Пациенти предлагат д-р Димитър Тасков за Почетен гражданин на Пловдив

Пациенти предлагат д-р Димитър Тасков за Почетен гражданин на Пловдив

2021-03-31 13:44:08
Пациенти предлагат д-р Димитър Тасков за Почетен гражданин на Пловдив

Пациенти предлагат известния пловдивски офталмохирург д-р Димитър Тасков за Почетен гражданин на Пловдив. Сформиран е инициативен комитет, който трябва да събере 100 подписа, за да входира предложението в Общински съвет – Пловдив, както се изисква по Наредбата за символиката и отличията на Община Пловдив.

„Д-р Димитър Тасков завинаги е свързал с нашия град своя житейски и професионален път. Няма да е нескромно, ако кажем, че почти няма жител на Пловдив, който да не е чувал неговото име и да не се е докоснал лично или чрез член на своето семейство до неговата уникална лекарска дарба да връща светлината в очите дори на онези, обявени за „безнадеждни“. Чрез дългогодишния си упорит труд д-р Димитър Тасков прочува града ни далеч извън пределите на страната“, пишат в мотивите си членовете на инициативния комитет.

Инициативният комитет се оглавява от пловдивската народна певица Смиляна Захариева, която преди две години е обявена от книгата на рекордите Гинес за жената с най-мощния глас на планетата. Изпитва дълбока благодарност и признателност към д-р Тасков и се възхищава от неговата дарба, с която служи на пациентите. „За мен този човек означава много. Най-малкото, което мога да направя за него, е да популяризирам тази инициатива“, сподели Смиляна Захариева.

Инициативният комитет посочва, че д-р Димитър Тасков има изключително висок личен принос за въвеждането в Пловдив на новите оперативни техники при лечение на катаракта през малък отвор. Тези техники са много щадящи за пациентите, които дотогава са подложени на травматични операции с шевове, трудно възстановяване и дълъг болничен престой. Той поставя първата в България многофокусна (мултифокална) леща, чрез която пациентите могат да виждат на близка и далечна дистанция без очила, първи в Пловдив въвежда редица високотехнологични офталмологични иновации и апаратни методики – единствени и до момента в града – сред които лазерно асистирана катарактална хирургия. Тези практики са популяризирани в множество медии и научни медицински издания, с упоменаването на град Пловдив като водещ център на офталмологичната помощ.

Той е един от първите лекари в Пловдив, въвели телемедицината в своята практика, далеч преди пандемията от КОВИД-19 да докаже безспорните преимущества на дигиталните иновации в медицината в условията на социална изолация и затруднен достъп до медицински услуги. Оператор в хирургии на живо, излъчвани по видеовръзка от неговата операционна в Пловдив и достъпни до негови колеги от цял свят.

Тази година Специализираната болница на д-р Тасков ще се премести в нова сграда, която е венец на целия му житейски и професионален път. Новата сграда на Очна болница „Луксор“ е разгърната на обща площ 6000 кв.м. Тя ще бъде една от най-големите специализирани очни болници не само в България, но и на Балканския полуостров и ще предлага диагностика, консервативно и оперативно лечение на всички заболявания и състояния в офталмологията. Разполага с цял операционен етаж с 4 операционни зали, оборудвани с високотехнологична апаратура и инструментариум. Проектирана и изпълнена е така, че да отговоря на всички изисквания за модерно здравно лечебно заведение. Акцент в обзавеждането е обстановката да бъде различна от типичната болнична, така че пациентите да не изпитват стрес от престоя.

Тази сериозна инвестиция ще подпомогне лечението на пациентите не само на Пловдив, но и на цялата страна. Тя издига и утвърждава град Пловдив като водещ център в здравеопазването в страната и Европа.

Предложението е подкрепено и от членовете на Пациентска организация „Глаукома“ и Института за здравно образование, които информират, че д-р Димитър Тасков участва и организира благотворителни акции и се включва безвъзмездно със своя труд и опит в инициативи на пациентски и неправителствени организации. Този акт помага на стотици социално слаби пациенти и пациенти със затруднен достъп до офталмолог от Пловдив и региона да получат навременна медицинска помощ и да спасят своето зрение.

В инициативния комитет присъстват имената на археолога проф. Николай Овчаров, актрисите Латинка Петрова и Жени Лечева, олимпийската шампионка по спортна стрелба Мария Гроздева, певицата Ева Найденова от Фамилия „Тоника“, фолкпевицата Ивана, известният пловдивски художник Васил Стоев, доскорошният ръководител на Клиниката по изгаряния и пластична хирургия в УМБАЛ „Св. Георги“ проф. Иван Трайков, университетските преподаватели проф. Асен Рахнев, доц. Димитър Кехайов, проф. Чавдар Дамянов, проф. Димитър Греков, архитекти, бизнесмени.

Всеки, който желае да подкрепи инициативата, може да се подпише в подписката, оставена на регистратурата на болница „Луксор“, както и онлайн тук: http://healthedu.eu/ -3410.html

Биография на д-р Димитър Тасков:

Д-р Димитър Георгиев Тасков е роден през 1960 г. в Търговище. Потомствен очен лекар. Специализирал е офталмология като клиничен ординатор в Медицинска академия - София в периода 1988-1990 г. Работи в сферата на вътреочната хирургия дълги години като завеждащ Очно отделение в Търговище. Завършил е също Международна академия по информатизация - "Здравен мениджмънт" и "Педагогическа компетентност" в МУ Варна. През 1996 г. създава Очен медицински център "Д-р Тасков" в Търговище, на името на своя баща, който през 2008-ма година прераства в специалиирана очна болница „Д-р Тасков“. Д-р Тасков" гр. Търговище и до момента е водещо лечебно заведение, обслужващо по над 10 000 годишно. През 2000 г. се премества в Пловдив и започва като хирург-оператор в Окръжна болница Пловдив. Основава очна болница "Луксор" през 2003 г. През 2013 г. очна болница "Луксор" се разширява и обновява изцяло интериора си, за да предложи още по-голямо удобство на своите пациенти.

Д-р Димитър Тасков има двама сина. И двамата следват неговия път. Д-р Тодор Тасков и д-р Георги Тасков работят като специалисти-офталмолози в Очната болница в Пловдив. Млади лекари, които продължават делото на своя баща и развитието на медицинската наука – тук, в Пловдив, в България.

Пациентите за д-р Димитър Тасков 

Росица Генчева, 70 г.

Преди много време имах много сериозни проблеми с очите. Силно далекогледство и на двете очи, 19-годишна глаукома, с непрекъснато сериозно лечение и впоследствие катаракта и на двете очи. Обиколих много лекари. И никой от тях не се нае да ме оперира. Обърнах се за помощ към д-р Тасков, защото стигнах до състояние, когато вече нищо не виждах. След обстойни прегледи на великолепната апаратура, с която разполага болницата, той се изправи пред мен и ми каза: „Операцията е сложна, но не и невъзможна. Аз се наемам!“. В този миг аз обикнах този човек, защото в неговите ръце е моята надежда за светлина. Той извърши операцията и на двете ми очи. Този човек ми върна светлината, върна ми желанието за живот. Аз се обърнах тогава към д-р Тасков и му казах: „Д-р Тасков, ръцете Ви от Бог са целунати!“.

Латинка Петрова, актриса:

„Запознах се с д-р Тасков по повод проблема, който имах – постоянна мъглявина в очите ми. Исках някой с магическа пръчка да махне тези паяжини от очите ми, за да мога да прогледна. Д-р Тасков и неговата фамилия е проникнала много дълбоко в проблема на човешкото зрение, и прилагат в практиката си иновации, над които са се трудили най-големите учени в света. Трябва да им свалим шапка на тези учени, които са се занимали с това, на тази възраст да имаш детско зрение. И естествено легнах под скалпела и след 10 мин. станах и се усмихнах на слънцето и живота. Вече виждам тревичките, виждам малките цветенца, виждам снежинките. Сега вече шофирам през нощта, виждам всичко, което ме интересува, чета спокойно и се гримирам. Благодаря сърдечно, че тези лекари ме върнаха в онези детски светоусещания за красота, за цветове… и нищо вече не ми пречи. Дълбоко благодаря на хората, които се погрижиха за моето зрение.

Симеон Мечкаров, от прочутата циркова фамилия „Братя Мечкарови“:

Преди да се срещна за първи път с д-р Тасков и неговата клиника мислех, че всичко, което се говори за тях е реклама. Обаче се оказа, че това не само не е реклама, а това е пример, какви трябва да бъдат лечебните заведения в България. Нещо невероятно, толкова години съм бил в чужбина, с чиста съвест мога да кажа, че клиниката на д-р Тасков съперничи на най-уредените, реновирани очни клиники. Направих си операция на дясното око, и останах много изненадан, защото видях света и го погледнах с други очи. Много съм му благодарен за всичко това, което той направи за мен. Чувствам се друг човек.

Жени Лечева, актриса:

Още когато бях малка докторите разбраха, че съм късогледа. Чувствах се винаги некомфортно да нося от една страна очила, после лещи. Диоптрите ми станаха доста високи, около 6,5 диоптъра. Бях чувала за операция на очите, но пък бях чувала също, че това е рисково и по-добре недей да го правиш. Докато в един момент, съвсем случайно, въпреки че няма нищо случайно, се запознах с д-р Тасков. След разговор с него, той ми вдъхна такова доверие, че предприех операция на очите. Тя беше супер кратка, супер безболезнена, след което имах известен дискомфорт няколко дена, но след резултата който видях, не бих го заменила с нищо друго на света. Сега първо виждам перфектно, тези 6,5 диоптъра ги няма, не нося нито очила, нито лещи, не съм имала никакви проблеми, откакто това се случи и съм страшно благодарна на д-р Тасков, на целия му прекрасен екип. Бих препоръчала на всеки един, да не се колебае толкова дълго, колкото аз се колебаех, действително да предприеме стъпки, защото в този век, с нашата техника и с тези прекрасни професионалисти, наистина няма за какво да се тревожиш.