Подписах декларация, че ще се лекувам в Шумен и не сбърках

Подписах декларация, че ще се лекувам в Шумен и не сбърках

2021-10-25 09:07:29

Пациент от Шумен и екипът, който го връща към нормалния живот, станаха герои в Националната кампания „Живот със сърдечна недостатъчност“ на Института за здравно образование. Хора от различни градове споделят как се е променил животът им след поставянето на диагнозата и как се справят със заболяването заедно със своите лекари. Подбрани са най-въздействащите истории и най-„тежките“ пациенти, които лекарите са имали в своята практика. Всяка от историите е заснета във видео, в което участват лекари и пациенти. Доверието помежду им, самодисциплината, медицинските открития – това спасява болните и им дава надежда за нормален живот.

В шуменската история участват три лекарки. Техният екип е илюстрация на синхрона, с който трябва да бъде обгрижван пациент с подобно заболяване – както в болнична, така и доболничната помощ.

Пациентът е Веселин Велков, който работи като администратор в шуменски хотел. В рамките на няколко години получава инфаркт и му слагат пет стента. Заради уврежданията на сърцето, развива сърдечна недостатъчност – сериозно хронично заболяване, което драстично променя начина на живот. Сърцето отслабва, не успява да изпомпва добре кръвта и да доставя кислород до органите. Пациентите усещат силна умора дори при минимални усилия, задух, имат отоци по крайниците. „Макар че работата ми не е тежка, се уморявах много. Има 20-30 стъпала до хотела, аз не мога да ги кача, не ми стига въздуха. Някои ми казваха да отивам в Плевен, но подписах декларация, че никъде няма да ходя и останах тук“, разказва Веселин Велков.

Решението да се лекува в Шумен връща Веселин към живота и работата в хотела. Заслугата е на три млади лекарки, които остават в родния си град и шуменската кардиология въпреки възможностите за кариера другаде. Благодарение на тях Веселин вече не усеща най-честите симптоми на сърдечната недостатъчност – няма умора, задух и отоци.

„За първи път срещнах Веселин в болницата. Той дойде с инфаркт, беше много уплашен. Тръгна си с усмивка на лице, защото успяхме да му помогнем“, спомня си д-р Йоанна Ганчева. Амбулаторно той се проследява при д-р Деница Димитрова, която го включва на съвременна терапия, достъпна с протокол по Здравна каса. „Виждам много отчетливи ползи. Не се задъхва, работи без проблем, гледа оптимистично на живота“, казва д-р Димитрова.

„Сърдечната недостатъчност е тази патология, при която с годините, въпреки че има лечение, хоспитализациите, смъртността и финансовите разходи за лечение постоянно нарастват“, споделя наблюденията си и д-р Яна Милева. Но и трите лекарки са единодушни, че когато между тях и пациентите съществува доверие, надежда винаги има.

Повече вижте във видеото: https://youtu.be/rQeVhO1l3AE

Както и във фейсбук страницата: https://www.facebook.com/ZonaZdrave/videos/673456626917150

Сърдечната недостатъчност (СН) е сериозно хронично заболяване, при което сърцето не може да изтласква достатъчно кръв, за да отговори на нуждите на тялото. Сред най-често срещаните причини за нея са коронарна болест на сърцето, инфаркт на миокарда (сърдечен удар), вродени сърдечни дефекти, увреждане на сърдечните клапи, предсърдно мъждене. Симптомите на задух и силна отпадналост могат да ограничат работоспособността на пациентите или способността им да извършват обичайните си ежедневни дейности, което води до социална изолация, тревожност и депресия. Сърдечната недостатъчност заема водещо място в общата смъртност от сърдечно-съдови заболявания. Около 50% от пациентите  умират до 5 години след поставяне на диагнозата. Тези прогнози са по-неблагоприятни дори от редица ракови заболявания, а обществото все още смята рака за най-опасен.

В България със Сърдечна недостатъчност живеят около 150 000 души, които са диспансеризирани при личен лекар или кардиолог. По данни на НЗОК в Област Шумен болните са около 6800 души. 90% от тях са на възраст над 65 години. Всяка година болниците в областта отчитат близо 1300  хоспитализации по повод на СН.