Мъж от Бургас стана герой във филм, даряващ надежда на болните с псориазис

Мъж от Бургас стана герой във филм, даряващ надежда на болните с псориазис

2022-07-19 17:31:30
Мъж от Бургас стана герой във филм, даряващ надежда на болните с псориазис

Мъж от Бургас стана герой във филм, даряващ надежда на болните с псориазис. Той е сниман заедно със своята лекарка – д-р Антонина Нинова от Кожно отделение на МБАЛ „Д-р Иван Селимински“ – Сливен. Видеоисторията е част от проекта „Псориазисът не е само кожа“ на Института за здравно образование. Националната кампания споделя вдъхновяващи истории на пациенти, страдащи от коварната болест и намерили начин да се справят с нея заедно със своите лекари. Пациентите разказват за страданията, които са преживели, за надеждите, които са имали, за подкрепата на своите половинки и за пътя, който са изминали до срещата с правилния лекар. Целта е да се даде кураж и на други, защото псориазисът не е присъда – той може успешно да се контролира.

Пациентът, на когото е помогнала д-р Антонина Нинова се казва Петър Василев, строител по професия. „Километрите не са проблем за мен, стига да има кой да ми помогне. Бях с псориазис повече от 30 години. Един руски професор ми каза – това не се лекува. Сега спокойно мога да кажа – лекува се, вече нямам нищо по кожата, щастлива е и жена ми, и цялото ми семейство“, разказва Петър. Той работи като строител и раните по ръцете му създавали голям дискомфорт. Чувствал се неудобно и да се съблече, а днес спокойно ходи на плаж.

Допреди години дерматолозите също са убеждавали пациентите си, че псориазисът не се лекува и трябва да следват определени съвети, за да облекчат състоянието си. Но след навлизането на биологичната терапия в последните няколко години, нещата са коренно различни. „Това е много силно оръжие, което променя живота на пациентите“, казва д-р Нинова. Биологичната терапия се заплаща изцяло от Здравната каса, като преди това пациентите минават специална комисия, за да бъдат одобрени за нея.

Историята можете да гледате тук:

https://youtu.be/FV4j4VSjccA

И във fb:

https://www.facebook.com/371069395175243

Още за заболяването:

Псориазисът не е обикновено кожно заболяване, а страдание, което оказва сериозен отпечатък върху живота на пациентите. Това е едно от петте заболявания, признати от СЗО за изключително важни за съвременния човек. Негативно му отражение върху качеството на живот може да бъде сравнено, а в някои случаи дори да превишава това на диабета, тежката депресия, инфаркта и някои онкологични заболявания като рака на гърдата. 80% от пациентите с псориазис съобщават, че той влияе негативно върху живота им. Доказано е, че заради страданията и дискомфорта, който изпитват заради заболяването, пациентите често посягат към алкохола и тютюнопушенето, злоупотребяват и с упойващи вещества.

В световен мащаб, заболяването засяга около 2-3% от общото население или това са 125 милиона души. Проявява се еднакво при мъже и жени. Има го във всички раси, но европеидната е по-често засегната. Болестта се проявява на възраст между 11 и 45 години, но може да се появи на всяка възраст. Особено активно е заболяването през пубертета. Всяка година, околко 20 000 деца в света под 10 г. се диагностицират с псориазис. Годишно в Сливен се регистрират около 500 прегледа на пациенти с тази диагноза.

„Псориазсисът не е заразен!“ – е едно от основните послания към всички.

В последните години е установено, че псориазисът е не само кожно, а системно заболяване, т.е. засяга и други органи и системи в организма. Една от най-тежките форми на псориазиса е псориатичният артрит, който може да доведе до инвалидизация. Появява се при около 30% от пациентите с оток, зачервяване, затопляне, сутрешна скованост и деформация на ставите. Пораженията на ставите най-често се установяват няколко години след кожните, но понякога артритът може да възникне едновременно или да предшества кожните изменения. Най-често се засягат ставите на пръстите на ръцете и краката, но могат да се засегнат и големи стави и гръбначния стълб.

Пациентите с псориазис често имат и съпътстващи заболявания на сърдечно-съдовата система, диабет тип 2, метаболитен синдром.