След няколко диагнози в Германия Бойко от Монтана намира спасението при български лекар

След няколко диагнози в Германия Бойко от Монтана намира спасението при български лекар

2022-02-24 11:54:34

Кардиологът д-р Пламен Дунев, който работи в Монтана и София и неговият пациент Бойко Страхилов станаха герои в Националната кампания „Живот със сърдечна недостатъчност“ на Института за здравно образование. Хора от различни градове споделят как се е променил животът им след поставянето на диагнозата и как се справят със заболяването заедно със своите лекари. Подбрани са най-въздействащите истории и най-„тежките“ пациенти, които лекарите са имали в своята практика. Всяка от историите е заснета във видео, в което участват лекари и пациенти. Доверието помежду им, самодисциплината, медицинските открития – това спасява болните и им дава надежда за нормален живот.

На прага на Новата година Бойко и съпругата му Камелия тръгват за Германия – с надежди и мечти за добър живот за тях и децата. И не подозират, че само след два месеца ще чуят думите: „може да чакаш за ново сърце“. „Започнах да се задъхвам, да кашлям, не можех да спя, защото щом легнех, се задушавах. Чудех се какво става с мен, спрях цигарите и кафето. Целият бях пълен с вода, не можех да се движа. Беше ми много, много зле“, спомня си Бойко. Търси помощ от лекари в Германия, ходи на няколко прегледа, но продължава да се чувства зле. А час за нов специалист му дават за след няколко месеца. Тогава съпругата му казва – иди си в България и търси лекар там.

Почти по спешност той се озовава в кардиологичната болница „Сити Клиник – Свети Георги“ – Монтана. Налага се да влезе в болница и да остане няколко дни там. „Проведохме активно и агресивно лечение, и още по време на престоя си той свали около 20 килограма от задържаната вода“, спомня си д-р Пламен Дунев. Лекарят признава, че ще направи всичко възможно, но ако медикаментите не помогнат – може да бъде включен в списъка за трансплантация и да чака ново сърце. Което не всички дочакват.

За щастие, правилната терапия връща Бойко към живота. „Вече всичко е наред, дори децата забелязаха, че той спи добре“, споделя съпругата Камелия. А д-р Дунев признава, че без активното участие на пациента, успехът е невъзможен. „Бойко е много дисциплиниран пациент и ефектът е налице“, казва той. А Бойко не спира да благодари на своя лекар и на Бога, в когото искрено вярва.

Повече вижте във видеото: https://youtu.be/Ksj-jqM8MHM

Както и във фейсбук страницата: https://fb.watch/bm-dLhauGV/

Сърдечната недостатъчност (СН) е сериозно хронично заболяване, при което сърцето не може да изтласква достатъчно кръв, за да отговори на нуждите на тялото. Сред най-често срещаните причини за нея са коронарна болест на сърцето, инфаркт на миокарда (сърдечен удар), вродени сърдечни дефекти, увреждане на сърдечните клапи, предсърдно мъждене. Симптомите на задух и силна отпадналост могат да ограничат работоспособността на пациентите или способността им да извършват обичайните си ежедневни дейности, което води до социална изолация, тревожност и депресия. Сърдечната недостатъчност заема водещо място в общата смъртност от сърдечно-съдови заболявания. Около 50% от пациентите умират до 5 години след поставяне на диагнозата. Тези прогнози са по-неблагоприятни дори от редица ракови заболявания, а обществото все още смята рака за най-опасен.

В България със Сърдечна недостатъчност живеят около 150 000 души, които са диспансеризирани при личен лекар или кардиолог. По данни на НЗОК в Област Монтана болните са близо 5500 души. 90% от тях са на възраст над 65 години. Всяка година болниците в областта отчитат близо 2500 хоспитализации по повод на СН.