Пациент от Плевен и неговият дерматолог станаха герои във филм, даряващ надежда на болните с псориазис

Пациент от Плевен и неговият дерматолог станаха герои във филм, даряващ надежда на болните с псориазис

2022-08-21 09:50:43

Годишно в региона се регистрират близо 1400 прегледа на пациенти с тази диагноза.

Дерматологът от Плевен д-р Калинка Недушева и нейният пациент Пламен Янчев станаха герои във филм, даряващ надежда на болните с псориазис. Видеоисториите са част от проекта „Псориазисът не е само кожа“ на Института за здравно образование. Националната кампания споделя вдъхновяващи истории на пациенти, страдащи от коварната болест и намерили начин да се справят с нея заедно със своите лекари. Пациентите разказват за страданията, които са преживели, за надеждите, които са имали, за подкрепата на своите половинки и за пътя, който са изминали до срещата с правилния лекар. Целта е да се даде кураж и на други, защото псориазисът не е присъда – той може успешно да се контролира.

„Бях жив труп. Не можех да ставам, не можех да се движа, бях отслабнал с 30 килограма. Изпитвах страшни болки, защото ми се отключи псориатичен артрит. Който мисли, че псориазисът е безобидна кожна болест, много греши. Познавам хора, които си отидоха от нея“, споделя Пламен Янчев. Той е бивш военен. С диагнозата се сблъсква преди 20 години и в началото успява да я контролира с познатите средства – мехлеми, фотолечение, Но те спират да помагат. И Пламен търси помощ – от специалист на специалист, от град на град. Продължава да слабее, често влиза в болница, не може дори да стане от леглото, камо ли да работи или да се грижи за близките си. Спасението намира при д-р Недушева.

„Все още ярко си спомням как съм го съблякла за прегледа, седнал е на кушетката и потреперва от втрисанията, един такъв изпит, със страдалчески израз, много слаб, цялата му кожа червена, обилно се лющи, цялото му същество излъчваше страдание. Аз си казах – ама аз съм обикновен амбулаторен дерматолог, не разполагам с арсенала на болничното лечение, точно аз ли ще му помогна? Но ти нямаш избор, защото благоденствието на пациента е на първо място“, разказва д-р Недушева. Тя решава да го включи на биологична терапия, като единствена към онзи момент нова възможност. Първоначално е скептична, но резултатите надхвърлят очакванията й – Пламен започва бързо да се оправя. Кожата му се изчиства, болките изчезват, започва да се храни.

„Тя ме спаси, буквално. Ако бях закъснял още малко, вероятно нямаше да оцелея. Бях нов човек, започнах да се възстановявам, тръгнах и на работа“, разказва Пламен.

„Болните с псориазис истински страдат. Заради кожните белези трудно създават контакти, притесняват се, че ще останат самотни, няма да успеят да създадат семейства. Биологичната терапия е наистина революционна и голямо облекчение и за нас, и за пациентите. До този момент терапиите се свеждаха до повлияване на симптомите, разполагахме предимно с локални средства, а мазането сутрин, вечер, е много изтощително“, посочва д-р Недушева.

Биологичната терапия се заплаща изцяло от Здравната каса, като преди това пациентите минават специална комисия, за да бъдат одобрени за нея.

Историята можете да гледате тук:

https://youtu.be/CdtkMEJ3WF4

https://fb.watch/f1zBxVIj_p/

Още за заболяването:

Псориазисът не е обикновено кожно заболяване, а страдание, което оказва сериозен отпечатък върху живота на пациентите. Това е едно от петте заболявания, признати от СЗО за изключително важни за съвременния човек. Негативно му отражение върху качеството на живот може да бъде сравнено, а в някои случаи дори да превишава това на диабета, тежката депресия, инфаркта и някои онкологични заболявания като рака на гърдата. 80% от пациентите с псориазис съобщават, че той влияе негативно върху живота им. Доказано е, че заради страданията и дискомфорта, който изпитват заради заболяването, пациентите често посягат към алкохола и тютюнопушенето, злоупотребяват и с упойващи вещества.

В световен мащаб, заболяването засяга около 2-3% от общото население или това са 125 милиона души. Проявява се еднакво при мъже и жени. Има го във всички раси, но европеидната е по-често засегната. Болестта се проявява на възраст между 11 и 45 години, но може да се появи на всяка възраст. Особено активно е заболяването през пубертета. Всяка година, околко 20 000 деца в света под 10 г. се диагностицират с псориазис.

„Псориазсисът не е заразен!“ – е едно от основните послания към всички.

В последните години е установено, че псориазисът е не само кожно, а системно заболяване, т.е. засяга и други органи и системи в организма. Една от най-тежките форми на псориазиса е псориатичният артрит, който може да доведе до инвалидизация. Появява се при около 30% от пациентите с оток, зачервяване, затопляне, сутрешна скованост и деформация на ставите. Пораженията на ставите най-често се установяват няколко години след кожните, но понякога артритът може да възникне едновременно или да предшества кожните изменения. Най-често се засягат ставите на пръстите на ръцете и краката, но могат да се засегнат и големи стави и гръбначния стълб.

Пациентите с псориазис често имат и съпътстващи заболявания на сърдечно-съдовата система, диабет тип 2, метаболитен синдром.