На прага на зимата: снегът вреди на очите повече от слънцето

На прага на зимата: снегът вреди на очите повече от слънцето

2020-10-10 08:55:38
На прага на зимата: снегът вреди на очите повече от слънцето

Не си лягайте със смартфон, мигайте често и бъдете физически активни, за да се радвате на добро зрение

Мислим, че слънчевите лъчи са вредни и затова лятото носим слънчеви очила. Оказва се, че снегът може да навреди на зрението ни много повече от слънцето и да забърза катарактата – „старческото перде“. Причината е, че снегът е истинско огледало за вредните УВ-лъчи. Той отразява над 80% от тях, докато водата – около 20%. Продължителното и незащитено излагане на УВ-лъчи увеличава риска от развитие на много очни патологии – катаракта, макулна дегенерация, птеригиум, фотокератит. Затова слънчеви очила трябва да се носят и през зимата, и да защитават добре очите и клепачите.

И ако си мислим, че със смартфона в ръка ще се „приспим“, много се лъжем. Излъчваната от екрана му синя светлина обърква производството на хормона мелатонин, хормона на съня. И вместо да заспим бързо, провокираме безсъние.

Тютюнопушенето е враг и на очите. То може да доведе до инсулт и инфаркт на окото - състояния, приличащи на познатите инсулт и инфаркт, но увреждащи очите. При активните пушачи много по-често се развива и макулна дегенерация – очно заболяване, водещо до слепота.

Тези и други интересни факти за очите, свързани с влиянието на въздуха, водата, телевизорите, храната, физическата дейност, се съдържат в книгата „Как да опазим очите си?“, издадена от Пациентска организация „Глаукома“, под редакцията на офталмолога д-р Бисера Самсонова. Освен факти за очите, книгата съдържа селекция от стихове, цитати и фотографии, посветени на очите.

Д-р Самсонова разсея голяма част от митовете, свързани със зрението. Един от тях е посещението на т.нар. курсове на Норбеков, които би следвало да подобрят зрението. „Нито един мой пациент не се е върнал след тези курсове оздравял. Тези курсове по-скоро играят ролята на психотерапия и принадлежност- когато виждаш, че и други хора имат твоя проблем, това ти помага да се мобилизираш и да се почувстваш по-добре“, каза тя. Но има упражнения, които наистина помагат на очите, и част от тях също присъстват в книгата.

Храната също оказва голямо влияние върху очното ни здраве. За поддържането му трябва да се приема много вит. А, съдържащ се в морковите, спанака, пипера, пъпешите, доматите, зелената салата, яйцата, говеждото и пилешкото месо, рибата. Популярният напоследък витамин Д подобрява здравето на слъзния филм и намалява възпалението на очната повърхност. Той играе и ключова роля за предотвратяването на макулната дегенерация. Немските очни лекари препоръчват 5 пъти на ден да се консумират свежи плодове и зеленчуци, тъй като те осигуряват нужните витамини и микроелементи за оптималния метаболизъм на окото.