади, и видът му се промени, и желанието му за живот е по-голямо. И най-важното е, че вече две години не е влизал в болница", казва д-р Ингелиев. Той има много пациенти със сърдечна недостатъчност, при които съвременното лечение е дало резултат. "Съжалявам, че не всички колеги го използват, защото ефектът е направо вълшебен", споделя лекарят.  „При сърдечната недостатъчност много е важно да се постави своевременна диагноза, да се потърси причината, най-често това е исхемичната болест на сърцето, при вирусни инфекции, много често при грип сме получавали такива усложнения, които благодарение на съвременните лечения могат да се компенсират и човек да живее пълноценно и да се върне към нормалния си живот“, добавя той.

„Изпих ги и сякаш ми се върна силата. Започнах да вървя, да не се уморявам, вече засичам три километра мога да мина, без да седна“, щастлив е Йордан, който е безкрайно благодарен на своя лекар.

Повече вижте във видеото: https://youtu.be/wRD27U7_3Ng

Както и във фейсбук страницата: https://fb.watch/9SMO9G2Dce/

Сърдечната недостатъчност (СН) е сериозно хронично заболяване, при което сърцето не може да изтласква достатъчно кръв, за да отговори на нуждите на тялото. Сред най-често срещаните причини за нея са коронарна болест на сърцето, инфаркт на миокарда (сърдечен удар), вродени сърдечни дефекти, увреждане на сърдечните клапи, предсърдно мъждене. Симптомите на задух и силна отпадналост могат да ограничат работоспособността на пациентите или способността им да извършват обичайните си ежедневни дейности, което води до социална изолация, тревожност и депресия. Сърдечната недостатъчност заема водещо място в общата смъртност от сърдечно-съдови заболявания. Около 50% от пациентите  умират до 5 години след поставяне на диагнозата. Тези прогнози са по-неблагоприятни дори от редица ракови заболявания, а обществото все още смята рака за най-опасен.

В България със Сърдечна недостатъчност живеят около 150 000 души, които са диспансеризирани при личен лекар или кардиолог. По данни на НЗОК в Област Ямбол болните са близо 2 000 души. 90% от тях са на възраст над 65 години. Всяка година болниците в областта отчитат близо 1100  хоспитализации по повод на СН.