Жалко е хората да страдат от псориазис, когато можем да им помогнем

Жалко е хората да страдат от псориазис, когато можем да им помогнем

2021-10-25 19:05:10
Жалко е хората да страдат от псориазис, когато можем да им помогнем

Д-р Виолина Тодева е специалист по кожни и венерически болести. С дерматологични проблеми се занимава от 2006 г. През годините развива професионалните си умения, като посещава множество симпозиуми, семинари, уебинари и практически курсове. Д-р Тодева е и ръководител на екип, който през 2018 г. създава първото в България практично и напълно безплатно онлайн приложение за проверка на симптоми и изследвания. Годишно в Стара Загора се регистрират около 900 прегледа при специалист по повод заболяването псориазис.

- Д-р Тодева, знаем, че псориазисът е кожно заболяване, но така ли е предвид последните научни данни?

- Псориазисът е хронично възпалително заболяване, което най-често се характеризира с поява на плаки, зачервени и залющени, локализирани предимно по скалпа и крайниците, особено лакти и колене. Освен тези характерни места на псориатични плаки, те могат да бъдат наблюдавани и по други области, както по цялото тяло, така и по лицето, също така могат да се появят обриви и в гениталиите. Видимо псориазисът засяга кожата, но това не е точно така, проблемът при хората, които страдат от псориазис може да е далеч по-сериозен, и да засяга и други органи, най-вече ставите.

- Каква е връзката между псориазиса и ставите? Защо част от пациентите развиват псориатичен артрит?

- Голяма част от хората, страдащи от псориазис имат болка в ставите. Някои от тях не обръщат толкова внимание на болката, тъй-като я свързват с начина си на живот и с професията, която изпълняват. Не е малък и процентът на хората, които търсят първо ревматолог, по повод на сериозни ставни оплаквания и тъй като имат плаки само в скалпа, може да се пропусне, че тези хора могат да бъдат и с псориазис. Не обръщат също така внимание на по-силно изразеното уплътнение на кожата в областта на лактите, в съчетание с болка в ставите, или пък съчетанието на болка в ставите с проблем, ангажиращ ноктите. Признаците на псориатичния артрит могат да бъдат съвсем различни като прояви при пациенти, страдащи от псориазис. Има такива, които страдат от артрит, засягащ гръбначния стълб, има такива, които страдат от ставни оплаквания, ангажиращи големи стави като лакти и колене, има и пациенти, които страдат от ставни оплаквания в малките стави на дланите и ходилата. Ето защо при наличие на болка в ставите е добре да се обсъди и проследи какъв точно е проблемът.

- Има ли рискове пациент с псориазис да развие и други заболявания?

- Доста често срещан проблем при пациенти с псориазис, след определена възраст, е повишеното кръвно налягане, завишените нива на чернодробни ензими, холестерол. Когато пациент страда от псориазис, трябва да се погледне комплексно на самия проблем, на самото заболяване, защото комплексния подход има ключово значение за това, по какъв начин ще се повлияе човек, страдащ от този проблем. Давам пример със сърдечно-съдовите заболявания – има случаи, когато кардиологът установява, че пациентът е със завишено кръвно налягане и изписва определена терапия. Но пациентът има тежък себореен дерматит, или плаки по окосмената част на главата или лицето, или по-изразено вроговяване на лактите. Някои от терапиите за сърдечни заболявания могат да са провокиращ фактор псориазисът да се обостри и да засегне по-голяма площ. Винаги е добре да се обсъди и да се прецени дали, пациент имащ кожни плаки и обриви, дори да не са псориазис, приема медикаменти и какви други придружаващи заболявания има.

- Очевидно псориазисът има сериозно влияние и върху психиката, защото никак не е лесно да живееш като „белязан“. Има ли изход от психическия дискомфорт?

- Псориазисът безспорно е едно от заболяванията, което има най-силно психологично въздействие и най-сериозно засяга начина на живот на хората, тъй-като това е проблем, който се вижда и много често е локализиран на най-видимите места, каквито са лице и ръце. Пациентите страдат, изпитват силно затруднение за извършване на рутинните си ежедневни дейности, особено хора, които са с проблем, ангажиращ длани и ходила. Изпитват проблеми в общуването, в личния живот, много сериозен психологически дискомфорт изпитват и хората, които имат засягане и на гениталиите. Стресът и негативните емоции са чест спътник на тези пациенти и това е много важно при лечението и намирането на подходящата терапия. От ключово значение е те да живеят нормално и да могат да общуват свободно с приятели и колеги.

- Кое е най-щадящото лечение на псориазиса и какъв е пътят на пациента?

- Лечението при псориазис зависи от това, колко тежко протича. Има разлика дали засяга скалпа, или е много по-тежък и ангажира не само главата, но и крайниците, цяло тяло, длани, ходила, гениталии. В тези случаи терапията и подходът към пациентите е съвсем различен. Когато пациент с псориазис има други съпровождащи заболявания, е много важно да се уточни какви са те. Някои от страданията на пациентите са свързани със самия псориазис и медикаменти, които могат да бъдат изписани за други заболявания, но пък влошат протичането му. Същевременно хора с по-тежък псориазис, биха могли да имат поява и на други оплаквания, от силна болка в ставите или стомашно-чревни проблеми. Ето защо подходът в лечението трябва да бъде строго индивидуализиран.

- Трябва ли пациентите да променят начина си на живот, за да контролират по-добре заболяването?

- Отново зависи до каква степен проблемът ангажира локални зони или засяга по-големи участъци. Със сигурност грижата за кожата на тези пациенти е доста по-специфична и по-натоварваща, отколкото за всеки средно-статистически човек. Те трябва да подбират добре шампоаните, които използват, козметиката, която използват след душ. Трябва да се съобразяват също колко чести да бъдат душовете, да използват специални средства за хидратация, за да поддържат кожата си по-гладка и мека. Със сигурност това променя значително начина на живот, защото ако пропуснат някое звено в рутинната грижа за кожата, това неимоверно се отразява и върху начина, по който изглеждат плаките. Дори два-три дни пропуск да се хидратира кожата, може да доведе до много сериозно залющване, което да е много по-видимо за околните.

- Налага ли се специален хранителен режим за хората с това заболяване? Какви храни се препоръчват за хората с това заболяване?

- Със сигурност е доказана категорична връзка, че колкото по-ниско е теглото, толкова по-добре се чувстват пациентите, по-леко протича заболяването, по-слабо изразени са ставните им оплаквания. Добре се отразява приемът на храни, богати на омега киселини. В далечното минало, когато нямаше много алтернативи за терапия, много често пациентите с псориазис са били подлагани на терапия с витамини. Дори и сега, на хора с по-леки форми на заболяването се препоръчват режими и приеми на хранителни добавки, на витамини и минерали.

- Необходими ли са чести контролни прегледи при провеждането на терапията?

- Псориазисът не е от болестите, които подлежат на диспансерно наблюдение. За хора с доказан псориазис, това не е регламентирано от Здравната каса. Това става по лична преценка на пациента или неговия общопрактикуващ лекар. Или пък, ако пациентът е чел за нещо ново в интернет, или му е споделил негов близък. Това ги мотивира да си направят контролен преглед или нова консултация. Голяма част от хората с псориазис считат, че нищо не може да се направи, някои от тях се отказват да използват дори и подходящи хидратиращи продукти, което е жалко, защото нови възможности има.

- Как успявате да консултирате пациентите в ограниченията, които налага COVID-пандемията?

- В условията на COVID-пандемият се популяризихара опциите за онлайн-консултации, които в нашата специалност често улесняват и лекаря, и пациента. При тази консултация може да се приложи и снимков материал. Провеждали сме онлайн консултации и преди пандемията, защото не винаги пациентът има възможност да посети лекар, а и не е необходимо да губи време и да чака пред кабинета само за проследяване и преценка на по-нататъшна терапия. За нас възможността пациент да ти изпрати актуална информация под формата на снимки, съпроводена с допълнителен разговор, е доста голямо предимство, за да може терапията да не се прекъсва. Така че не смятам, че чак толкова силно COVID-пандемията затруднява начина за консултиране и достъп до лекаря, по-скоро повишава тревожността на хората по отношение на различни видове терапии, това до колко те са безопасни или ефективни в тези условия. Реалността е такава, че ако един пациент е решил да се консултира и да има достъп до лекар има възможност за това, както във виртуална така и в реална среща с лекар специалист.

 

Източник: Dolap.bg

 

Повече информация за псориазиса може да видите на сайта на д-р Виолина Тодева: todeva.com