Изследват безплатно гликиран хемоглобин на хора в риск от диабет в София, Пловдив, Варна, Бургас

Изследват безплатно гликиран хемоглобин на хора в риск от диабет в София, Пловдив, Варна, Бургас

2023-11-04 10:17:49
Изследват безплатно гликиран хемоглобин на хора в риск от диабет в София, Пловдив, Варна, Бургас

Безплатни изследвания на гликиран хемоглобин за хора в риск от диабет тип 2 ще се проведат в страната през ноември. Те са част от кампанията „Не чакай диабета, изследвай се днес!“ посветена на Световния ден за борба с диабета, който се отбелязва на 14 ноември. Кампанията е организирана от Института за здравно образование със съдействието на единствения у нас Център за превенция на диабета, намиращ се в в УМБАЛ „Александровска“, и още 11 лечебни заведения.

Изследването на гликирания хемоглобин е по-информативно и точно за поставяне на диагноза „диабет“, отколкото инцидентното измерване на кръвната захар, защото дава информация за нивата на кръвната захар 2-3 месеца назад. Не се извършва на гладно, което е допълнителен плюс за пациента. За изследването се ползва капка кръв от пръста. Отнема няколко минути и резултатът е видим веднага. 

Посланието на инициативата е към онези, които нямат диабет, но рискуват да го развият, ако не променят начина си на живот. Ще бъдат записвани за изследване всички над 18 години, които попадат в рисковата група: хора с диабетно болни в рода, наднормено тегло, затлъстяване в областта на талията и корема, високо кръвно, претърпян съдов инцидент – инсулт или инфаркт, със симптоми, наблюдавани при диабета – постоянен глад, жажда, често ходене по малка нужда, внезапно отслабване на тегло, или прекомерно наддаване. Ако имате близки с диабет или някой от описаните фактори – не чакайте, а се запишете за изследването!

Записването стартира онлайн от 6 ноември, на https://screening.healthedu.eu/. От 13 ноември ще бъде включена и гореща телефонна линия – 070010126 (на цената на градски разговор, според тарифния план за мобилни мрежи), на която ще се дава информация на пациентите как да се запишат и как да се подготвят за изследването. Часовете са ограничен и се дават до изчерпване. 

Кампанията е организирана от Института за здравно образование и 12 лечебни заведения в цялата страна. В нея ще участват 25 медицински специалисти. Много от тях са млади лекари, затова ако нямате доверен ендокринолог, можете да се включите в кампанията и да изберете такъв.

Заболяването е придобило характера на епидемия – по данни на Здравната каса само за изминалата година 366 000 души в България са потърсили помощта на своя личен лекар заради съмнение за диабет, а 221 000 са били прегледани от специалист-ендокринолог. Именно към тези хора и техните близки е насочена възможността за безплатно изследване. Най-много първични прегледи при личен лекар с диагноза „неинсулинозависим диабет“ са проведени в София – 96 000, следвани от Пловдив – 57 000, Варна – 34 000, Бургас и Стара Загора – по 25 000. Във възрастта над 60 години рискът от развитие на диабет тип 2 се увеличава, особено при жените.

В голяма част от случаите диабетът може да бъде предотвратен с правилно хранене и начин на живот, без да се стига до медикаменти или инжекции с инсулин. Затова е важно хората в риск да бъдат изследвани и консултирани преди диабетът да влезе в живота им.

Центровете, включени в кампанията са следните:

София

УМБАЛ Александровска

Институт на МВР – МВР болница

ДКЦ 2

ДКЦ 11

МЦ „Борола“

МЦ „Младост Мед“

МЦ „Виталис“

Пловдив

УМБАЛ „Каспела“

ДКЦ 7

УМБАЛ „Пълмед“

Варна – МЦ „Сана Мед“ - вече няма свободни часове

Бургас – МЦ „Д-р Стайков“

Изследването на гликиран хемоглобин не се извършва на гладно и не е необходима предварителна подготовка. Ползва се капка кръв от пръста. Ако пациентите имат и други изследвания на кръвна захар или друга медицинска документация, могат да я носят.