Кувьозът, купен от кампанията "Дари капачка", бе представен в Бургас

Кувьозът, купен от кампанията "Дари капачка", бе представен в Бургас

2017-10-29 10:14:15
Кувьозът, купен от кампанията

На 27.10 в УМБАЛ Бургас бе представен кувьозът, купен от кампанията "Дари капачка - спаси живот", реализирана със съдействието на Институт за здравно образование. Близо година в Бургаската болница пристигаха капачки от всички краища на страната, като най-активни бяха бургазлии. Със средства от рециклирани капачки и частни дарители бе постигната целта - нова животоспасяваща апаратура за Отделението по неонатология на УМБАЛ Бургас. Тук годишно се грижат за близо 3000 новородени. Над 15% от тях се раждат с тегло, по-малко от 2500 грама и имат нужда от специални грижи.

Кампанията "Дари капачка" продължава и има нова цел - покупка на линейка, оборудвана за транспорт на новородени и малки деца. Тя ще се използва за транспортиране на най-малките пациенти на Бургаската болница.

„Тук правим всичко, на което сме способни, за да спасим живота на новородените. Но понякога нашите сили не са достатъчни и се налага да транспортираме бебета до София – за спешни животоспасяващи операции. Това лято, в 40-градусовите температури, се наложи да возим бебе на 3 дни в стара линейка без климатик, когато всеки допълнителен градус увеличава риска за живота на детето“, разказа д-р Стилияна Томова, началник на Отделението по неонатология в УМБАЛ Бургас.

В момента в България има само два реанимобила, оборудвани за превоз на малки пациенти, като и двата са в София. Линейките на болницата са стари и условията в тях не са комфортни за малките бебета.

Тъй като транспортиране на новородени се налага рядко, реанимобилът ще бъде използван и за превоз на бебета и малки деца, настанени в други отделения, както и от други болници в Бургас. Ще се търси автомобил, който може да не е чисто нов, достатъчно е да е в добро състояние и да разполага с нужното оборудване.

На 27.10 новата кауза на кампанията бе представена пред основните дарители на капачки – децата от детските градини и училищата в Бургас и региона. В болницата дойдоха над 150 ученици, заедно с учители и родители. Те видяха кувьоза, купен с техните капачки и се снимаха с лекарите от неонатология. Повечето споделиха, че са родени в Бургаската болница и се радват, че могат да помогнат тя да се грижи по-добре за своите малки пациенти. Лекарите разказаха и показаха за какво служи апаратът и как замества майчината утроба.

Кувьозът, купен със средства от кампанията „Дари капачка – спаси живот“, струва 13 380 лв. От покупката му до момента от върнати капачки и дарители са постъпили още 4419 лв. Сумата ще бъде пренасочена за новата кауза – покупка на реанимобил.

Можете да подпомогнете кампанията и с парично дарение:

IBAN: BG90BUIB98881049740200 BIC: BUIBBGSF Сибанк АД Титуляр: Институт за здравно образование

Основание за дарението: Кампания "Дари капачка - спаси живот"

Фейсбук страница на кампанията: https://www.facebook.com/darikapachka/.