За живот без тютюнев дим

За живот без тютюнев дим

Институт за здравно образование е партньор на Националната асоциация за профилактика на белодробните болести и Столична община в кампания за ранна диагностика на белодробни болести сред пушачите и пасивните пушачи (хора, които живеят или работят с пушачи). Кампанията предлага безплатни високоспециализирани изследвания - изследване на дишането (спирометрия) и флуорографски преглед. Ранното откриване на белодробните заболявания дава възможност за по-успешен контрол и лечение.

За прегледите се записват пълнолетни пациенти с повишен риск от развитие на белодробни болести, без поставена диагноза и отговарящи на определени от медицинските специалисти условия.  Ако вече имате поставена диагноза ХОББ или астма, не можете да участвате в кампанията. Ако имате нужда от второ мнение, можете да се свържете със специалист по белодробни болести или лекуващия Ви лекар.

По данни на НСИ за 2017 г. в България белодробните болести са на първо място по заболеваемост. Хроничната обструктивна белодробна болест – ХОББ (известна също като болестта на пушачите) вече е на трето място в света като причина за смърт. От 10-те най-смъртоносни болести 4 са белодробни: ХОББ, остри инфекции на долните дихателни пътища, карцином на белия дроб и туберкулоза.  Данните са от 2016 г. на Института за изследване и анализи на човешкото здраве във Вашингтон, САЩ.

Тютюнопушенето е една от най-важните причини за белодробни заболявания, а в много страни - и най-важната причина за инвалидизиране, страдание и преждевременна смърт. Това е единствената причина за влошаване на здравето, която е напълно предотвратима.

През 2018 г. в кампанията бяха прегледани 429 души в София. При 120 от тях бе установена ХОББ.

За 2019 г. вече са определени първите дати през м. май и юни. Прегледите ще се провеждат през месеците май, юни, септември, октомври и ноември в София, Враца, Благоевград.