Специалисти от Сливен помагат на пациенти с псориазис чрез телемедицина

Специалисти от Сливен помагат на пациенти с псориазис чрез телемедицина

2021-10-28 12:36:32
Специалисти от Сливен помагат на пациенти с псориазис чрез телемедицина

Вече има нови терапии за заболяването, които връщат хората към нормалния живот

Две сливенски лекарки – д-р Антонина Нинова и д-р Мая Миланова, помагат на своите пациенти чрез телемедицина. Те са специалисти по кожни и венерически болести и работят в екип в отделението за кожни и венерически болести към МБАЛ „Д-р Иван Селимински“ Сливен. В условията на COVID-пандемия, когато хората се притесняват, или не могат да посетят кожен лекар, двете намират начин да не оставят пациентите си без контакт – те преглеждат през приложението Healee.

В навечерието на Световния ден за борба с псориазиса, данните показват, че у нас страдат над 100 000 души. Годишно в Сливен се регистрират 500 прегледа при лекар на пациенти с такава диагноза. Около заболяването все още витаят много митове, които д-р Нинова и д-р Миланова се опитват да разсеят.

„В последните години се установи, че псориазисът е не само кожно, а системно заболяване, т.е. засяга и други органи и системи в организма. При пациенти с псориазис по-често се наблюдават исхемична болест на сърцето, атеросклероза, инфаркт на миокарда, хипертонична болест, захарен диабет, затлъстяване, нарушения в обмяната на липидите и хиперлипидемия, възпалителни заболявания на червата и депресивни състояния“, казва д-р Миланова.

Една от най-тежките форми на псориазиса е псориатичният артрит, който може да доведе до инвалидизация. Появава се при около 30% от пациентите с оток, зачервяване, затопляне, сутрешна скованост и деформация на ставите. Пораженията на ставите най-често се установяват няколко години след кожните, но понякога  артритът може да  възникне едновременно или да предшества кожните изменения. Най-често се засягат ставите на пръстите на ръцете и краката,но могат да се засегнат и големи стави и гръбначния стълб.

Болестта води до психологически страдания. Пациентите се чувстват „белязани“, страдат от ниско самочувствие, страх от отхвърляне от близки, приятели и колеги. Изпитват трудност да създадат интимни връзки. Това пречи на личния и професионалния им живот, депресира ги и ги кара още повече да намалят социалните си контакти. „Псориазисът не е заразна болест! Важно е да го познаваме и да помагаме на нашите близки да преодолеят психологическата бариера“, казва д-р Нинова. А вече има и достатъчно терапии, които помагат на тези пациенти – заедно с подходяща диета и двигателен режим.

„Някои лечения са предназначени за острата фаза, те намаляват и редуцират   съществуващите плаки. Други се предписват дългосрочно и предотвратяват появата на нови плаки – това е поддържащо лечение. Лечението, което е подходящо за един пациент не е непременно същото с това, което е предписано на друг. Важно е пациентите да посещават дерматолог, за който знаят, че е добре информиран за последните новости. В лечението на псориазиса се използват различни средства – витамини, кератолитични средства, хидратиращи кремове, ретиноиди, фототерапия, селективна ултравиолетова терапия) и ПУВА терапия - фотохимиотерапия, цитостатици (метотрексат и циклоспорин А), морелечение и балнеолечение“, обяснява д-р Миланова.

Революция в лечението на псориазиса са биологичните средства – те се прилагат при умерени и тежки форми на псориазис и псориатичен артрит. Това е изцяло нов клас лекарства, синтезирани на базата на човешки протеини. Те нямат токсичните ефекти на конвенционалните медикаменти и най-вече на широко използваните кортикостероиди. Биологичната терапия се заплаща от НЗОК, но критериите за достъп все още са твърде рестриктивни, смятат специалистите. Това лечение забавя и дори може да спре развитието на псориатичния артрит.

Пациентите с псориазис могат да си помогнат и сами, като спазват прости правила в ежедневието - да се грижат за кожата си, да не се къпят с гореща вода, да ползват душ-гел без сапун и специални шампоани, да хидратирата кожата си. Полезно е слънцето и морето, балнеолечението също може да облекчи състоянието, съветва д-р Миланова.

И д-р Миланова, и д-р Нинова са категорични, че болните от псориазис трябва да се следят не само при доверен дерматолог, но и при ревматолог и кардиолог, като всички работят в екип. „Известно е, че тежкият псориазис е сам по себе си  нов, независим сърдечно-съдов рисков фактор, защото води до увреждане на съдовете“, посочва д-р Нинова. Тя препоръчва на хората с това заболяване и специална диета, защото това е най-честият въпрос, задаван в кабинета й. „Тютюнопушенето и алкохолът влошават заболяването. Препоръчва се избягване на червени меса - тлъсто свинско, говеждо, червено вино, а също и  храни, водещи  и до затлъстяване и метаболитен синдром. Храните със съдържание на соланин който влияе на храносмилането и може да бъде причина за възпаление - патладжан, картофи, домати, също трябва да се консумират внимателно“, казва тя. Полезните храни са плодовете и зеленчуците заради високото съдържание на антиоксиданти- череши, грозде, карфиол, спанак, броколи. Препоръчват се и тлъсти риби заради високото съдържание на Омега 3 мастни киселини, растителни масла, вит.Д, вит.В12.

 

Информация за заболяването:

Псориазисът  е  хронично-рецидивиращо често срещано кожно заболяване, което е резултат от нарушено вроговяване на кожата. Заболяването възниква на базата на наследствено предразположение, а обривните елементи са много типични. При някои болни засягането на кожата е дискретно, а при други може да бъде ангажирана цялата кожа. При част от болните има засягане и на ставите – псориатичен артрит.

Псориазисът засяга крайниците, тялото, окосмената част на главата, ноктите,големите гънки на тялото, половите органи, длани, стъпала, пръсти , а понякога и лицето.

Причините за заболяването не са напълно изяснени. Псориазисът е многофакторно заболяване, което се обуславя от няколко патологични гена, разположени в една или повече хромозоми. Важна отключваща роля играят външни и вътрешни провокиращи фактори – психичен стрес, различни лекарства, инфекции, физични фактори и хормонални промени в организма – бременност, раждане,  пубертет и др.

Псориазисът не е заразно заболяване, засяга  двата пола и може да се прояви във всяка възраст. Целта на лечението е да се намалят, а в някои случаи напълно да изчезнат псориатичните плаки за определен период от време – т.е. да се постигне ремисия.

Източник: slivenmedia.com