Старозагорската история на Господинка Ганчева – типичният пациент със Сърдечна недостатъчност

Старозагорската история на Господинка Ганчева – типичният пациент със Сърдечна недостатъчност

2020-11-11 12:47:17

Пациентка от Стара Загора и нейният лекуващ лекар станаха герои в Националната кампания „Живот със сърдечна недостатъчност“ на Института за здравно образование. Хора от различни градове споделят как се е променил животът им след поставянето на диагнозата и как се справят със заболяването заедно със своите лекари. Подбрани са най-въздействащите истории и най-„тежките“ пациенти, които лекарите са имали в своята практика. Всяка от историите е заснета във видео, в което участват и лекарят, и пациентът. Доверието помежду им, самодисциплината, медицинските открития – това спасява болните и им дава надежда за нормален живот.

В старозагорската история участват Господинка Ганчева – пенсионирана медицинска сестра. Тя е типичният пациент със Сърдечна недостатъчност, споделя нейният лекуващ лекар – д-р Михаил Михалев, специалист по вътрешни болести и кардиология от МБАЛ „Тракия“. Развила е заболяването вследствие на исхемична болест на сърцето, диабет, трудно контролирано високо кръвно налягане. Преди години възможностите за помощ на тези пациенти са били силно ограничени. Но благодарение на новите здравни технологии и самодисциплината Господинка се чувства добре, отдава се на своята страст – готвенето и се радва на децата и внуците си.

Умора дори при най-малкото усилие, задух, кашлица, отоци по краката – това най-често усещат пациентите със сърдечна недостатъчност. Кардиолозите я определят като глобална пандемия, която ще бъде бич за човечеството в следващите 10 години. Но ако пациентите се вслушват в съветите на своя лекар, поддържат здравословно тегло, добра физическа активност и се хранят умерено, надежда има. Д-р Михаил Михалев апелира – движете се, ходете поне 5 км на ден, защото хората в днешно време престанаха да се движат. А Господинка Ганчева е благодарна на своя лекар и му желае здраве, за да помага и на други като нея.

Повече вижте във видеото:

https://youtu.be/UG6F82zISbo

Сърдечната недостатъчност (СН) е сериозно хронично заболяване, при което сърцето не може да изтласква достатъчно кръв, за да отговори на нуждите на тялото. Сред най-често срещаните причини за нея са коронарна болест на сърцето, инфаркт на миокарда (сърдечен удар), вродени сърдечни дефекти, увреждане на сърдечните клапи, предсърдно мъждене. Симптомите на задух и силна отпадналост могат да ограничат работоспособността на пациентите или способността им да извършват обичайните си ежедневни дейности, което води до социална изолация, тревожност и депресия. Сърдечната недостатъчност заема водещо място в общата смъртност от сърдечно-съдови заболявания. Около 50% от пациентите умират до 5 години след поставяне на диагнозата. Тези прогнози са по-неблагоприятни дори от редица ракови заболявания, а обществото все още смята рака за най-опасен.

В България със Сърдечна недостатъчност живеят около 150 000 души, които са диспансеризирани при личен лекар или кардиолог. Болните в Старозагорска област са 7800. 90% от тях са над 65 години, но заболяването се среща и при млади хора – вследствие на злоупотреба с наркотици и така модерните анаболни стероиди. Сърдечната недостатъчност е най-честата причина за прием в болница на възрастните хора. За миналата година болници в Стара Загора са отчели повече от 3000 хоспитализации по повод на това заболяване.