Право на зрение

Право на зрение

Право на зрение

Историята на двама старозагорци - Галин Господинов и Георги Георгиев - пациенти с катаракта

Историята на Еленка Жиянска, пациент с катаракта

Историята на Илиян Костадинов и Ивайло Силяновски - пациенти с катаракта

Историята на две сестри от Пловдив стана тема на научен форум в офталмологията

Целта на кампанията е предотвратяване на слепотата чрез информираност на пациентите и навременни прегледи. Тя е фокусирана върху двете най-значими очни заболявания – глаукома и катаракта. Те са най-честата причина за слепота в света. И докато при катарактата зрението можеда се възстанови, при глаукомата загубата му е необратима.

Кампанията е насочена към хората около и над 50-годишна възраст, тъй като те попадат в рисковата група за развитие на двете заболявания. Името й идва от Глобалната програма за предотвратяване на слепотата на СЗО, наречена „Право на зрение 2020“. Програмата е приета през 1999 г. и препоръчва на всички правителства да създадат свои програми за борба със слепотата и лечимите зрителни аномалии.

По данни на СЗО в целия свят има 37 милиони слепи и 161 милиона души с влошено зрение. На всеки пет секунди в света ослепява по един възрастен човек, а всяка минута – едно дете.  ¾ от тези случаи са лечими или предотвратими. По данни наСЗО, ако не се вземат мерки, към 2020 г. числото на слепите в света ще се удвои и ще достигне до 75 милиона души.  Медиците бият тревога – ако допреди години възрастовият праг на катарактата бяха 60 години, сега той е паднал до 40 г. В програма „Право на зрение 2020“ членуват международни браншови офталмолозични съюзи, пациентски и лекарски организации, НПО. Те организират семинари, тренинги, информационни кампании, безплатни скрининги и др.

У нас в рамките на програмата „Право на зрение 2020“ офталмолози от цяла България стартираха кампания „Не се страхувайте от катаракта“. Тя започна през 2011 г. с мащабни безплатни скрининги в различни градове, сред които София, Пловдив, Плевен, Варна, Бургас, Видин, Враца, Русе и др. През 2014 г. към инициативата на лекарите се присъедини Пациентска организация „Глаукома“ и насочи вниманието на обществото и към това социално значимо заболяване. Същата година, както и през 2015 г. в Плевен, София, Пловдив, Хасково и др. бяха проведени информационни събития „Право на зрение“.

В рамките на кампанията „Право на зрение“ през 2015 г. бе направен очен скрининг на близо 1000 души от различни краища на страната, на възраст над 55 години. При половината от тях бе констатирано очно перде. Бяха установени и случаи на глаукома, за които хората дори не са подозирали.

През 2016 г. през скрининга преминаха над 3000 души. Процентът на новооткритата катаракта варира между 30  и 50%, а новодиагностицираната глаукома се установи при 10% от населението. В кампанията се включиха офталмолози от над 25 клиники в цялата страна. Кампанията обхвана 16 населени места. Кампанията се реализира от Институт за здравно образование и Национална пациентска организация. 

Институт за здравно образование извърши мащабно пациентско проучване и изследване на общественото мнение, свързано с разпознаваемостта на заболяването "катаракта" и нагласите за предприемане на лечение. В изследването се включиха 266 души във възрастта над 55 години - рисковата група за развитие на заболяването. 

19.10.2021 - Пилотна програма от водещи очни болници в България и водеопроект на Националната кампания „Право на зрение“ на Института за здравно образование. В него участват 100 български пациенти, включени за ранен достъп до иновативно лечение на макулната дегенерация, свързана с възрастта. Краткия филм може да гледате тук!

Снимки от кампанията през 2016 г. можете да разгледате тук:

Отчет за 2017 г. - тук

Посетете и фейсбук страницата на кампанията тук:

https://www.facebook.com/PravoNaZrenie/