Победа над хроничната болка

Победа над хроничната болка

Победа над хроничната болка

Видеорепортаж от първата гръбначно-мозъчна стимулация в България 

Гръбначно-мозъчна стимулация, наричана още „пейсмейкър за болката“

Методът се използва за лечение на хронична, невропатна болка в гърба, кръста, краката, най-често възникнала след травми на гръбначния стълб или гръбначна хирургия, нарушения на функциите на тазовите органи, включително и за лечение на еректилна дисфункция. В света всяка година се имплантират около 15 000 подобни устройства. Всяко от устройствата може да се програмира самостоятелно от пациента и той да контролира подаваните импулси.

Гръбначно-мозъчната стимулация се прилага в случаи, в които обезболяващите медикаменти вече не са подходящи, не могат да обезпечат достатъчно обезболяване, или имат силни странични ефекти. Невростимулацията е алтернативен метод, ако консервативното лечение не дава желания резултат, или ако болката е резистентна на най-често използваните болкоуспокояващи.

Преди прилагането на метода се извършва тестова стимулация, която позволява на лекаря да прецени дали той е подходящ за съответния пациент. Тестването се извършва с външен стимулатор и трае от 7 до 10 дни.

За първи път процедурата е въведена в САЩ преди 55 години, когато неврохирургът от Уисконсин Норман Шийли имплантира такова устройство на пациент с тежка фармакорезистентна болка. Оттогава до днес, SCS е най-често използваната в света хирургична процедура за лечение на хронична болка. Без да е панацея, методът е огромна крачка напред за помощ и подобряване качеството живот на пациенти, живеещи с болката с години.

От тази година, благодарение на Дружеството по неврохирургия в България, НЗОК взе решение да заплаща метода, като финансира изцяло имплантираната система. Досега тя е финансирала подобни операции в чужбина, но днес вече е възможно стимулацията да се извършва и в България. Тази година са одобрени за финансиране 10 процедури, като стойността на всяка е около 60 000 лева. За пациента те са напълно безплатни.

 

За първи път в България – в УМБАЛ „Св. Иван Рилски“ и УМБАЛСМ „Пирогов“ имплантираха устройства за борба с хроничната болка

В Клиниката по неврохирургия на УМБАЛ „Св. Иван Рилски“ бяха имплантирани първите в България устройства за борба с хроничната болка. Интервенцията е извършена на 18 октомври т.г. Днес, месец по-късно, двете пациентки се чувстват отлично и лекарите взимат решение за оповестяване на резултатите. Преди седмица първата подобна процедура е извършена и в УМБАЛСМ „Пирогов“.

Методът се нарича гръбначно-мозъчна стимулация – Spinal Cord Stimulation. Той дава шанс на пациенти с дългогодишна болка да живеят нормално, без постоянен прием на медикаменти и странични ефекти. Наричан е още „пейсмейкър за болката“. Върху обвивките на гръбначния мозък се имплантират постоянни електроди, които са свързани с подкожен генератор на импулси. През тях се предават нисковолтажни, високочестотни, електрически сигнали, които прекъсват предаването на болестните импулси и те не достигат до главния мозък. Особено ефективна е при хронична болка след гръбначна хирургия, необратими увреждания на гръбначните дискове, или при плексусни увреди.

„Тъй като този тип болка, резистентната болка, се генерира на нивото на гръбначния мозък и ако влияем на този гръбначен мозък с определени електрически импулси, можем да намалим значително интензитета на болката. Всъщност поставяме едно електродче на нивото на крайната част на гръбначния мозък“, обясни доц. д-р Красимир Минкин, специалист-неврохирург в УМБАЛ „Св. Иван Рилски“, ръководител на Центъра по епилептична хирургия, който извърши първите имплантации. Той бе подпомаган от доц. д-р Митя Бенедитич, Клиника по неврохирургия в Любляна, Словения – един от най-опитните хирурзи, използващи този метод.

Първите български пациенти, на които бе приложен методът, са оперирани в УМБАЛ „Св. Иван Рилски“ и са жени – на 66 и 73 години. И двете са претърпяли предходни операции на гръбначния стълб. Въпреки добрите резултати от операциите, увредите на нервите остават и рефлектират като силни, инвалидизиращи болки в областта на краката. Днес, месец след операцията, те вече не усещат болка. В УМБАЛСМ „Пирогов“ процедурата е приложена от проф. д-р Николай Габровски, началник на Клиниката по неврохирургия и д-р Петър Илков. Двамата съобщиха, че оперираният 70-годишен мъж също е с отлични резултати.