Започват безплатни прегледи на пушачи в София, Враца, Благоевград

Започват безплатни прегледи на пушачи в София, Враца, Благоевград

2019-05-17 16:28:47
Започват безплатни прегледи на пушачи в София, Враца, Благоевград

Сдружение „Национална асоциация за профилактика на белодробни болести“ съвместно с Министерство на здравеопазването, Столична община и Института за здравно образование, организират безплатни прегледи за пушачи като призовават и пушачите на т.нар. бездимни цигари да изследват белите си дробове. Кампанията стартира на 31.05.2019 г. в деня на Световния ден без тютюнев дим, който протича под мотото “Тютюнопушене и бял дроб“  в София от 8 до 13 часа в двора на Втора МБАЛ.

По време на прегледите ще се извърши изследване на СО в издишания въздух при пушачите на обикновени и бездимни цигари и  измерване на чистотата на въздуха в района. През месец юни ще се осъществят прегледи  във Враца - на 13.06.2019 г., Благоевград - на 21.06.2019 г.,  в София - на 14.06 и на 28.06.2019 г. прегледите ще се провеждат  до края на годината (през месеците юни, септември, октомври, ноември и декември). Записване и информация  на тел. 070010126 (на цената на градски разговор, според тарифния план за мобилни мрежи) всеки работен ден между 10 и 16 ч. и чрез сайта ни, като кликнете на този линк: ОНЛАЙН ЗАПИСВАНЕ ЗА БЕЗПЛАТНИ ПРЕГЛЕДИ

 „Интересът към кампанията е много голям. През 2018 г. 437души се възползваха от възможността да проверят белодробното си здраве. При 138 от тях се установи Хронична обструктивна белодробна болест (ХОББ), която е била недиагностицирана до момента. Трима пациенти с обостряне на състоянието им директно са изпратени за болнично лечение, останалите 40 бяха насочени към пулмологични кабинети за провеждане на  лечение на хроничното им заболяване. При четирима се установиха данни за белодробен карцином и те бяха насочени за лечение“, обясни Председателят на Националната асоциация за профилактика на белодробните болести д-р София Ангелова.

За прегледи се записват пушачи,  пасивни пушачи (хора, които живеят и работят с пушачи) и пушачи на бездимни цигари, които са с рисков профил за развитие на белодробни болести.

Хроничната обструктивна белодробна болест (болестта на пушачите) е вече на трето място в света като причина за смърт. От 10-те най-смъртоносни болести 4 са белодробни: ХОББ, остри инфекции на долните дихателни пътища, карцином на белия дроб и туберкулоза! Белодробните болести са на първо място в България по заболеваемост.