Жители на пет области намират помощ в Отделението по кожни болести в Сливен

Жители на пет области намират помощ в Отделението по кожни болести в Сливен

2021-11-23 12:53:36

Уникална за града апаратура за фотолечение помага на пациенти с псориазис, прекаран COVID обостря заболяването

 

Отделението по кожни и венерически болести в областната болница „Д-р Иван Селимински“ е притегателен център не само за жители на Сливен, а и за много хора от околните области. Тук намират помощ пациенти от Ямбол, Хасково, Бургас, Шумен. Годишно през отделението минават около 500 пациенти, разказва дългогодишният му завеждащ д-р Мая Миланова. Заедно с другия опитен специалист в отделението - д-р Антонина Нинова и техния екип, те не спират да помагат на хората с кожни заболявания.

Д-р Мая Миланова

Отделението по кожни и венерически болести е наследник на Кожния диспансер в Сливен, преобразуван впоследствие в Кожен център. Пациентите обаче продължават да го наричат така, макар че през 2019 г. то се вля в многопрофилната болница. Отдалечеността на отделението от основната сграда на болницата го спаси от това, което се случи на много кожни отделения в страната – те първи бяха преобразувани в ковид-структури. Това помогна на пациентите с ковид, но лиши от помощ пациентите с кожни болести, чиито страдания не са за пренебрегване. За късмет на жителите на Сливен, техният достъп до кожен лекар не бе ограничен.

Отделението разполага със съвременна апаратура за дерматоскопия, с която под голямо увеличение могат да се видят различни изменения по кожата, показва д-р Антонина Нинова

Най-често тук постъпват пациенти с бактериални инфекции и псориазис. „Станали сме притегателен център, тъй като имаме и хубава техника, защото се изисква от Здравната каса пациентите да са провели селективна ултравиолетова терапия - фотолечение“, казва д-р Антонина Нинова. То разполага с фотокабина, в която може да се третира цялото тяло, уреди за длани и стъпала, специален гребен за окосмената част на главата. Уредите работят със селективни ултравиолетови лъчи и в комбинация с витаминотерапия и външни средства значително подобряват състоянието на пациентите с псориазис.

   

Модерната кабина за фотолечние, единствена в регион Сливен и Ямбол

Доказано е, че заболяването се повлиява много добре от слънцелечение и морелечение, но през зимата слънчевите лъчи са ограничени и тази техника ги замества успешно. Инвестицията в нея не е малка, в града и дори околните области няма такава техника, което привлича и техните жители тук, добавя д-р Нинова.

     

Апарат за фотолечение на длани и стъпала        Гребен за фотолечение на скалп

„Пациентите ни с псориазис чувствително се увеличиха, когато получихме кабината. Имаме и много амбулаторни пациенти, които я ползват, защото виждат подобрение“, разказва д-р Миланова. Тъй като псориазисът не засяга само кожата, а и други органи и системи в организма, е необходим цялостен поглед върху тези пациенти. Революция в лечението на псориазиса са биологичните средства – те се прилагат при умерени и тежки форми на псориазис и псориатичен артрит. Това е изцяло нов клас лекарства, синтезирани на базата на човешки протеини. Те нямат токсичните ефекти на конвенционалните медикаменти и най-вече на широко използваните кортикостероиди. Биологичната терапия се заплаща от НЗОК, но критериите за достъп все още са твърде рестриктивни, смятат специалистите. Това лечение забавя и дори може да спре развитието на псориатичния артрит.

 „Имаме пациенти, при които псориазисът се обостри след прекаран COVID. Обикновено 7-9 процедури са достатъчни, за да настъпи подобрение. Имаме и пациенти, които я избират като платена услуга, защото не желаят да бъдат хоспитализирани. Цената е изключително достъпна – тя е 80 лв. за целия курс процедури“, посочва д-р Миланова и добавя, че кабината може да се използва и срещу други заболявания – невродермити, себорейни дерматити, витилиго, атопичен дерматит и дори укрепване на имунитета след COVID.

Д-р Миланова и д-р Нинова споделят, че ежедневието им никога не е едно и също. Пациентите са от пеленачета, до 90-годишни. Има и банални, и редки диагнози, за които се изисква сериозен клиничен опит. За жалост има и ситуации, в които пациентите си вредят сами – като се лекуват по интернет или по слухове от близки и познати. „Няма да забравя една пациентка с лупус еритематозус - това е едно заболяване, което се индуцира от слънчевата светлина и се влошава много от излагане на слънце. Тя беше дошла, след като беше ходила на море и някой я беше посъветвал, че за това кожно заболяване трябва много да се пече на слънце. Аз се ужасих като я видях и много се радвам, че след подходяща терапия, след избягване на излагане на слънце, след подходящите фотозащитни средства, тя се подобри много и отдавна е в ремисия“, спомня си д-р Миланова.

Д-р Нинова допълва, че двете са виждали ужасяващи неща, които вредят не само на кожата, а и на целия организъм. „Ползват например син камък. Това е силно токсичен тор. Мажат се с ракии, правят си разни бани, поръчват „чудодейни“ кремове по интернет, „родопско чудо“, злоупотребяват с кортикостероиди“, дава пример тя и обобщава: „Ние не си пестим съветите, особено към мъжете. Жените имат по-добра здравна култура, но с мъжете е по-сложно“.

Кожата е най-големият орган на човешкото тяло и огледало за всички вътрешни болести. Нейното състояние може да издаде заболяване и опитният кожен лекар веднага би преценил при какъв друг специалист да изпрати своя пациент. „Пожълтяване на кожата може да е знак за проблеми с черния дроб, упоритите сърбежи - за вътрешни болести, диабет“, казва д-р Миланова.

Има ли универсален съвет за здрава кожа? Всички кожи са различни, но да – кожата да се поддържа чиста, да се използват подходящи средства за къпане според това дали е суха, мазна, чувствителна, човек да се храни правилно, да води здравословен начин на живот и при нужда да търси дерматолог. Но такъв, който има подчертан интерес към науката и лечението на кожните заболявания. Защото, за съжаление младите дерматолози се вълнуват повече от естетичните процедури, отколкото от науката. Д-р Нинова е категорична, че естетичната дерматология няма място в клиничната практика и трябва да бъде отделена: „В нашата професия е важно да имаш и от кого да се учиш. В Сливен имахме голяма и сериозна дерматологична школа и пълна подкрепа на нашите учители. Днес ние имаме на какво да научим младите, стига да го желаят“.