Живот със сърдечна недостатъчност

Живот със сърдечна недостатъчност

Живот със сърдечна недостатъчност

Сърдечната недостатъчност е сериозно заболяване, при което сърцето не успява да изпомпва кръвта в тялото така, както трябва. В резултат на това не може да се достави достатъчно кислород и храна на тялото, за да работи то нормално. Това кара пациентите да се чувстват уморени и дори - изтощени. Организмът не може да елиминира добре остатъчни продукти от метаболизма - това води до отлагане на течност в белия дроб, както и в друга част на тялото - краката и коремната област. Възможно е сърдечна недостатъчност да се развие след друго сърдечно заболяване, например инфаркт или високо кръвно налягане.

В България от сърдечна недостатъчност годишно умират около 20 000 души. Смъртността от сърдечна недостатъчност се е увеличила два пъти, докато при други сърдечно-съдови заболявания като исхемична болест на сърцето, остър инфаркт на миокарда и други тя намалява.

Сърдечната недостатъчност е най-честата причина българите над 65-годишна възраст да влизат в болница. Статистиката отчита 120 000 хоспитализации годишно само за тази диагноза. Пациентите страдат от задух, умора, кашлица, отоци. Болестта е бреме и за близките им, защото налага много грижи и чести придружавания в болница заради хоспитализациите. Пациентите с тази диагноза често страдат от депресии. Причините за това са свързани с тревогите от ежедневния дискомфорт, болничния престой, натоварените близки.

Институтът за здравно образование със съдействието на водещи медицински специалисти - кардиолози и общопрактикуващи лекари, провежда кампанията "Живот със сърдечна недостатъчност". Тя стартира пре 2018 г., с цел да насочи вниманието на пациентите и обществеността към това социално-значимо заболяване. 

Част от инициативите в кампанията:

29.09.2018 г. - старт на Кампанията в Световения ден на сърцето. 

Пилотно в три града в страната бяха създадени Центрове по сърдечна недостатъчност за безплатни консултации с пациентите. Те проведоха обстоен разговор с кардиолог за всичко, което ги безпокои и получиха информационни материали за заболяването. 

Градове - Плевен, Враца и Бургас. 

През целия м. октомври 2018 г. центровете консултираха безплатно пациенти със сърдечна недостатъчност с влошени оплаквания.

Интервю с  проф. д-р Снежана Тишева по тв "Скат"

Интервю с проф. Тишева, ръководител Катедра „Кардиология, пулмология и ендокринология”в МУ Плевен

7 май 2019 г. – Пресконференция на Дружество на кардиолозите в България, по повод Световната седмица на Сърдечната недостатъчност. Основните теми, които бяха застъпени:

1. Сърдечно-съдовите заболявания – социална значимост и роля за влошените здравни и демографски показатели на България. Данни от национално представително проучване, проведено през м. април 2019 г. от изследователска и консултантска компания „ЕСТАТ“.

2. Сърдечната недостатъчност – непосрещнати медицински нужди при голяма група пациенти, роля за влошени здравни показатели на нацията. Данни от образователна кампания в три български града, организаирана от „Институт за здравно образование“ в периода м.септември – м. ноември 2019 г. и национално представително проучване, проведено през м. април 2019 г. от изследователска и консултантска компания „ЕСТАТ“.

3. Как се променя живота на пациентите със сърдечна недостатъчност в България? Каква е ролята на иновациите в лечението и проследяването на пациентите със сърдечна недостатъчност? Защо сме все още длъжници на нашите пациенти със сърдечна недостатъчност?

4. Защо е нужно пациентите и техните близки да знаят повече за сърдечната недостатъчност? Какво планира Дружество на кардиолозите в България?

5. Как могат дигиталните решения в кардиологията да бъдат използвани в лечението и проследяването на пациентите със сърдечно-съдовите заболявания?

70% от българите не смятат, че сърдечно-съдовите заболявания са водеща причина за смъртност

Май 2019 – За да повиши знанието за това заболяване, ДКБ съвместно с Института за здравно образование организира информационна кампания в 13 града в страната, на която хората от рисковите групи бяха обучавани и информирани за основните симптоми и за начините на контрол на заболяването. За да бъдат запознати с рисковите фактори, симптомите и лечението на сърдечната недостатъчност, пенсионерските клубове в тези градове получиха информационни материали за заболяването, които да разпространят сред своите членове.

3 октомври 2019 – Национален фестивал „Празник на спорта, здравето и дълголетието“

За първи път Българската асоциация „Спорт за всички“ и Институтът за здравно образование обединиха усилията си в уникален проект – да вдъхновят хората от третата възраст да станат посланици за здраво сърце. В рамките на Националния фестивал на здравето и дълголетието, който се проведе на 3 октомври в Плевен, бе организирана дискусия с участието на едни от най-известните български кардиолози – проф. д-р Снежана Тишева и доц. д-р Надя Станчева от МУ Плевен, както и проф. д-р Арман Постаджиян – председател на Българската лига по хипертония и началник Кардиологично отделение в УМБАЛ „Св. Анна – София“, и Христофор Христов – председател на пациентска организация, експерт по активно дълголетие.

Как да пазим сърцето си здраво - дискусия с водещи кардиолози в Плевен

Май 2020 г. - осъществен е пилотен проект от експертни срещи за подобряване достъпа на пациентите до нови технологии в лечението, с общопрактикуващи лекари и специалисти-кардиолози от цялата страна. Целта е сърдечната недостатъчност да се позиционира като ключов здравен приоритет и да се търсят решения за подобряване достъпа на пациентите до нови технологии в лечението. С участието на лекари от Плевен, В. Търново, Русе, Ловеч и Разград, Пловдив, София, Варна, Бургас, Стара Загора, Ямбол.

В Седмицата за борба със сърдечната недостатъчност Четири организации дават насоки за грижа за пациентите в условията на COVID-19

Кризата с коронавируса влоши състоянието на хората със сърдечна недостатъчност

Кризата с коронавируса се отрази негативно на тези пациенти, констатираха специалистите във виртуална среща, посветена на заболяването

Лекари от Пловдив участват в пилотен проект за подобряване достъпа на пациентите до нови технологии в лечението

Лекари от Бургас, Стара Загора и Ямбол - "Случаите на Сърдечна недостатъчност нарастват, Ковид паниката отдалечи пациента от лекаря"

Абсурди на системата: пациенти със сърдечна недостатъчност трябва да се влошат, за да получат модерно лечение

Ноември –Декември 2020 г. – Национална медийна кампания „Живот със сърдечна недостатъчност“ с участието на водещи специалисти-кардиолози от Бургас, Варна, Павликени, Враца, Горна Оряховица, Велико Търново, Козлодуй, Пазарджик, Перник, Плевен, Бяла Слатина, София, Стара Загора, Русе, Силистра, Шумен, Добрич, Пловдив, Хасково. По време на кампанията, хора от различни градове споделят как се е променил животът им след поставянето на диагнозата и как се справят със заболяването заедно със своите лекари. Подбрани са най-въздействащите истории и най-„тежките“ пациенти, които лекарите са имали в своята практика. Всяка от историите е заснета във видео, в което участват и лекарят, и пациентът. Доверието помежду им, самодисциплината, медицинските открития – това спасява болните и им дава надежда за нормален живот.

Старозагорската история на Господинка Ганчева

Историята на Димитър от Бургас

Историята на Даниела Ангелова от Бяла Слатина

Историята на младия Росен от Павликени

Историята на Иван Атанасов от Варна

Историята на Марияна Кукова от София

Историята на Стефан Петров от Пазарджик

Историята на Ванина Лазарова

Историята на Иван Питеков от София

Историята на Румен Руменов

Историята на Илиян Михайлов от село Виноград

Историята на Любомир Лазев от Самоков

Историята на Петър Иванов от гр. Искър

Историята на Веселин Велков от Видин

"Живот със Сърдечна недостатъчност" - юни и юли 2021:

Пациентът-герой във видеото - Атанас Атанасов

Историята на Иванка Атанасова от свищовското село Алеково

Споделената история на Марин Рашков от Кюстендил

Евтим Янков от Благоевград - "Лекарите недоумяваха как така съм жив"

"Никога не ми е минавало през ума, че няма да се оправя" - историята на Димитър от Сливен

Веселин Велков от Шумен - "Чувствам се супер, качвам стъпала, ходя в гората, правя всичко, което искам"

Анастасия Кичева от Пловдив - "Отказах изследване и това беше грешно решение"

Една съдбовна среща с лекар връща Йордан от Ямбол към живота

Историята на Бойко от Монтана

 

Полезна информация за здраво сърце:

Интервю пред БНР Хоризонт с проф. Пламен Гацов, председател на работната група по Сърдечна недостатъчност и професор в Медицинския университет в Плевен

Духът на здравето: златните правила за здраво сърце - видео