Попитайте ревматолога

Попитайте ревматолога

Институт за здравно образование с подкрепата на "Сандоз България" организира информационна кампания за ранна диагностика и навременно лечение на ревматични заболявания "Попитайте ревматолога". Кампанията ще продължи до ноември 2023 г. и в нея ще участват петима специалисти-ревматолози, които ще отговарят на въпроси на пациенти. Целта на кампанията е ранна диагностика, навременно лечение и постигане на добро качество на живот на пациентите с ревматични заболявания. 

Установено е, че в България поставянето на точна диагноза закъснява средно между 5 и 10 години. Закъснялата диагноза повишава риска от инвалидизация, при това в млада възраст. Това се явява следствие от ненавременното разчитане на симптоматиката и закъснелия достъп до ревматолог. 

Сред причините за това са липсата на достатъчно информация за симптомите и ревматичните заболявания, както и са погрешно насочване от страна на общопрактикуващи лекари към други специалисти. Най-често направления за ревматични заболявания се издават за ортопед и невролог, вместо за ревматолог. Съществува и нежелание от страна на общопрактикуващите лекари да се обучават в посока ревматични заболявания. Отказът и/или страхът на самия пациент да потърси специалист и провеждането на самолечение също довежда до ускоряване на инвалидизацията.

Ревматичните заболявания заемат едно от първите места по разпространение, изпреварвайки сърдечносъдовите заболявания и рака. Според статистика на Световната здравна организация в света от ревматични заболявания страдат повече от 350 милиона души. Ревматичните заболявания се откриват при всеки четвърти европеец. В България над 100 000 са хората с ревматоиден артрит, псориатичен артрит и анкилозиращ спондилит (Болест на Бехтерев), които се характеризират с общо възпаление, което затруднява нормалното функциониране на имунната система. Ревматичните болести включват повече от 200 вида болести, като се започне от различни видове артрит, премине се през остеопорозата и се стигне до системните болести на съединителната тъкан.

Освен физическите страдания, ревматичните заболявания предизвикват и важни социални последици за пациентите. Те значително затрудняват, а в отделни случаи правят невъзможно извършването на ежедневни дейности, като ходене, изкачване на стълби, приготвяне на храна, спазване на хигиена и др. Ревматичните заболявания намаляват работоспособността на боледуващите, а понякога водят и до загуба на работа. Необходимостта от непрекъснато лечение, несигурността и неопределеността, свързани с болестта предизвикват, макар и по-рядко, емоционални и психични проблеми. Част от симптомите при най-честите ревматични заболявания - ,евматоиден артрит, mсориатичен артрит и анкилозиращ спондилит включват: подуване или болка в ставите; неравности, хлътвания или точки по ноктите; болка и скованост в гърба или болка в хълбока сутрин при събуждане, която се подобрява при раздвижване; сутрешна скованост, продължаваща повече от 30 минути; отоци на две еднакви/симетрични стави.

В кампанията участват следните специалисти-ревматолози:

Д-р Десислава Димитрова, УМБАЛ "Св. Марина" - Варна

Д-р Стоян Тодоров, УМБАЛ "Каспела" - Пловдив

Д-р Иванка Андреева-Мирчева, УМБАЛ "Св. Георги" - Пловдив

Д-р Милена Иванова, УМБАЛ "Софиямед" - София

Д-р Георги Милев, УМБАЛ "Софиямед" - София

Въпросите си към специалистите можете да отправяте на тел. 070010126 (на цената на един градски разговор, според тарифния план за мобилни мрежи), всеки делничен ден между 10 и 12 ч. чрез оператор и чрез гласова поща, на електронна поща: office@healthedu.eu или чрез контактната форма по-долу. Въпросите ще бъдат обобщени и отговорите ще бъдат достъпни в този раздел и като интервюта в уебсайта ни до края на м. ноември 2023 г. 

Отговори на въпроси на пациенти от д-р Иванка Андреева-Мирчева

Отговори на въпроси на пациенти от д-р Стоян Тодоров

Отговори на въпроси на пациенти от д-р Десислава Симеонова 

Отговори на въпроси на пациенти от д-р Милена Иванова

Отговори на въпроси на пациенти от д-р Георги Милев

 

Име: *
Телефон: *
Имейл: *
Вашето запитване: *