За първи път в Пловдив известният офталмохирург д-р Димитър Тасков коригира астигматизъм с революционен метод

За първи път в Пловдив известният офталмохирург д-р Димитър Тасков коригира астигматизъм с революционен метод

2017-09-27 15:02:15
За първи път в Пловдив известният офталмохирург д-р Димитър Тасков коригира астигматизъм с революционен метод

За първи път в Пловдив бе използван революционен метод „4 в 1“, разработен от американска компания, който връща зрението на пациенти с астигматизъм, страдащи едновременно от далекогледство, късогледство и катаракта. При него се използва „умна“ изкуствена леща – вътреочен  имплант, доставен по поръчка на известния офталмохирург д-р Димитър Тасков.

Високотехнологичният имплант за астигматици е производство на американска компания със 70-годишни традиции в офталмологията. Пускането му на пазара в САЩ и Европа в началото на годината бе посрещнато радостно от милиони пациенти.

Нарича се „Паноптикс торик“, което в превод означава „всевиждащо око“. Това е имплант, който осигурява отлично зрение както наблизо и надалеч, така и на най-използваното разстояние от 60 см. На това разстояние хората работят на компютър, ползват електронни устройства, гледат таблото на колата при шофиране.

В клиниките в чужбина тази леща се поставя от февруари т.г., но първите й бройки в България са имплантирани през септември – в две болници в София и „Луксор“ – Пловдив. „И досега сме работили с платформата „паноптикс“, при по-млади пациенти, които не желаят да носят очила. Но лещата нямаше „модел“ за пациенти с астигматизъм. Затова сме горди, че първи в Пловдив успяхме да въведем техниката „4 в 1“ и се надявам да помогнем на много хора да се радват на независимост от очилата и отлично качество на живот“, обясни д-р Тасков.

От началото на септември досега той е оперирал двама пациенти. Първата е 64-годишна холандка, постоянно живееща в България. „Щастлива е, че най-големият й дискомфорт – постоянната смяна на очила за близо и далеч, вече е в миналото“, разказа офталмохирургът. Вторият пациент също е чужденец, който преди операцията е виждал едва 10% - заради астигматизъм, късогледство и напреднала катаракта.

От 9 до 11 октомври в Лисабон ще бъде проведен най-големият научен форум на Европейското дружество по катарактална и рефрактивна хирургия. Светилата в офталмологията ще представят първите си резултати с новия имплант. България може да се гордее, че сред тях ще има и наши лекари, които използват същите иновации, както колегите им от САЩ и Европа, и ще споделят там своя опит.