Лечението с метотрексат трябва да се спре незабавно при настъпила бременност

Лечението с метотрексат трябва да се спре незабавно при настъпила бременност

2023-11-02 16:03:01

Интервю с д-р Милена Иванова, специалист-ревматолог от УМБАЛ "Софиямед" - София

 

Интервюто е изготвено в рамките на проект "Попитайте ревматолога"  на Институт за здравно образование, на база изпратени въпроси от пациенти. 

Въпрос от Л.И., Ловеч: Здравейте, имам констатирана ранна менопауза. Мога ли да използвам хормонални препарати за превенция на остеопорозата?

Отговор: Да, хормоналните препарати са показани при тази диагноза. Важно е хормоналното лечение да се назначи от специалист – ревматолог, ендокринолог или гинеколог.

Въпрос от Т.Р., Шумен: Кой хондропротектор е най-удачен при напреднала артроза на колянна става?

Отговор: Могат да се използват различни търговски марки на препарати, които съдържат глюкозамин сулфат. Давайки глюкозамин ние укрепваме цялостно ставния хрущял. Такъв препарат например е Бонартос.

Въпрос от Р.Ч., Неделино: Възможно ли е да върнем времето назад при болестта на Бехтерев с включване на биологичен препарат? Ще спре ли сковаванет?

Отговор: Правилното биологично лечение може да спре развитието на болестта на Бехтерев, а ако се включи навреме и да предоврати вкостяването на междупрешлените хрущялни дискове, т.нар. анкилоза. За съжаление при настъпила вече анкилоза (вкостяване; костни мостове) няма как да върнем времето назад.

Въпрос от С. Т., София: Има ли риск за плода при неразпозната бременност и провеждащо лечение с метотрексат?

Отговор: Да, рискът е голям и метотрексатът трябва да се спре незабавно.

Въпрос от И. Ч., София: Имам болки в коляното, които се активизират при лошо време. Личният лекар ми изписа крем за мазане. Обаче болките не минават. Към какъв специалист трябва да се обърна за по-точна диагноза – ортопед, невролог, ревматолог?

Отговор: Нека първи избор да Ви бъде консултацията с ревматолог.