Как да отидеш на лекар без да излизаш от вкъщи

Как да отидеш на лекар без да излизаш от вкъщи

2021-11-30 12:13:03
Как да отидеш на лекар без да излизаш от вкъщи

Онлайн приложение дава достъп до 1500 специалисти за първо, второ и трето мнение

 

И преди, и по време на COVID-пандемията възможността да те прегледа лекар вкъщи, и то без да чакаш, звучи твърде примамливо. Малко като научна фантастика, но е самата истина, от която вече са се възползвали над 130 000 българи. А специалистите, при които можете да отидете за първо, второ или трето мнение са повече от 1500.

Всички те си дават среща в Healee – най-голямата и бързоразвиваща се българска платформа за онлайн консултации с медицински специалисти.

 

Healee е създадена от двама българи - Христо Косев и Йосиф Дишлиев, които разсъждават върху това как работят и не работят нещата, когато става дума за нещо толкова просто като това да намериш и да се видиш с лекар, от който имаш нужда. Йосиф е израснал в семейство на лекари и е забелязал, че много често близки и познати са се допитвали до родителите му за съвет как да намерят и да се свържат със специалист. Христо е наблюдавал същото, но от обратната страна – като пациент. С помощта на новите технологии двамата решават да свържат лекари и пациенти. Лекарите се регистрират в платформата и дават консултации онлайн, а пациентите решават кого от специалистите да посетят виртуално.

 

„Да говориш с лекар по телефона или да разменяте съобщения в чат, това също е телемедицина. Днес към обикновената телефонна връзка, телемедицинските платформи предлагат много повече функционалности – да споделиш специфични изследвания, да бъдеш опериран от робот в местната болница, управляван от ръцете на хирург от друга част на света. С бързи темпове се добавят нови възможности, които улесняват както комуникацията, така и помагат в прецизирането на състоянието на пациента, проследяването на хода на заболяване, назначаването на изследвания и терапия“, посочва Анна Бурова-Краниц, мениджър „Бизнес развитие“ в Хийли. Комбинирайки всички възможности, Хийли осигурява среда за поддържане на пълноценна връзка между лекари и пациенти, която не е обвързана с локация, и пести време. В определени условия, за пациентите то е и единствена възможност да се свържат с лекар. Установено е, че приложението се ползва от хора, в чието населено място липсват медици и инфраструктурата не позволява лесен и редовен достъп до лекар. И още – ако живееш в Бургас, можеш да „посетиш“ виртуално лекар от София, Пловдив, Плевен. Което се случва по време на пандемията, например със специалисти-пулмолози, чиито часове за физически прием са заети за седмици напред.

 

Приложението дава възможности за асинхронна комуникация между лекар и пациент, за видео или аудио консултация, обмяна на файлове, снимки, лабораторни и образни изследвания, разговори в група, чатбот с изкуствен интелект, който отговаря безплатно на въпроси за здравето ти, възможност да поддържаш пациентско досие със здравната си информация, да получиш рецепта и дори да поръчаш лекарства от аптека. Интеграцията със Супердок позволява да запишеш час за видео консултация или в кабинет. Платформата често се включва в различни кампании с безплатни прегледи, които целят да помогнат на хора с различни заболявания – автоимунни, дерматологични, кардиологични и др.

 

Как работи?

 

Healee е достъпна като приложение за смартфон или през браузър. Стъпките са изключително лесни – намираш лекар и започваш консултация. Засега единственият минус на платформата е, че няма как да направиш преглед с направление по Здравна каса - консултациите са платени. Плюс е, че са достъпни за хора с допълнително здравно осигуряване – голяма част от застрахователните компании са включили телемедицината в договорните си пакети.

 

В Хийли са активни медицински специалисти от всички специалности. Те могат да съдействат по различни начини според индивидуалната нужда на пациента. Най-активни са дерматолозите, защото тяхната специалност позволява да диагностицират лесно и с голяма точност конкретен проблем, да изпишат терапия и пациентът да бъде излекуван без да е посетил лекаря си, докато за други специалности приложението може да бъде допълващо средство. Когато става въпрос за спешни и остри състояния, не е подходящо да се търси помощ чрез онлайн консултация.

 

С какво Хийли е повече от консултация по Вайбър или по телефона?

 

Голяма част от пациентите са свикнали да пишат на своите лекари и да изпращат снимки в различни чат платформи – месинджър, вайбър. Хийли предлага много повече функционалности в сравнение с разговор по телефона, които помагат на лекаря много по-точно да определи дали и как може да помогне, или да пренасочи пациента към друг специалист, да препоръча преглед в лечебно заведение. Комуникацията на живо не може и не следва да бъде напълно заменена, но съществуват проучвания, които заявяват, че телемедицината дава по-добри резултати по отношение на някои психиатрични и психологически състояния, като причините за това са различни, от дефицит на време при пациента до социалната стигма по въпросите с психическото здраве (онлайн консултацията може да се реализира анонимно).

 

„Хийли има предимството да е най-популярната в страната платформа за онлайн консултации, с най-много регистрирани лекари, които покриват всички специалности. Често получаваме отзиви от потребители, че се ползва лесно и интуитивно, а същевременно има много богат набор функционалности. Последното е едно от конкурентните ни предимства в големи пазари като САЩ. Покриваме европейските, но и други международни стандарти за сигурност и добри практики, тъй като работим и извън Европа“, посочва Анна Бурова-Краниц. Хийли следва всички технологични и юридически стандарти за защита на личните данни и спазва регулациите по GDPR и HIPAA.

 

Най-често приложението използват млади пациенти до 55 г., преобладаващо жени

 

Това е групата, която по принцип е по-активна във взимането на здравни решения за себе си и близките. Преди пандемията е имало по-популярни специалности, но в момента ежедневно се наблюдава ръст на онлайн консултациите при всички специалисти, посочват от Хийли. И лекарите, и пациентите проявяват все по-голям интерес към платформата. Консултациите са се увеличили над 10 пъти в сравнение с времето преди COVID, а регистрираните потребители с над 200%. Към момента в България са регистрирани над 1500 лекари и 130 000 пациенти. В началото на пандемията e създаден  виртуален център за онлайн консултации за пациенти с COVID-19, който, съвсем логично предвид ситуацията, става популярен и помага на много пациенти.  „В началото на пандемията посрещнахме вълна от лекари, които искаха по-бързо да започнат да помагат на пациентите си онлайн. Много от тях не спираха да консултират дори и докато боледуват“, разказва Анна Бурова-Краниц.

 

Не липсват и забавни ситуации, в които пациенти са смятали, че Хийли е физически медицински център и се обаждат да питат къде се намира той, защото лекуващият лекар е препоръчал следващата среща да бъде на живо. Дигиталното здравеопазване със сигурност създава предизвикателства и за двете страни, но е несъмнено, че ще има все по-голямо значение в бъдещето.