Постигаме големи успехи в лечението на псориазис

Постигаме големи успехи в лечението на псориазис

2021-12-15 21:47:15
Постигаме големи успехи в лечението на псориазис

Д-р Лиляна Димитрова е специалист-дерматолог с дългогодишна практика. Няколко години оглавява Отделението по кожни и венерически болести в МБАЛ „Търговище“, където продължава да работи и да въвежда новости в лечението на различни кожни заболявания. Д-р Димитрова активно лекува пациенти и с псориазис – заболяване, което влошава както здравето, така и самочувствието на болните.

Д-р Димитрова, по данни на НЗОК всяка година в Област Търговище се провеждат близо 500 прегледа по повод на псориазис. Какво трябва да знаят хората за него?
Псориазисът е често срещано заболяване на кожата, което се развива при възрастни, но понякога, макар и по-рядко, засяга и деца. Причина за клиничната му проява са верига от имунни реакции в кожата. Обикновено протича на тласъци със значително подобрение през летните месеци, под влияние на слънчевите лъчи, и се влошава през зимния период. Може да се появи на всяка възраст. Понякога се наблюдават изменения само по кожата на скалпа, а в други случаи кожните изменения се разпространяват  по цялото тяло и крайниците. Пациентите съобщават за червеникави, понякога по-плътни, сухи плаки и петна, придружени или не от силен сърбеж, удебелени нокти, с вдлъбвания по повърхността им.


Само кожно заболяване ли е псориазисът?
Преди години се смяташе че псориазисът представлява само кожен проблем. Вече се знае, че това не е така. Много често успоредно с кожните промени или по-късно настъпват оток, болка и затруднена подвижност на ставите, с развитие на псориатичен артрит. При 60-80% от пациентите псориазисът предшества началото на псориатичния артрит, но е възможно артритът и псориазисът да се появят едновременно. Характеризира се с болезненост, оток, повишена локална температура и зачервяване в областта на засегнатите стави. Сковаността се среща често и обикновено е по-силно изразена рано сутрин. Псориатичният артрит протича като възпаление на гръбначния стълб. Появява се болка и скованост в областта на кръста, задните части, шията и горната част на гърба. В редки случаи, псориатичният артрит включва малките стави на пръстите на ръцете.


Какви други рискове крие заболяването псориазис?
Публикации от последните години доказват по-висок риск за развитие на исхемична болест на сърцето, предсърдно мъждене, мозъчен исхемичен инсулт при по-млади пациенти с умерена или тежка форма на псориазис. От друга страна тютюнопушенето и затлъстяването сред пациенти с псориазис, косвено влошават сърдечно-съдовия рисков профил и същевременно стимулират активността на псориазиса.


Със сигурност заболяването има и психологическа страна – особено заради белезите по кожата. Как влияе то на самочувствието, на ежедневието на пациентите?
Негативните емоции и психологическата травма, която псориазисът нанася като траен отпечатък върху самочувствието на пациентите е голяма. Те се чувстват потиснати, неудовлетворени . Изключително зле се отразява, когато псориазисът засяга интимни зони, скалп или нокти. На пръв поглед това са малки по своята площ зони, но на практика те имат най-тежко отражение върху самочувствието на пациента. Косата е короната ни, ноктите не могат да се скрият, а интимните зони са от основно значение в съкровения и интимен сексуален живот на всеки пациент. И понеже доскоро заболяването се контролираше трудно, ние също преживявахме тяхното страдание. Но вече имаме нови медикаменти с много добри резултати и искам да споделя историята на мой пациент, който е с псориазис повече от 20 години. Целите му ръце и крака бяха в обширни плаки, болезнени, сърбящи. Цели 20 години той се беше крил – и през лятото, и през всички сезони. Никога не беше обличал риза с къс ръкав! От 7 години е здрав, кожата е чиста, той носи риза с къс ръкав и се чувства изключително щастлив. За мен е важно всички пациенти да получат необходимата помощ и да се почувстват здрави. Това е наградата ми - да ги видя спокойни, щастливи и равни на здравите хора.


Кое е най-доброто лечение на псориазиса?
Използва се стъпаловиден подход – терапията се прецизира според засегнатата площ, интензивността на отделните обриви и влиянието върху качеството на живот на пациента. Най-често се използват локални препарати, с които се маже кожата, натурална и изкуствена фототерапия, емолиенти и хидратиращи средства. Този тип терапия е ефикасна при пациенти с лека форма на псориазис, но непрекъснатото мазане може да бъде много изтощително и досадно. За по-тежките случаи се назначават медикаменти за прием през устата, които познаваме и използваме повече от 30 години. Те се характеризират с постигане на много добро и продължително изчистване на плаките, но поради влиянието върху черния дроб  могат да се използват определено време. Понякога пациентите трудно ги понасят. Последните няколко години все по-често изписваме биологични препарати, които се заплащат от НЗОК. Резултатите, които се постигат са изключително добри по отношение на бързината на изчистване на наличните плаки, подобряването на ставната симптоматика и положителния ефект върху самочувствието и психиката на пациентите. От всички мои пациенти, които са на биологична терапия - всички се чувстват добре.


Може ли заболяването да се контролира с промени в начина на живот, хранене, движение?
Счита се, че псориазисът е мултифакторно заболяване – отключва се от много и различни причини. Стресът, инфекциозните болести, травмите, някои медикаменти (бета блокери и др.) могат да бъдат в основата на това заболяване. По тази причина съветът ни е да се пазим от прекомерно натоварване и да водим по-здравословен начин на живот. Много важно е ежедневно приложение на хидратиращ крем, който да е хипоалергенен, без ароматизатори и консерванти. Има голямо разнообразие от продукти на базата на урея, салицилова киселина и др. Важно е честото и стриктно приложение, с оглед омекотяването на кожата и намаляване на сърбежа. Пациентът се чувства добре когато е намерил своя дерматолог, който му е изписал най-удачното за него лечение.

Много често при пациенти с псориазис се установява затлъстяване, метаболитен синдром, дислипидемия, нарушенията във въглехидратната обмяна. Именно по тази причина пациентите трябва да се стремят към здравословен начин на живот и повишена двигателна активност. Диетата трябва да включва питателна и прясна храна, без пържени и мазни храни, хидрогенирани захари и джънк фууд. Препоръчително е да се ограничи употребата на кафе, кока-кола и алкохол, особено червени вина, съдържащи високо количество танин. Препоръчителен е ежедневен прием на свежи плодове и зеленчуци, растителни масла, млечни продукти, риба (богата на омега-3- мастни киселини), ядки и др.

Трябва ли пациентите с псориазис да се ваксинират срещу COVID-19?
Най-добрият начин да се предпазим от тежко боледуване е да се ваксинираме. Пациентите на биологична терапия също подлежат на ваксинация и няма противопоказания да не го направят. В тежки времена като днешните е много важно да сме заедно и да се доверяваме на мнението на специалистите.

 

Източник: targovishtebg.com