Институт за здравно образование и УМБАЛ Бургас реализираха съвместен проект

Институт за здравно образование и УМБАЛ Бургас реализираха съвместен проект

2018-05-03 16:07:58
Институт за здравно образование и УМБАЛ Бургас реализираха съвместен проект

Институт за здравно образование и Отделението по неонатология на УМБАЛ Бургас реализираха съвместен проект, чиято цел е насърчаване на дарителството за нуждите на отделението. През декември м.г. проектът спечели финансиране от 8200 лв. от Дарителски кръг в Бургас, организиран от Фондация "Обществен дарителски фонд Пиргос - Бургас" и Фондация "Работилница за граждански инициативи". Половината от сумата е осигурена от фондация "Америка за България". Целта на проекта е обновяване на апаратурата в отделението и популяризиране на дарителските акции, като жест на благодарност към дарителите и добър пример за обществото.

Днес, 3 май 2018 г. закупената апаратура бе представена пред бургаската общественост, медиите и ръководството на "Обществен дарителски фонд Пиргос - Бургас". 

Закупени са 10 бр. нови ротаметри – устройства, които се включват към кислородната инсталация на болницата и контролират количеството кислород, който достига до кувьоза. Контролът на кислорода е от изключително значение за лечението на рисковите новородени, защото ако не се дозира правилно, може да доведе до увреждания.

Ротаметрите не са обновявани от откриването на отделението през 1996 г. Взета е и още една апаратура, която подпомага работата на лекарите – разпрашител за лекарства. Разпрашителят се поставя в кувьоза и работи на принципа на инхалатора, с тази разлика, че е специално пригоден за недоносени и преждевременно родени бебета и може да бъде включен и към кислородния апарат.

„Новата техника е много важна в нашата специалност. Освен че спасява живота на недоносените бебета, осигурява качествена последваща грижа. Целта ни е тези деца да растат и се развиват  нормалнo“, обясни д-р Стилияна Томова – началникът на отделението по неонатологията в УМБАЛ-Бургас. 

Освен покупката на апаратурата, проектът на Отделението по неонатология има за цел да популяризира и поощри дарителството. Благодарение на помощта от бургазлии, неонатологията на УМБАЛ Бургас постоянно обновява апаратурата си и вече разполага с кувьози и техника от най-висок клас в цяла Югоизточна България. Следващата идея на персонала е да обособи специална Семейна стая, в която родителите на недоносените бебета да прекарват повече време с децата си. За целта са необходими средства за ремонт на вече определеното помещение.