Дари капачка - спаси живот

Дари капачка - спаси живот

Дари капачка - спаси живот

Кампанията се реализира от Отделението по неонатология на УМБАЛ Бургас и Института за здравно образование, който предоставя банковата си сметка за целите на кампанията, подпомага популяризацията й и набира дарители. Целта е чрез събиране и рециклиране на пластмасови капачки, да се купува животоспасяващо медицинско оборудване за бебета и малки деца. 

През 2016 г. кампанията стартира с кауза - покупка на нов кувьоз за Отделението по неонатология на УМБАЛ Бургас. Отделението разполага с достатъчно кувьози, за да помага на недоносените бебета, но постоянната им експлоатация налага честа подмяна.

За по-малко от година, благодарение на събиране и рециклиране на капачки и средства от дарители бе събрана сумата от 13 380 лв. и бе закупен кувьоз Isolette2000. 

Втората цел на кампанията - закупуване на специализиран реанимобил - линейка, оборудвана за транспорт на недоносени новородени и деца до 3 г. , е финализирана през октомври 2021 г. Линейката е внос от Германия, на стойност 39 375. Автомобилът е "Мерцедес", произведен като реанимобил за Спешната помощ в Германия. 

Третата цел е покупка на специализиран апарат - Oxymixer, който се използва за подпомагане на дишането при преждевременно родени бебета. Стойността му е около 11 000 лв. 

Кампанията е фокусирана върху децата в детските градини и учениците. Тя възпитава в следните ценности:

Опазване на природата и отговорно потребление

Хуманизъм и милосърдие

Доверие и разбиране за професията на медицинския специалист.

От старта на кампанията досега, с Отделението са се свързали десетки дарители, за да попитат от какво имат нужда лекарите. Закупени от дарители и донесени в отделението са 4 нови кувьоза (без да смятаме кувьоза, купен от първото издание на кампанията), едно термолегло, системи за аспирация и обдишване, и друга апаратура от най-висок клас. Оборудвана е и семейна стая, в която родители на недоносени деца могат да прекарват повече време с децата си. Направени са ремонти на други помещения. Паричната равностойност на всички тези дарения за три години е над 120 000 лева. Заедно с Отделението по неонатология изготвихме и представихме проект пред Обществен дарителски фонд - Бургас и спечелихме финансиране от 8200 лв., с които бяха подменени амортизирани ротаметри в отделението (устройства, подпомагащи дишането). 

Как можете да помогнете:

Като събирате капачки и ги донесете на специално организираните от отделението акции по предаване, които ще бъдат оповестявани чрез фейсбук страницата "Дари капачка - спаси живот".

Можете да направите и парично дарение по следната банкова сметка*:

IBAN:  BG04UBBS88881000942355

BIC UBBSBGSF

ОББ

Титуляр: Институт за здравно образование

Основание за дарението: Кампания "Дари капачка - спаси живот"

Често задавани въпроси:

  1. Докога се събират капачки?

Кампанията продължава, докато се постигне обявената кауза. 

  1. Какви капачки могат да се събират? Само от минерална вода и безалкохолно?

Могат да се събират всякакви пластмасови капачки – от вода, безалкохолно, козметика, паста за зъби, перилни и почистващи препарати.

  1. Къде да донесем капачките?

От октомври 2021 г. капачки ще се предават на специални събития - акции по предаване, организирани от отделението, които ще бъдат оповестявани чрез фейсбук страницата "Дари капачка - спаси живот".

       4. Можем ли да оставяме капачките си в специални сърца-контейнери, разположени в градовете?

Всеки от контейнерите се поставя от доброволци, които подкрепят една или друга кауза. Ние не поставяме контейнери и нямаме ангажимент към тяхното регулярно почистване от капачки, независимо в кой град се намират. Редовно получаваме сигнали за препълнени контейнери, за контейнери без обозначителни знаци и въпроси къде отиват капачките от контейнерите. Молим да се информирате кой е отговорникът за поставения контейнер, коя е каузата, която подкрепя и как капачките достигат до получателя на средствата. Не можем да гарантираме, че капачките от който и да е контейнер ще стигнат до нас, освен ако не бъдат донесени лично по време на събитие и не бъде оповестено откъде точно идват те. 

*Дарителската банкова сметка е предоставена безвъзмездно на Отделение по неонатология на УМБАЛ Бургас за събиране на средства за апаратура и консумативи. Всички суми, постъпили по сметката, се използват за тази цел. Институт за здравно образование не задържа процент от сумите за администрацията и поема всички банкови такси за обслужване на сметката. 

Снимки и още информация за кампанията можете да намерите във фейсбук страницата й: