Изчислете личния си риск от катаракта

Изчислете личния си риск от катаракта

2018-01-19 14:00:45

Изчислете персоналния си риск от катаракта!

Проучване разкри нови факти за зрението

Ново проучване показва, че за 89% от хората зрението е най-важното сетиво, но само 43% се преглеждат редовно при очен лекар. Проучването е осъществено в рамките на кампанията „Да прогледнеш отново“, която цели да информира хората над 60 г. за най-често срещаното очно заболяване при възрастните – катаракта (старческо перде). В България изследването е реализирано от Института за здравно образование.

ИЗЧИСЛЕТЕ СВОЯ ПЕРСОНАЛЕН РИСК ОТ КАТАРАКТА

Катарактата е най-честата причина за обратима слепота в света. Ако се отстрани навреме, зрението може да се възстанови напълно. Анкетираните са на възраст 60+, тъй като те попадат в основната рискова група. 77% от запитаните считат, че ако развият катаракта, биха се чувствали в тежест на семействата си. 87% са притеснени от повишен риск от падане или нараняване, 89% биха спрели да се занимават с нещата, които обичат.

Пердето е част от процеса на стареене, както посивяването на косата. То представлява помътняване на естествената човешка леща, оттам идва и лошото зрение.

Най-честите симптоми на катаракта са

замъглено или двойно виждане, затруднено виждане през нощта, заслепяване от светлината, чести промени в диоптрите, чувствителност към светлината, влошено цветно виждане, двойно виждане с едното око.

Появи ли се веднъж, пердето се лекува само оперативно. Процедурата е амбулаторна, не е необходим престой в болница. Тя трае около 20 минути, извършва се с местна упойка, безкръвна е и безшевна. Естествената помътняла леща се заменя с нова изкуствена леща. Операцията се извършва само от офталмолог, специално обучен затова.

Новото поколение изкуствени лещи са меки, разработени от биосъвместим материал и помагат да виждате добре наблизо и надалеч без очила, коригират и някои аномалии на очите като астигматизъм, късогледство и далекогледство.  Изкуствената леща остава в очите  доживот. Затова материалът, качеството и реномето на производителя имат голямо значение.

Как се избира изкуствена леща?

Само 39% от хората над 60 години знаят, че оперативната намеса при катарактата може да предложи допълнителни възможности за корекция на зрението (което също така може да намали необходимостта от носенето на очила или контактни лещи

след операцията).

Трябва да споделите с вашия офталмолог възможно най-много подробности за начина ви на живот – познавайки навиците ви, той ще може да прецени какви са очакванията ви към зрението. Попитайте за марката и производителя на лещата, която ви се препоръчва. Само лещи от утвърден и дългогодишен производител са преминали достатъчно клинични проучвания, за да гарантират добро зрение.

Видове вътреочни лещи

Най-честото деление е монофокални и мултифокални. Монофокалните могат да предоставят ясно зрение за далеч, за близо трябват очила. Мултифокалните лещи са създадени за хора, които не искат да носят очила. Препоръчват се на активно работещи хора, които никога не са носили очила или не могат да свикнат с тях.  Особено подходящи са за хора, на които им се налага често да отместват погледа си на различни разстояния (например карате кола и трябва едновременно да следите както пътя (надалеч), така и показанията на таблото (наблизо). Има и лещи, коригиращи астигматизъм.

Избирайте лещи, които осигуряват защита срещу  UV лъчите и вредната синя светлина, излъчвана от електроуредите. Вредните лъчи необратимо увреждат ретината и макулата на окото и способстват за поява на необратима слепота. Особено уязвими са очите на диабетиците.

Здравната каса заплаща само процедурата за премахване на перде, но не заплаща изкуствената леща. Тя се купува от пациента. В документите, които получавате след операцията, трябва да има залепен стикер на лещата, която Ви е поставена. Проучванията показват, че независимо от цената на лещата, по-голямата част  от пациентите предпочитат по-качествен имплант, когато им се предложи вариант за избор.

НАУЧЕТЕ ПОВЕЧЕ ЗА КАТАРАКТА: