Лекар от Варна разказа: как да пазим сърцето, ако сме в риск или вече сме претърпели инфаркт

Лекар от Варна разказа: как да пазим сърцето, ако сме в риск или вече сме претърпели инфаркт

2024-05-26 07:39:49

Д-р Йордан Киряков и негова пациентка са герои във филм за дисциплината и надеждата

Д-р Йордан Киряков, специалист-кардиолог от Варна, стана герой във филм, посветен на хората с висок риск от съдови инциденти. Заедно със своя пациентка – пенсионираната счетоводителка Ваня Христова, той разказва за дисциплината, но и за надеждата пред тези болни в кампанията „Да пазим сърцето здраво“ на Института за здравно образование.

Кампанията е насочена към хора, вече претърпели съдов инцидент – операция на сърце, инфаркт, инсулт. Целта е да бъдат предпазени от повторен, който може да се окаже фатален. Както и да се намали рискът за онези, които вече знаят, че имат сърдечно-съдово заболяване, високо артериално налягане, висок холестерол. Да се даде положителен пример за общуването и доверието, което лекарят и пациентът имат помежду си.

Ваня Христова е от Силистра. Дълги години работи като счетоводител в банка, а след това и в общинска администрация. Тя е от хората, които не неглижират здравето си. Редовно ходи на лекар, прави контролни изследвания, приема назначените медикаменти. Въпреки това стига до операция на сърце – поради запушване на аортна клапа. „Няколко мнения поисках и всяко беше по-лошо от първото. Хипертония имам от много млада, после висок холестерол – в пъти по-висок от нормалното. Може би холестеролът е изиграл най-голяма роля за запушване на съдовете“, споделя Ваня.

След операцията избира да се следи при д-р Йордан Киряков, специалист-кардиолог от МЦ „Медикал плюс“ II, гр. Варна. От първата им среща той отчетливо си спомня завишения общ холестерол и „лошия“ LDL холестерол. Ваня е истинско предизвикателство като медицински случай, защото освен холестерола и високото кръвно, страда от безсъние, има диабет тип 2 и отстранена щитовидна жлеза. Рискът да претърпи повторен инцидент е много висок. „Изисква всеобхватен поглед от много специалисти и не да се разглежда проблемът като чисто кардиологичен, нейният проблем е метаболитен, и хормонален“, обяснява той. Акцентира и върху холестерола, който е „виновник“ за сериозни сърдечно-съдови заболявания. И съветва при много завишени нива на общия и „лошия“ холестерол да се изследват и деца, и родители.

Днес резултатите на Ваня са в норма, а тя не пести похвалите към своя лекар: „Чувствам някакво спокойствие в ръцете му, не бих го сменила вече с друг!“

По данни на НЗОК в Област Варна диспансеризираните болни с инфаркт на миокарда са близо 500 души. Годишно в болници в областта се приемат с остър инфаркт 1000 души. Сърдечносъдовите заболявания са на първо място сред причините за смъртност в България, което категорично може да се промени.

Цялата история на Ваня Христова и нейния лекуващ лекар гледайте тук:

https://youtu.be/14MJsexnrLs

https://fb.watch/shGSUNGGX0/