Нова технология за възстановяване на зрението при катаракта бе приложена за първи път в Благоевград

Нова технология за възстановяване на зрението при катаракта бе приложена за първи път в Благоевград

2022-12-07 08:43:59
Нова технология за възстановяване на зрението при катаракта бе приложена за първи път в Благоевград

Нова технология за възстановяване на зрението при катаракта бе приложена за първи път в Благоевград от офталмолога д-р Йордан Тумбев. При нея се използва вътреочен имплант – вградена леща с удължен фокус. Той осигурява добро зрение и плавно преминаване към различни дистанции, нещо, което е трудно постижимо при други импланти. Оперирани са 40 пациенти, предимно от града и региона. След операцията те вече имат минимална или никаква нужда от очила. Сред тях има и чуждестранни граждани, съобщи д-р Тумбев. МЦ „Визио“ и д-р Тумбев са партньори на Националната кампания „Право на зрение“ на Института за здравно образование, чиято цел е да популяризира постиженията на българските офталмолози сред обществеността.

Манипулацията за премахване на перде спада към т.нар. еднодневна хирургия. Тя се извършва безкръвно, безшевно, с местна упойка, като пациентът си е вкъщи още на същия ден. В последните 20 години подходът към този тип операция претърпя гигантско научно развитие. Сега тя е строго индивидуализирана – хирургът задължително разпитва пациента какъв е начинът му на живот и какво зрение желае да получи. Това се прави заради различните видове лещи – едни осигуряват добро зрение надалеч, а за близо трябват очила, други са двуфокусни – гарантират добро зрение наблизо и надалеч. Последното поколение леща Vivity е лещата с удължен фокус, която дава независимост от очила на средно и далечно разстояние, както и функционално зрение за близо.

Разработката е на американска компания и вече бе представена на световните конгреси по очни болести. От миналата година е въведена в България от столични болници, а след тях методът е приложен и от д-р Тумбев. Всички наблюдавани пациенти се чувстват отлично и споделят, че без проблеми изпълняват своите ежедневни задължения.

Катарактата, т.нар. старческо перде е считано за заболяване предимно на възрастните. Развива се най-вече след 65-годишна възраст, защото причината е естественото стареене на лещата на окото. Тя помътнява, зрението става като през перде, оттам идва и наименованието „старческо перде“. Но има и случаи, при които катарактата се появява и на млада възраст – около 30-те години. Сред оперираните от д-р Тумбев пациенти има и такива, но повечето са във възрастта между 50 и 60 г., работоспособни, шофиращи, работещи на компютър. Именно за тях е тази технология, обяснява той. „В ежедневието на динамичните хора местенето на погледа на различни дистанции е постоянно – например от таблото на колата към пътя при шофиране, от компютъра към вратата на офиса. Преди появата на този имплант това бе трудно постижимо, затова офталмологичната общност приветства въвеждането на тази технология в България“, казва д-р Йордан Тумбев.

За добрия резултат от операцията е изключително важно лещата да бъде изчислена правилно, според индивидуалните особености на пациента, настоящите диоптри и очакванията. За целта се използва безконтактен биометър – апарат, който прецизно измерва окото, отчита индивидуалните му особености и планира подходящата леща. Пациентът първо се поставя на този апарат, а след изчислението на лещата се преминава и към самата процедура. Засега единственият за Благоевград апарат, считан за златен стандарт при катаракталната хирургия – очният робот Centurion, се намира в операционната на д-р Тумбев. Апаратът принадлежи към серията „операционна на бъдещето”, защото напълно се интегрира с други компоненти, използвани от хирурга – системи за диагностика, микроскоп, и др. При разработката му са участвали хирурзи от цял свят, с фокус върху неговата ефективност и безопасност за пациента. Процедурата е кратка и максимално щадяща. Операцията за премахване на перде е най-често извършваната не само в офталмологията, а и в хирургията като цяло. Годишно в Благоевград се извършват над 1000 подобни процедури.

Още за катарактата

Катаракта, наречена още старческо перде, е водеща причина за загуба на зрение в световен мащаб. Тя не подлежи на профилактика и предотвратяване, но за сметка на това е лечима. Катарактата представлява потъмняване на естествената леща, намираща се вътре в окото и до влошаване на зрението. В повечето случаи катаракта се развива с напредване на възрастта, поради което е наричана „старческо перде“. Развива се над 55 - 60-годишна възраст. Заболяването може да засегне както само едното око, така и двете очи едновременно. Симптомите са замъглено или двойно виждане, помътняване на цветовете, честа смяна на очилата.

Единственото лечение на катаракта е хирургичното. Методът се нарича факоемулсификация, при него се използва ултразвуков наконечник, който раздробява естествената леща на окото и аспирира (премахва). На нейно място се поставя изкуствен имплант, който възстановява зрението. Съвременните импланти са изработени от материя, която е биосъвместима - наподобява 99% естествената леща, защото остава в окото доживот. Изкуствената леща гарантира дори по-добро зрение, отколкото пациентът е имал на младини. Всичко това се извършва под строг компютърен контрол, с предварително зададени параметри.

Операцията за премахване на перде се поема от НЗОК, но касата засега не поема стойността на импланта